Fum si ceata

luni, 06 august 2012, 19:16
2 MIN
 Fum si ceata

Debandada din societatea romaneasca ii face pe unii dintre noi sa caute febril in zare. Mijim ochii. Doua siluete se decupeaza in penumbra. Doi eroi enigmatici urmaresc efemera glorie politica: Dan Diaconescu si Mihai Razvan Ungureanu. Ar putea influenta vreunul dintre ei viitorul apropiat?

Trecutul le dezvaluie optiunile. Cei doi s-au pozitionat diferit fata de scandalul referendumului. In vreme ce Ungureanu a luat fatis partea lui Basescu, Diaconescu a injurat temeinic toate partidele care s-au succedat la putere. Discursul lui MRU se autodefineste ca unul de dreapta, in timp ce retorica lui DD se prezinta clar ca una de stanga. El promite poporului o redistribuire a averilor furate de marii ciocoi in ultimii 22 de ani.

Dan Diaconescu se sprijina in batalia politica pe propria sa televiziune, care se poate lauda cu un auditoriu suficient. De cealalta parte, Mihai Razvan Ungureanu si-a inventat un ONG si s-a lansat fara prea mult tam-tam in mediul virtual. Poate de aceea, sustinatorii fideli ai celor doi politicieni au profiluri deosebite. Mai inteligenti cei ai lui MRU, mai domestici cei ai lui DD. La vot vin, de regula, cei din a doua categorie.

Ungureanu si Diaconescu seamana insa perfect in ceea ce priveste absenta proiectului politic. Amandoi prefera vorbele, gesturile largi si promit masuri care vor schimba fata Romaniei. Dar niciunul nu explica spre ce ar trebui sa ne indreptam sau ce ne lipseste pentru a redeveni normali. Amandoi afirma cu tarie ca e nevoie de o schimbare, dar amandoi sunt insotiti in demersul lor de aceiasi indivizi pe care ii intalnesti ori de cate ori se pune in scena o noua piesa menita a pacali electoratul.

In acest moment, mai multe sanse de reusita are DD. Televiziunea pe care o conduce ii permite sa mute zilnic pe esichierul politic. Ungureanu are intrari mai putine, dar poate ca aceasta pastrare in expectativa nu reprezinta neaparat un dezavantaj. Dar exista ceva in rolurile celor doi care deranjeaza. Ai deseori senzatia ca scenariul s-a scris in alta parte si ca cele doua personaje nu stiu decat replicile imediat urmatoare. E ceva fals in comportamentul eroilor, care par desenati pe carton. Un carton care nu si-a definitivat culoarea. Spectatorii asteapta. Autorul e in sala?

Comentarii