Generalul belea

sâmbătă, 06 martie 1999, 00:00
5 MIN
 Generalul belea

Iata ca si Ministerul de Interne, singura institutie care nu intocmise inca un raport privind mineriada din ianuarie, si-a prezentat ieri concluziile in fata Guvernului. Raportul Internelor era asteptat cu infrigurare, pentru ca era singurul care trebuia sa fixeze responsabilitati. SRI si MApN au aruncat intreaga vina pe generalii din MI. Deocamdata, prea putin din acest raport a "transpirat" in presa. Ceea ce stim este ca generalul Teodor Zaharia este socotit vinovatul principal pentru esecul usturator al fortelor de ordine in confruntarea cu ortacii lui Miron Cozma. Semnale de acest fel aparusera inca din raportul preliminar prezentat de comisia instituita de Dudu Ionescu la inceputul lunii februarie.
In presa, s-au facut numeroase speculatii in legatura cu simpatiile pentru PRM ale fostului secretar de stat din MI. Dar, inainte de toate, Zaharia poate fi acuzat de incompetenta. Nu cine stie ce complot, nu vreo intelegere cu Corneliu Vadim Tudor au dus la rusinea de la Costesti. Inertia si ineficienta lui Zaharia dau, in primul rind, proba incompetentei sale. Nu stim care sint acuzele care i se aduc in raportul final al Internelor, dar este sigur ca acestea sint grave, de vreme ce s-a luat in discutie chiar trecerea sa in rezerva.
"Vom analiza si vom dispune" – aceasta era replica lui Zaharia la orice cerere formulata de ofiterii aflati pe teren in fata minerilor. Asa a raspuns cind i s-a cerut sa dispuna atacarea din spate a minerilor de la Costesti. La fel a raspuns cind un colonel a cerut ca un elicopter al Politiei sa survoleze zona. Bineinteles, nimic nu a fost "dispus". Fraza citata este semnificativa pentru personalitatea lui Zaharia. El este un biet birocrat care, pus in fata unei situatii concrete, paralizeaza. Adevarul este ca Zaharia a fost depasit de situatie, la fel cum a fost si fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu. Daca veni vorba, sa spunem ca circula zvonul ca in raportul patronat de taranistul Dudu Ionescu nu se sufla nici o vorba despre vinovatia lui Dejeu. Si este clar ca, in fond, fostul ministru este vinovat macar pentru ca incompetenta din Ministerul de Interne a prins radacini in timpul sau. Haosul din minister pe timpul mineriadei poate fi ghicit si din faptul ca, pentru o vreme, Dudu Ionescu nu a reusit sa afle cine a fost comandantul fortelor de ordine la Costesti. Dejeu, spun fostii sai subordonati, era izolat in scaunul sau ministerial si abia daca se intilnea cu secretarii de stat si directorii din minister. Iar Zaharia, mina sa dreapta, a avut, in timpul mineriadei, aceleasi probleme de comunicare cu subordonatii sai. Si cind ne gindim ca numele lui Zaharia era vehiculat in mediile politice, in septembrie anul trecut, ca posibil succesor al lui Dejeu la Ministerul de Interne… (Adrian CIOFLANCA)
Testul cu estonienii n-a fost concludent
Nationala Romaniei a debutat, miercuri seara, cu o victorie, in anul 1999, atit de hotaritor pentru obtinerea calificarii la Euro 2000, a patra asemenea performanta din acest deceniu. Sigur ca adversarii n-au fost de soi (desi campioana Estoniei a produs frisoane nu mai curind decit asta vara Stelei, intr-un tur al saracilor pentru Liga Campionilor), dar nici echipa Romaniei nu a fost cea obisnuita, in efectivul ei jucind nu mai putin de opt debutanti. De la bun inceput trebuie sa spunem ca jocul tricolorilor nostri n-a fost de loc in masura sa ne incinte, singurul paleativ putind fi doar fi acela ca componentii echipei, majoritatea din campionatul intern, nu au jocuri in picioare, campionatul nefiind inca inceput. S-ar putea spune, deci, ca nationala Romaniei nu are viitor, ca, in lipsa vedetelor din strainatate, e vai si amar de capul nostru si ca, in ultima instanta, noroc ca in meciurile oficiale echipa noastra va arata cu totul altfel.
Nu stim inca in ce masura poate fi acesta un start bun si pentru antrenorul Piturca, aflat in epicentrul criticilor presei dupa masura iresponsabila de a boicota selectiv mass-media la manifestarile nationalei. Aceasta, insa, depinde de caracterul omului Piturca, asupra caruia ne-am spus cuvintul. Evolutia nationalei este determinata de calitatile profesionale ale antrenorului Piturca, iar acestea, cel putin prin prisma rezultatelor anterioare, nu pot fi minimalizate. S-a vazut, deci, intr-o prima etapa, destul de timpurie, ca Piturca nu prea are alternative. In mod firesc, antrenorul provenit de la nationala de tineret vrea sa mizeze in perspectiva pe fotbalistii cu care a lucrat inainte de a prelua postul lui Iordanescu. Au aparut, astfel, in nationala Lobont, Lung, Contra, Florentin Petre (accidentat pentru acest meci), Danciulescu, Trica, Lutu, Hildan, Mihalcea si Denis Serban. Dar singurul cistig cert al meciului cu estonienii a fost un jucator cam virit pe git lui Piturca, virful Ganea, golgeterul Diviziei A, jucator care va trebui, insa, sa suporte concurenta puternica a consacratilor Adrian Ilie si Viorel Moldovan. Din acest motiv, putem spune ca gripa lui Raducioiu a fost salutara, deoarece impetuosul Ganea n-ar fi avut sanse sa-si arate talentul, in ipoteza titularizarii blazatului virf al Bresciei. In ceea ce-l priveste pe Barbu, jucator refuzat traditional, poate in ciuda ziaristilor, aparitia sa n-ar fi fost decit inca o dovada ca in materie de atacanti stam foarte bine. Din pacate, linia de mijloc si apararea sint, in continuare, compartimentele deficitare ale acestei echipe, singurul jucator cu oarece experienta fiind Dorinel Munteanu, si el insuficient rodat la o echipa care lupta pentru evitarea retrogradarii din liga a doua germana. Mult trimbitatul Denis Serban a dovedit inca o data ca este un talent inca necopt si tusa care o face la Valencia nu-l poate recomanda pentru titularizarea la nationala.
In ceea ce priveste defensiva, siguranta lui Ciobotariu este compensata negativ de forma din ce in ce mai slaba a lui Gica Popescu, in jurul caruia se construieste intreaga conceptie defensiva a lui Piturca.
Tragind linia si adunind, putem spune ca testul cu estonienii n-a fost deloc concludent pentru perspectivele de calificare. Meciul cu israelienii, de saptamina viitoare, la care se asteapta prezenta tuturor stranierilor, ne-ar putea spune mai multe. Norocul nostru este ca primele meciuri oficiale de la sfirsitul lunii si inceputul lui aprilie (cu Slovacia, acasa, si cu Azerbaidjan, afara) nu sint din cale-afara de dificile. Timp de experimente mai este destul! (Nicolae GRECU)

Comentarii