Ghidul succesului electoral

vineri, 20 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Ghidul succesului electoral

Cum se pregateste un mesaj electoral? Cum sa-ti ataci adversarii politici? Cum sa convingi mai usor electorii? La toate aceste intrebari, care apar mai ales intr-o campanie electorala, liberalii considera ca au gasit raspuns si au si o pedagogie adecvata. Se numeste "Ghidul de mesaj PNL", un material de uz intern, distribuit membrilor PNL care vor face campanie electorala. Ghidul este o mica lectie, un produs al laboratoarelor electorale, abecedar pentru cei neinitiati.
Cu siguranta, astfel de materiale se gasesc si la celelalte partide. Insa, cel al liberalilor este interesant pentru ca au in acest moment deschise fronturi de lupta consistente cu absolut toate partidele din spectrul politic. PNL trebuie sa nuanteze foarte mult un atac la adresa PNTCD, PD sau PDSR, pentru ca, intr-un fel sau altul, este legat de toate partidele.
Totodata, PNL este foarte vulnerabil si atacurilor celorlalte partide. Prezidentiabilul liberal, Theodor Stolojan, a fost premierul lui Ion Iliescu. PNL s-a aflat alaturi de PNTCD si PD la guvernare. Liberalii sint acuzati ca au intelegeri secrete cu PDSR, pentru viitoarea guvernare.
Un adevarat front de cuvinte, imagini si scenarii, construit cu timpul si vehiculat zilnic in media.
Cum sint infatisati adversarii lui Stolojan? Conform instructiunilor, Petre Roman trebuie descris ca un om politic arogant, care priveste de sus pe cetateni si care da impresia mereu ca totul i se cuvine. Atacurile merg pina la temele sensibile ale social-democratiei: afiseaza bunastare. Se mai precizeaza ca stilul lui Roman, mai agresiv in ultima vreme, ar fi o chestiune de imitatie a lui Traian Basescu, un rol care nu-i reuseste deloc pentru ca, de fapt, este "numai razbunator si incompetent". Se merge mult mai departe, facindu-se apel la ramasitele latente ale culturii politice romanesti anti-semite:"joaca ipocrit credinta ortodoxa".
Pentru a-i valoriza competentele lui Stolojan, Iliescu trebuie atacat frontal, din prima fraza, deoarece nu se pricepe la economie. Liderul PDSR mai este descris ca un om complexat, fie din cauza lipsei de legitimitate din timpul revolutiei din 1989, fie din cauza virstei, aspecte care-l fac iritabil si nervos. Lui Iliescu nu i se uita patronarea marilor cazuri de coruptie si faptul ca isi dirijeaza oamenii compromisi ca pe niste nepoti.
Dar nu Iliescu pare a fi cel mai temut adversar al lui Stolojan, ci Isarescu. Potrivit ghidului, Isarescu nu ar fi altceva decit candidatul mascat al PNTCD, o solutie disperata a presedintelui Constantinescu, singura sansa pentru salvarea grupului de interese de la Cotroceni.
Ce trebuie sa i reproseze lui Isarescu? Faptul ca ar conduce tara de la distanta si ca el insusi este un om rece si distant, oscilant si nesigur, care nu stie ce vrea si executa ordinele altora, chiar din strainatate. Actualul premier ar fi un birocrat mai mult decit un tehnocrat. Nu mai vorbim ca Isarescu trebuie infatisat in mijlocul speculatiilor de pe piata financiara. Ca Guvernator, a tiparit bani pentru Iliescu si a fost implicat in caderea sistemului bancar si a cooperativelor de credit. Ce atuuri politice are Stolojan in plus fata de Isarescu ? Foarte simplu: Stolojan nu ar fi marioneta nici unui partid si a recunoscut, la momentul respectiv, relatia sa corecta cu presedintele. Ceea ce dovedeste acum ca Stolojan este si adversarul lui Iliescu ar fi faptul ca a respins, in 1992, oferta de a-si continua mandatul de premier. Cam subtire. Explicatiile par ca s-au impotmolit aici.
Cu Teodor Melescanu pare mult mai simplu. Foloseste fraze diplomatice, dar lipsite de continut. Cu alte cuvinte, te plimba cu vorba. Echipa de campanie liberala ar sti foarte bine ce se ascunde sub aspectul lejer al fostului diplomat: o atitudine de badaran. ApR, "afacerea Costea", "afacerea Cuptor" sint legate prin fire subterane, care nu prezinta incredere.
O parte din aceste amanunte se regasesc deja in paginile ziarelor sau sint spuse in replici taioase la televiziune. Mult mai delicioase sint paginile in care prezidentiabilul Stolojan trebuie sa raspunda la intrebarile incomode: de ce a adoptat Guvernul Stolojan masura de nationalizare a valutei? Raspunsul indicat trebuie sa precizeze ca aceasta masura a fost luata pentru a salva tara de la o mare criza energetica. La aceasta decizie au participat si Banca Nationala, deci Isarescu, cit si membri ai guvernului Roman. Astfel, intr-o singura fraza, sint parate toate loviturile posibile. PNL ia in calcul si enigmatica transformare a lui Stolojan in liberal. Raspunsul indicat este viziunea economica si politica comuna ce o au PNL si Stolojan. Mult mai controversata decizie a lui Stolojan de a-l sustine pe Iliescu in 1996 este considerata o simpla optiune personala, nu una de ordin politic. Se anticipeaza si intrebari incomode, care ar putea fi formulate in legatura cu implicarea lui Stolojan in afacerea Megapower sau cu cercurile oculte de afaceri.
Acest mesaj electoral spune cel mai bine care sint textele pe care un sustinator PNL va trebui sa le considere adevarate in momentul votului. In fapt, un discurs destul de inchegat, care colporteaza o serie de reprezentari, convingeri sau idei politice. Ele se bazeaza pe informatii anterioare, cunoscute in general electorilor, dar care sint acum menite sa "lucreze" in favoarea liberalilor, facilitind o comunicare mai simpla, care nu garanteaza, insa, si succesul.
(Mihai CHIPER)

Comentarii