Gilceava portocaliilor ieseni

miercuri, 17 iunie 2009, 17:46
3 MIN
 Gilceava portocaliilor ieseni

A devenit deja o traditie ca, la sfirsitul fiecarui scrutin, democrat-liberalii ieseni sa se incaiere, aratind cu degetul spre conducerea filialei. Daca tabara contestatarilor uneori mai difera, functie de interesul de moment al combatantilor, vinovatul este mereu acelasi, Dan Carlan. De aceasta data, aripa nemultumitilor a reunit la virf patru parlamentari: Daniel Oajdea (ex-pro Carlan, ex-anti Carlan), Mihaela Popa (ex- neutru, ex-anti Carlan), Marius Spinu (ex-anti Carlan), Nicu Paduraru (ex-neutru). Ultima revolta s-a declansat in urma unor analize "fraudate" de Carlan. Seful filialei a trimis la Bucuresti un clasament pe colegiile uninominale din Iasi, prin care-si punea la zid subordonatii incomozi. Comparind rezultatele de la alegerile generale cu cele de la scrutinul european, Carlan "demonstra" ca Daniel Oajdea, Mihaela Popa si Nicusor Paduraru trag partidul in jos. In fapt, acestia cistigasera in toamna, pe vot uninominal, colegii "rosii", iar acum, in conditii total diferite – lipsa unui candidat eligibil, absenteism ridicat in zona electoratului de dreapta, miza scazuta pentru oamenii de afaceri si sefii de deconcentrate fideli partidului, sprijin firav de la centru -, coborau la scorul real al PDL. Din contra, protejatul lui Carlan in filiala, Constantin Serban, cel care esuase lamentabil pe vot uninominal, primea coronita, prin simplul fapt ca recuperase o parte din procentele pe care tot el le pierduse. De precizat ca pentru Mihaela Popa, raspunzatoare de un colegiu de Senat, Carlan a afisat doar rezultatele unui colegiu de deputati. Fireste, cel in care senatoarea pierduse procente. Desi tot pe minus, celalalt senator din oras, Dumitru Oprea, a scapat basma curata. Explicatia? A evitat sa aduca reprosuri conducatorului.

"Speta" de mai sus ne dezvaluie inca o data de ce Dan Carlan sufera la capitolul credibilitate. Nu pentru ca minte – vrem, nu vrem, siretlenia da bine la CV-ul unui om politic -, ci pentru ca minte grosolan. Seninatatea si excesul cu care denatureza adevarul i se reproseaza indeobste liderului PDL. Exista o decenta a minciunii, pe care actualul secretar de stat nu si-a exersat-o.

Pe de alta parte, "cei patru" gresesc atunci cind pun in circa lui Dan Carlan rezultatele slabe la euroalegeri. E drept, locul 36 in "Top 48 filiale din tara" irita. Totusi, spre deosebire de alte circumscriptii cu accente traditionale de portocaliu, Iasul are un specific aparte. Judetul da doi vicepresedinti nationali de partid, Gheorghe Nichita si Relu Fenechiu, ambii cu posibilitati ample de "miscare" in preajma alegerilor. Mai important, lucru recunoscut voalat si de "reformisti", organizatia a fost lasata de izbeliste de conducerea de la Bucuresti, in defavoarea filialelor mai bine reprezentate la centru. In fapt, liderii regionali, Gheorghe Flutur si Gheorghe Stefan, n-au nici un interes sa-si doreasca un Iasi "portocaliu". Cu atit mai putin clujeanul Emil Boc sau olteanul Radu Berceanu. Politica se face pe "cascaval", iar la masa din Modrogan s-au ocupat deja toate scaunele.

Indepartarea lui Dan Carlan de la sefia organizatiei nu rezolva problema de fond a PDL Iasi. Eventual, poate fi un prim pas. Filiala are nevoie de un om care sa se poata lua "la trinta" cu liderii recunoscuti la centru si care sa mute centrul regional de greutate al PDL de la Neamt si Suceava la Iasi. Or, acest profil de politician lipseste filialei iesene.

Comentarii