Guvernul din umbra al Bancii Mondiale

joi, 13 ianuarie 2011, 20:12
3 MIN
 Guvernul din umbra al Bancii Mondiale

Cind fiecare partid al opozitiei se lauda cu un guvern din umbra, iata ca Banca Mondiala ne propune unul de-adevaratelea. De departe, vestea inceputului de an si, probabil, a urmatorilor se refera la infiintarea asa-numitului "cap limpede" al Guvernului.  Ideea, fireste, nu-i apartine lui Emil Boc, ci vicepresedintelui Bancii Mondiale. Despre acest proiect "confidential", pe surse, Hotnews a aflat ca are la baza un model britanic, in care vor fi prinsi economisti straini, experti, persoane publice cu o buna reputatie si, ca sa atingem putin sfera utopiei, politicieni romani, de preferat din cit mai multe partide, s.a.m.d. Scopul sau declarat ar fi acela de a se ocupa de strategia tarii pe termen lung, facind ordine in politicile publice, in cele aflate pe hirtie si nefinantate si in cele de care nu e deloc nevoie, dar sint finantate.

Cit de viabil este un asemenea proiect englezesc pe tarim politic si economic romanesc?

Prima chestiune care se ridica ar fi una de orgoliu, scoasa la inaintare ca sa ascunda interese mai vaste. In ce masura vor accepta in corpore politicienii romani proiectele, directiile propuse de acest "centru al guvernului"? Pai nu stim si noi sa ne administram? Nu avem si noi idei despre prioritati? In orice orasel –  un patinoar, in fiecare comuna – cite o sala de sport si in fiecare catun – o biserica? Totul pentru … modernizarea Romaniei. Intrebarea are legatura directa cu votarea bugetului, pentru ca, in final, tot in Parlament se va ajunge, unde fiecare parlamentar uninominal are ceva de amendat. Cum se vor impaca politicile dorite de "capul limpede" si prioritatile sutelor de "capete patrate"?

O alta problema stinjenitoare o reprezinta amestecul de profesionalism, buna reputatie, expertiza si… de politicieni romani. Ce cauta ultimii in ecuatie? Gasiti-mi cite un politician serios, de la partide diferite, capabil sa se inteleaga ca un gentleman pe orice alteva decit pe afaceri de coruptie. Si daca s-ar gasi, cit ar conta cuvintul lui in propriul partid, asaltat de baroni si moguli? Si pe cit timp ar fi valabil? Minute, ore sau zile? Ideea de a atrage clasa politica in aceasta initiativa e buna in principiu, dar nu mai mult de nivelul unui simplu act de prezenta protocolara.

Si, nu in ultimul rind, avem o dificultate suplimentara legata de durata functionarii Guvernului din umbra propus de Banca Mondiala: 3 ani. Presupunind ca Guvernul Boc rezista pina in 2012, tot mai ramine un an si, din cite se pare, cea mai importanta parte, finalizarea proiectelor, este lasata tocmai in acea perioada. Va inchipuiti ce chef nebun de dramaluire a resurselor vor avea Dan Voiculescu, Victor Ponta si Relu Fenechiu, clientela politica, sleahta de specialisti in afaceri cu statul, flaminziti dupa atitia ani de opozitie? Vor veni cu bani de acasa sa ajute Banca Mondiala…

Prin urmare, este ca si aranjat un mare conflict de "valori" intre politiceni si BM. Ce vorbe de ocara au spus despre FMI in 2010, dar sa ii vedeti acum, cind specialistii din afara le vor cere sa ia mina de pe banii publici, sa nu-i mai risipeasca pe proiecte din care sa-si traga comision o buna parte.

Despre ratiunea si oportunitatea interventiei BM in treburile Romaniei nu are rost sa ne indoim. Incompetenta amestecata cu hotia sint cei doi piloni ai politicii de stat. Doar anul trecut, 4 miliarde de euro din credite pentru proiecte de infrastructura aprobate de Banca Mondiala au ramas neutilizati (fiindca erau bani atent urmariti), in timp ce 40.000 de proiecte de investitii, demarate cu bani de la buget, in valoare de zeci de miliarde de euro, zaceau incepute si parasite, in diferite stadii de executie. Este rodul coordonarii politicilor de investitii din ultimii 20 de ani. Se pare ca, de unii singuri, nu avem nici o sansa sa le oprim.

Comentarii