Imposibila iubire

miercuri, 21 iulie 2010, 19:12
3 MIN
 Imposibila iubire

Europarlamentarul Cristian Preda are dreptate. Liberalii sufera de pacatul vanitatii atunci cind refuza invitatiile de colaborare cu PDL. Au ramas incremeniti in proiectul unei guvernari minoritare, sustinute din umbra de PSD, dupa modelul consfintit in perioada 2006-2008. Ce omite Cristian Preda sa mentioneze este cine i-a trimis pe liberali in bratele PSD. Sa ne amintim cum, intr-o perioada de crestere economica, numai buna pentru masuri reformiste, democratii erau cei care abandonau intempestiv corabia. Si nu plecau cu mina goala, ci disjungind din PNL o "platforma" care avea sa se disipeze in actualul PDL. Radicalizarea ulterioara a liberalilor a fost un proces natural, de vreme ce nucleul moderat din PNL tocmai fusese neutralizat de PD. Metaforic, democrat-liberalii au amputat bratele PNL, iar acum ii intind mina in semn de prietenie. "Iesirea PD din Guvernul Tariceanu a fost expresia derapajelor PNL in chestiuni privitoare la reforma justitiei (n.r. – derapaje reale)", vor raspunde indignati pedelistii. Un astfel de argument este naiv daca vine pe filiera "idealistilor" Preda-Macovei, si ipocrit atunci cind exprima convingerile trioului decident BVB. Nu rezolvi problema justitiei printr-o derogare de responsabilitate si obligindu-ti partenerul sa devina dependent de PSD. Ca vor sau nu sa recunoasca, democratii au fortat in 2006 iesirea de la guvernare exclusiv din ratiuni de calcul politic. Au sperat ca Tariceanu isi va rupe gitul pe treptele Palatului Victoria, iar PD se va intoarce la guvernare dupa doar doi ani, din postura de Fat-Frumos. Lucru care s-a si intimplat.

Sa nu intelegem de aici ca PNL ar fi vreo fata mare, iar PDL vreun violator in serie. Toleranta la coruptie si cheltuielile publice iresponsabile, modus vivendi in timpul guvernarii Tariceanu, exlud orice argument privitor la inocenta liberala. Jocul facut de PNL la alegerile prezidentiale din 2009 este la fel de condamnabil. In locul unei neutralitati burgheze, pe placul Bratienilor, PNL s-a aliat cu neocomunistul Geoana, calcind in picioare asa-zisa doctrina de dreapta. Si totul dintr-o frustrare personala a liderilor PNL, incapabili sa-si "proiecteze" partidul dincolo de complexul numit Traian Basescu.

Strategiile principalelor trei partide politice din Romania nu sint altceva decit emanatii romantice si subiective ale unui trecut idealizat. Traian Basescu viseaza la un PDL aflat deopotriva la putere si in opozitie, dupa modelul Conventiei Democratice si al Guvernului Tariceanu 1. Victor Ponta duce dorul Guvernului Nastase, perioada in care isi facea junioratul politic. Liberalii sint nostalgici dupa senzatia de "libertate" din timpul Guvernului Tariceanu 2. Spun liberalii, pentru ca presedintele PNL Crin Antonescu il viseaza doar pe Traian Basescu. Fiind privita prin prisma experientei trecute, refacerea fostei aliante D.A. este iluzorie. Mai ales ca ranile pe care si le-au provocat cele doua partide sint departe de a se fi cicatrizat. Privind retrospectiv, obervam insa un aspect interesant. In singurele cazuri in care PD si PNL au reusit sa ajunga la un compromis, contractul s-a semnat pe bancile opozitiei. Cu alte cuvinte, respectind logica istorica, singura sansa pentru refacerea dreptei o reprezinta ascensiunea PSD la putere. Daca asta se poate numi sansa.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii