In premiera nationala

joi, 08 martie 2007, 21:14
3 MIN
 In premiera nationala

Cind l-am intilnit pe Gheorghe Nichita prima oara, in vechiul sediu RAJAC, era pe la inceputul anului 2000. Entuziast, imi arata pe grafice, intr-o limba de lemn strunjita inginereste, viitorul RAJAC. Strategie, bineinteles. Fusesera aprobate imprumuturile de la banci internationale, iar schitele reflectau investitiile de viitor. Pe ele nu se aflau nici noul sediu ultraluxos, nici ghereta portarului de 10.000 de euro, nici felicitarile de sarbatori in care RAJAC ne spunea ca are grija de noi, nici strategia de imagine si popularizare gindita pentru a ajunge primar al Iasului. Ulterior, candidind la Primarie, directorul de la RAJAC populariza savant tehnica atragerii fondurilor europene pentru dezvoltarea municipiului, despre care, in cei patru ani de cind este la Primarie, nu a mai scos nici un cuvint. Acum, de un nou plan ambitios, initiat de vizionarul Nichita, se va ocupa o firma specializata in desenarea viitorului. Haute European Affairs a semnat contractul de dezvoltare a Iasului "Orizont 2020."
Este discutabila decizia de a incredinta in totalitate unei firme, chiar specializata pe proiecte, schitarea viitorului Iasului.
Mai intii, asta ne spune ca primarul este rupt tocmai de comunitatea stiintifica, de tot ceea ce inseamna know-how local. Neimplicind nici un iesean, primarul arata ca nu este interesat de ceea ce cred iesenii (ca dovada, simulacrele de consultari cu pensionarii). Fireste, moldoveanul nu este un manager prin traditia lui istorica, precum banateanul, dar a merge pina la a-l ignora intru totul e un act de desconsiderare,  impunindu-i obiective de care, probabil, nu se simte in nici un fel angajat. N-am aflat daca strategia va fi croita 100% de firma de consultanta sau de la Palatul Roznovanu s-au sugerat citeva directii. Macar sa stim ca nu vom ajunge principalul port la Prut ori ca sansa de dezvoltare consta in cultivarea ciupercilor chinezesti.
Insa, dintr-un alt motiv, intregul plan risca sa devina un alt dosar pe care se va asterne praful, dupa alti bani aruncati pe fereastra. Sa presupunem ca planul strategic "Orizont 2020" este gata. Bineinteles ca el se intinde pe ani de zile, chiar pe anii in care Nichita nu va mai fi primar. Cum se va pune in aplicare, daca nici o alta forta politica locala nu se simte in vreun fel consultata, intrebata, implicata pe viitor?
Asa cum la nivel national a existat un modus vivendi al partidelor pe perioada aderarii la UE, in sensul ca nu au pus in discutie obiectivele, credem ca ar trebui si pe plan local sa existe o intelegere mai presus de orice inclestare politica, privind obiectivele strategice de dezvoltare locala. In functie de un asemenea principiu, gindit pe plan local, se poate da, tehnic vorbind, ok-ul unei firme de consultanta pentru traducerea in bruxelleza, limba tehnocratilor, pe baza careia se pot accesa fonduri europene.
Vremurile ne demonstreaza ca nimic nu s-a schimbat. Altadata, directorul RAJAC ma asigura ca "nimic" din ceea ce s-a gindit in Romania nu se compara cu ceea ce a imaginat la RAJAC. Astazi, ii anunta pe ieseni ca Iasul va avea, cum altfel decit in "premiera nationala", o strategie de dezvoltare. Citam: "Din cite stiu eu, nici un oras din Romania nu are strategie de dezvoltare".
Nu stim precis ce intelege primarul prin "strategie de dezvoltare", dar presupunem ca limba romana vorbita la Iasi se utilizeaza la Cluj, Timisoara, Oradea, Craiova, Sibiu, Suceava, Bacau si chiar Predeal. O cautare de cinci minute pe internet ne lamureste ca aceste orase au "strategii de dezvoltare" de ani buni. La Timisoara, Sibiu, Suceava, o parte din strategie este aproape incheiata! Obiectivele de reabilitare a patrimoniului sau a sistemului energetic, marketing si trasee culturale au fost deja atinse. Spre exemplu, strategia Timisoarei a fost definitivata in 2000!, a fost realizata cu participarea specialistilor locali, dezbatuta serios in mass media si "supusa validarii la fiecare etapa de lucru". In proiect au fost atrasi universitari, cercetatori, economisti, ONG-uri, consultanti, intreaga comunitate a fost implicata in desenarea viitorului regiunii. Si, din cite se vede in 2007, nu au dat gres.
Asadar, cum ramine cu premiera? Concluzia este ca, vorbind mereu de premiere nationale in administratia ieseana, Gheorghe Nichita intretine iluzia unui fals exceptionalism local, generat de un primar cum rar se mai vede. Rezultatul este impresia generala: in lipsa unui sediu adecvat, stagiunile Teatrului National se deschid la Palatul Roznovanu.

Comentarii