Integritatea, in minoritate

miercuri, 09 martie 2011, 20:38
3 MIN
 Integritatea, in minoritate

Prietenii mei nu o simpatizeaza pe Monica Macovei, li se pare prea "intepata", si nu pun lupta anti-coruptie pe lista prioritatilor atunci cind merg la vot. Pentru ei, buna guvernare se masoara in kilometri de autostrada si nu in zanganit de catuse. L-au votat pe Basescu pentru ca era mai simpatic decit Nastase, si l-au mai votat o data pentru ca era mai destept decit Geoana. Acum nu l-ar mai vota pentru ca s-au plictisit. Nu vor alege niciodata PSD dintr-un soi de igiena personala. Optiunile amicilor mei nu au valoare statistica, dar fiecare dintre ei se incadreaza perfect in targetul unui partid de dreapta. Sint tineri, lucreaza in multinationale (in tara si in strainatate), au salarii bune. Majoritatea sint ingineri IT, insa au o baza umanista decenta. Nu sint straini nici de dezbaterile importante din presa traditionala sau de pe forumurile de profil. Degeaba. Monica Macovei e prea "intepata". Autostrazi cu orice costuri!!! "Integritatea se naste pe autostrada".

Sedinta Consiliului National de Coordonare a PDL de simbata trecuta a fost marcata de duelul dintre "reformisti" si "vechea garda". Subiectul care a aprins spiritele a fost introducerea in statutul partidului a unor criterii de integritate. Mai exact, Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu au cerut suspendarea de drept din PDL a membrilor formatiunii trimisi in judecata. Blaga, Berceanu & co. (unde co. inseamna restul salii) s-au opus. Dincolo de discutiile de fond privind propunerea reformistilor, daca nu cumva suspendarea din partid fara o decizie prealabila a instantei incalca prezumtia de nevinovatie – discutie care a stirnit un val de argumente pro si contra – , ce a frapat la aceasta sedinta a fost izolarea celor trei. Pina si principialii Traian Ungureanu si Teodor Baconschi s-au retras crestineste si democratic la stinga lui Blaga. "Singurul lucru pe care mi-l reprosez este ca nici eu si nici Cristian Preda sau Monica Macovei nu am fost capabili sa convingem mai multa lume despre necesitatea adoptarii principiilor de integritate", observa Sever Voinescu la finalul sedintei. Asa o fi? E doar o carenta de comunicare sau triunghiurile desenate de societatea civila, cu virful in trio-ul Macovei, Preda, Voinescu, nu au avut niciodata o baza reala pentru a contura o piramida? Cu alte cuvinte, pe cine (mai) reprezinta Monica Macovei, daca nici in propriul partid nu si-a gasit sustinatori? E clar ca vorbim de o minoritate, dar cit de "mare" este aceasta minoritate? 1%, 10%, 49%? Este discursul anti-coruptie asteptat de multimi sau a ramas doar o reminiscenta a epocii Nastase, o obsesie vetusta care bintuie doar prin biblioteci si redactii de ziare?

"Eu personal va spun foarte deschis. Daca e sa alegem intre 100 sau 200 de primari care ar fi trimisi in judecata si de care ne temen noi ca, odata exclusi, se vor duce la opozitie si 200.000 de voturi ale oamenilor integri, prefer 200.000 de voturi", spunea Monica Macovei in sedinta PDL. Dar daca de la oamenii integri nu ar obtine nici macar 200.000 de voturi? Daca "oamenii integri" vor autostrazi cu orice pret? Un studiu sociologic serios, care sa rezolve dilema (falsa?), este, cred, necesar. Cu atit mai mult cu cit se discuta despre infiintarea unui nou partid. Partidul Integritatii si Autostrazilor sau Partidul Autostrazilor si Integritatii?

Comentarii