Laszlo Tokes singur bate PRM-ul si PLD se valideaza ca partid politic

luni, 26 noiembrie 2007, 00:46
5 MIN
 Laszlo Tokes singur bate PRM-ul si PLD se valideaza ca partid politic

Unii vor spune ca prima stire a zilei e cifra scazuta a participarii la vot. Mai ales cei care vor dori sa gaseasca motive pentru a discredita initiativa presedintelui de a lansa un referendum pentru votul uninominal. Cred insa ca principala stire ar trebui sa fie alta: aceea ca pastorul Tokes care a candidat independent a adunat mai multe vouri decit PRM-ul in ansamblu. Ceea ce l-a si facut pe Corneliu Vadim Tudor ca demisioneaza din Parlament.

Daca mai adaugam si faptul ca probabil nici Gigi Becali nu va trece cu partidul sau pragul de 5 procente, la fel ca si Dan Voiculescu care cu tot imperiul sau mediatic nu reuseste sub nici o forma sa-si faca partidul relevant, iata ca avem deja citeva informatii interesante cu impact important asupra spectrului politic autohton.

Declarind ca iese din Parlament si ca va cere si celorlalti deputati si senatori PRM sa-l urmeze, pentru a se disocia de „infractorii Geoana si Tariceanu", linga care a stat insa umar la umar in ofensiva parlamentara impotriva lui Traian Basescu, Vadim incearca o ultima manevra disperata, o smecherie populista, pentru a-si salva partidul. Cu sanse mici pentru ca ideea de reforma a clasei politice romanesti e un teritoriu pe care presedintele s-a instalat deja de multa vreme.

Ca prezenta la urne va fi una scazuta stiam deja dinainte. In jurul acestei cifre se vor tese valuri, valuri analizele si comentariile. Adversarii presedintelui, fie ei politicieni sau jurnalisti, vor incerca sa speculeze din plin acest aspect dintr-o dubla perspectiva: 1. aceea ca in ciuda scorului zdrobitor in favoarea tipului de vot uninominal propus de Traian Basescu rezultatul nu este relevant datorita numarului redus de alegatori; 2. presedintele nu are suficienta tractiune electorala pentru a mobiliza masele si deci iese slabit din aceasta ultima confruntare. In aceeasi cheie va fi citit si sprijinul sub asteptari pentru PD, despre care se va spune ca e o alta expresie a diminuarii suportului electoral pentru seful statului. La o privire mai atenta situatia e evident mult mai nuantata.

Avem o diferenta consistenta intre participarea la vot din mediul rural si aceea din cel urban. Prima fiind semnificativ mai mare. Asta favorizeaza in principal doua partide, PNL si PSD. PNL, pentru ca e partid la guvernare si deci dispune de toate mecanismele institutionale, de alocare a banilor, care sa-i puna mai bine in miscare activistii din comune. E un avantaj care dispare in mediul urban si deci la urmatoarele alegeri in care alegatorii din orase vor fi probabil mai numerosi vor ajusta in sus procentele PD si PLD. Al doilea partid avantajat este PSD care a demonstrat ca dispune inca de o serioasa forta organizatorica si ne reaminteste cit de bine e reprezentat in teritoriu, lucru care conteaza enorm mai ales in cazul unor prezente la vot reduse.

Oricum, de acum inainte va trebui sa ne obisnuim cu participari modeste la scrutinurile electorale. Vom fi bucurosi daca vom depasi pragul de 50 de procente in cazul alegerilor parlamentare si locale in ciuda faptului ca in astfel de situatii mobilizarea, implicarea activistilor partidelor e mult mai mare. Pentru ca pentru multi dintre ei sint in joc si serioase mize personale, ceea ce nu e deloc cazul cu euroalegerile. De aceea orice generalizari pe baza comparatiilor cu alegeri trecute cind incarcatura emotionala era oricum mult mai importanta ar fi extrem de riscante.

E suficient sa ne amintim cit s-a chinuit administratia PSD cu citiva ani in urma sa aduca lumea la vot pentru a aproba noua constitutie. S-a votat timp de doua zile, mass media si institutiile de stat au fost mobilizate la maximum. S-au organizat pina si tombole in sectiile de votare doar, doar, se va trece de fatidica cifra de 50 procente.

Acum a fost exact invers: referendumul pentru votul uninominal a fost sabotat cit s-a putut mai mult. Chiar simplul fapt ca au fost separate sectiile de vot, cele pentru referendum au fost de cele mai multe ori plasate la etaj! si pentru a incurca alegatorii si pentru a putea pretinde ulterior ca s-au risipit degeaba bani pentru referendum, cind mai peste tot in lume astfel de voturi sint cuplate, ilustreaza foarte bine diferenta dramatica de atitudine. De altfel Ion Iliescu, liderii liberali in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Voiculescu, iata ce alaturari suprinzatoare! si-au exprimat public ostilitatea fata de initiativa presedintelui chiar in ziua votului. Nu le va fi insa foarte mult de folos ca mesaj public pentru ca prezenta la vot fiind in mare asemanatoare la europarlamentare si la referendum, e destul de greu sa gasesti cai eficiente de atac asupra lui Traian Basescu pe acest culoar.

Va fi politica romaneasca diferita dupa 25 noiembrie 2007? In parte da, in parte ba. Spectrul politic romanesc se modifica totusi substantial. PNG, pina de curind cu cote bune in sondaje, rateaza primul sau test pe teren, ceea ce da dreptate unor sociologi care comparau fenomenul Gigi Becali – PNG cu cel Teodor Melescanu – APR din anul 2000.

PSD are un scor mult mai mic decit cel din 2004, dar ceva mai bun decit cele din sondaje asa ca scaunul lui Mircea Geoana nu da semne a fi zguduit. Adversarii sai, intre care se afla acum, umar la umar Ion Iliescu si Adrian Nastase, nu au primit la acest scor suficienta munitie pentru a forta eliminarea sa din fruntea partidului.

Un mare cistigator e fara indoiala PLD pe care foarte multa lume il plasa sub pragul de intrare in Parlament. PLD si-a jucat acum insasi existenta sa politica si a reusit sa treaca testul in ciuda resurselor modeste si a faulturilor permanente venite din partea fostilor colegi.

Asta e vestea proasta pentru PNL. Vestea buna e aceea ca formatiunea aflata la guvernare a obtinut un scor putin peste asteptari. Cercetari sociologice mai sofisticate s-ar putea insa sa constate ca o parte importanta dintre sprijinitorii sai au premiat deciziile populiste luate la Palatul Victoria, in primul rind cea legata de majorarea pensiilor. Problema e ca daca in 2008 vom asista la o deteriorare a situatiei economice din tara, inflatia in crestere, produse de import mai scumpe, mai multa nesiguranta, acest electorat ar putea sa se volatilizeze la fel de usor, ceea ce ar crea dificultati formatiunii conduse de Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu.

In fine, PD realizeaza ca postura de lider e fragila si ca viitoarele batalii electorale vor fi mai complicate decit se asteptau la un moment dat liderii partidului. O concluzie suplimentara strins legata de ultima observatie e aceea ca sansele unei aliante PD – PLD s-au marit considerabil in raport cu acelea ale unei fuziuni prin absorbtia partidului condus de Teodor Stolojan in Partidul Democrat, ceea ce s-ar putea sa nu-i displaca pina la urma lui Traian Basescu, care e constient ca ultima formula ar fi mai atractiva pentru alegatori si ar permite accesul la un rezervor de resurse umane mai atractiv pentru o potentiala alianta viitoare.

Pe de alta parte nu s-a schimbat decisiv dinamica politica din alt punct de vedere. Nici votul uninominal si nici accelerarea procesului de reformare a clasei politice nu sint mai probabile dupa 25 noiembrie, mai ales ca alegatorul roman pare tot mai putin preocupat de ceea ce se intimpla pe scena politica. Ceea ce inseamna ca multe lucruri ramin de fapt netransate si ca 2008 se anunta a fi un an politic turbulent cu o mare doza de imprevizibil.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii