Legislatie cu legi lipsa

marți, 28 iulie 2009, 18:04
3 MIN
 Legislatie cu legi lipsa

Cine credea ca vara va fi plictisitoare s-a inselat, cel putin pina acum. Inchiderea "in triumf" a primei sesiuni a Parlamentului cu asumarea raspunderii pe cele doua Coduri (civil si penal) e deja istorie. Succes contestat de mai multe ONG-uri reunite sub sloganul "Opriti codurile!" si doar semnalat in treacat in Raportul pe justitie, adoptarea Codurilor reprezinta doar treaba pe jumatate facuta: mai e nevoie si de innoirea celorlalte doua – cele de procedura. Discutarea si adoptarea lor in Parlament ar urma sa aiba loc la toamna – care deja se anunta foarte fierbinte, dupa cum a prezis ministrul Turismului, Elena Udrea.

O iesire de la guvernare a PSD cu doua luni inainte de alegerile prezidentiale ar echivala cu abandonarea tuturor proiectelor importante, intre care si cele doua amintite. Altele, cel putin la fel de importante, isi asteapta rindul.

Si proiectul legii unice a salarizarii isi incepuse promitator drumul spre varianta finala. Dar fermitatea afisata initial de premier si de ministrii sai s-a inmuiat pe parcurs, iar coeficientii de salarizare s-au tot distantat unii de altii, dupa cit de mare a fost presiunea diverselor categorii de bugetari. Ca sa intre in vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie, data anuntata initial, totul trebuia sa mearga "uns" pina in toamna, cind, eventual, o noua asumare guvernamentala dupa indelungi consultari si negocieri ar urma sa lanseze legea la apa. Vor ramine doar un mare semn de intrebare si o intentie numai buna de afisat in campania electorala?

Ceva mai multa cooperare in rindul coalitiei guvernamentale s-a putut remarca in scandalul din jurul Universitatii "Spiru Haret", unde, dupa multe ezitari, mai toata lumea s-a hotarit sa o sprijine pe Ecaterina Andronescu. Comisia de control a ministerului ar trebui sa prezinte chiar astazi raportul. Numarul mare de studenti inscrisi, aproximativ 300.000, este perceput de multi politicieni drept o miza electorala si tocmai acest lucru ingreuneaza gasirea unei solutii corecte si complete. Exista insa si o parte buna: ministrul Andronescu vrea acum sa adune toate legile educatiei intr-una singura, atotcuprinzatoare. Aceasta implica o solida sustinere politica, or, fiecare partid are deja propriul pact cu educatia. Astfel ca, daca vrea sa-si materializeze intentia, doamna Andronescu va fi nevoita sa aplice strategia celui care trebuie sa impace un lup, o capra si o varza.

Taxa auto, impozitul forfetar, "Prima casa" sint alte promisiuni care n-au reusit sa-i faca pe romani sa traiasca mai bine. Cu toate acestea, sondajele de opinie nu arata inca nici o schimbare in materie de optiuni electorale, ci doar o indiferenta mai mare decit la precedentele scrutinuri – de la referendumul pentru reconfirmarea presedintelui, in primavara lui 2007, si pina la euroalegerile de luna trecuta. E drept ca scandalul Ridzi este foarte proaspat, iar evaluarea cheltuielilor aprobate de Elena Udrea la Ministerul Turismului e abia la inceput. Astfel, impactul asupra PDL va fi, o vreme, imposibil de estimat. In schimb, mai sigur este ca nota de plata pentru intirzieri si bilbiieli legislative se va regasi in rezultatele alegerilor din toamna.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii