Meciul se joaca

duminică, 25 octombrie 2009, 19:42
3 MIN
 Meciul se joaca

Debutul oficial al campaniei electorale ii surprinde pe principalii trei candidati in stari de spirit opuse. Ultimele sondaje, realizate in plina criza politica, releva un trend negativ al increderii in Traian Basescu. Si nu ne referim aici la cifrele absurde propuse de INSOMAR, agentie alaptata de mogulii atit de „dragi" presedintelui, ci la ultimele sondaje publicate de CSOP, o firma „de casa" a PDL. Institutul a surprins involuntar, prin doua studii consecutive, costurile electorale ale crizei politice pentru actualul sef al statului. Practic, dupa doar o saptamina de-a „ascunsa" cu numele premierului, Basescu a pierdut doua procente. Desi diferenta se afla in marja de eroare, semnalul poate fi alarmant pentru presedinte. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Basescu nu reuseste sa puncteze la capitolul imagine de pe urma unei situatii de instabilitate politica. Desemnarea lui Lucian Croitoru ca premier n-a avut „forta" loviturilor cu care ne obisnuise Traian Basescu. Ripostei i-a lipsit elementul surpriza – numele fiind devoalat anterior in presa -, dar mai ales amprenta „personajului mesianic". Spre deosebire de „contracandidatul" Klaus Johannis, Lucian Croitoru nu transmite nimic, nu empatizeaza cu „spectatorul", afectind calitativ sceneta regizata la Cotroceni. Cel putin pentru alegatorul neutru, mutarea presedintelui a fost receptata ca o solutie „pe genunchi", tradind exclusiv incapatinare si orgoliu.

De partea cealalta, Mircea Geoana si Crin Antonescu isi pot trece in palmares prima victorie impotriva „presedintelui jucator". E drept, o victorie optinuta in echipa, dar care ofera fiecaruia sansa sa viseze. Liderul PSD a probat consecventa in „planul Johannis", acceptind umil rolul de a cincea roata la caruta, iar „martirajul" ar putea sa pacaleasca o zona mai putin „subtila" a electoratului. De asemenea, criza i-a oferit lui Crin Antonescu un plus de notorietate, capitol la care liberalul era deficitar. Altfel, in perspectiva primului tur de scrutin, lucrurile trebuie nuantate. In vreme ce Geoana alearga singur pe un culoar la capatul caruia se regasesc voturile PSD, Antonescu se adreseaza unui electorat mai volatil. Pozind constant brat la brat cu pesedistii, liberalul si-ar putea pierde un potential bazin de voturi din zona dreptei. Si totusi, in acest moment, nici unul dintre cei doi candidati nu mai pare un simplu figurant.

Excluderea lui Dan Nica din Guvernul Boc, certificatul de nastere al actualei crize politice, s-ar putea dovedi un gest „fatal" pentru Traian Basescu. Pina in septembrie, presedintele in functie parea favoritul cert al competitiei. Ii era de ajuns ca in timpul ramas pina la alegeri sa fandeze stinga-dreapta in fata unor lovituri previzibile ale adversarilor. Mai mult, avea de partea sa avantajul moral al jucatorului care-si umilise mereu oponentii. Evenimentele care au urmat motiunii de cenzura au schimbat regulile jocului. Actionind unitar, „opozitia" a demonstrat ca Zeus poate fi rapus. Basescu si-a pierdut aura de invincibilitate si, partial, friiele partidei. Acum trebuie sa se reinventeze, sa vina cu ceva nou, altfel destinul sau politic va fi negociat pe taraba PSD-PNL. Meciul de-abia acum incepe sa devina interesant.  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii