Nimic in schimb

marți, 25 mai 2010, 17:57
2 MIN
 Nimic in schimb

Daca Guvernul si-a facut temele, sau macar o parte din ele, astazi vom vedea proiectul legislativ al carui continut tine de o luna pe jar jumatate de tara. Inca de saptamina trecuta, protestele au trecut de nivelul manifestatiilor de strada, in timp ce zvonurile despre cele ce se-ntimpla si se discuta la nivel inalt au capatat uneori proportii. Cum a fost, de exemplu, stirea despre o vizita fulger a presedintelui Curtii Constitutionale la sediul Guvernului. Totusi, nimeni nu l-a vazut pe Ion Vida la Palatul Victoria, ci s-a vazut numai o masina cu numarul "CCR" demarind in tromba. Rolul Curtii este esential in perspectiva asumarii raspunderii de catre premier pe legea care taie veniturile tuturor celor platiti de (la) stat. Prima conditie este ca legea "15-25" sa fie in vigoare la 1 iunie, termenul vizat pentru debutul programului de austeritate. Or, motiunea de cenzura anuntata deja si apoi o presupusa reclamatie la Curtea Constitutionala ameninta serios aplicarea ei de luna viitoare.

Intre timp, tensiunea in rindul celor vizati de scaderi salariale urmeaza sa se concretizeze, luni, intr-o greva generala. Sansele ca aceasta sa aiba loc au crescut dupa ce seful Fondului Monetar International a turnat un pic de gaz peste foc, afirmind ca situatia Romaniei este dificila si ca Guvernul de la Bucuresti a decis sa taie din venituri, in loc sa creasca impozitele si taxele, asa cum sugerau expertii FMI. Insa directorului general al Fondului i s-a pus eticheta de socialist (va fi, probabil, adversarul actualului presedinte de dreapta al Frantei, Nicolas Sarkozy, la alegerile din 2012) si, ca atare, afirmatiile legate de problemele economiei romanesti ar avea un schepsis electoral de stinga.

Nimic nou, totusi, pentru ca Traian Basescu a prezentat ambele variante inainte sa faca anuntul ca autoritatile de la Bucuresti au optat pentru reducerea cheltuielilor publice, intr-un domeniu despre care se tot constata de un an si jumatate ca trebuie restructurat din temelii. Faptul ca acest lucru nu s-a intimplat agita spiritele in toata societatea romaneasca, si nu doar in rindul celor vizati direct acum de scaderea veniturilor, mai ales dupa ce s-a vazut ca solidaritatea celor de la virful politicii este egala cu zero. Huzurul parlamentar, al demnitarilor in general, si ezitarea guvernamentala in a lua decizii transante permit risipirea in continuare a banului public si amplifica frustrarea celor vizati de reduceri.

Chiar daca ceva pare sa se schimbe – de exemplu, amatorii de tutun ieftin resimt din plin ca piata contrabandei cu tigari e sub asediul autoritatilor -, va mai trece timp pina cind resursele subterane de venituri vor fi aduse la suprafata. Astfel ca, pentru moment, romanii se vor lasa buzunariti oficial de catre stat. Insa acest sacrificiu, al reducerii veniturilor, va trebui recompensat in foarte scurt timp de Guvern, laolalta cu Parlamentul si Presedintia, pentru ca e foarte putin probabil ca oamenii sa mai accepte sa intre in noul an cu datorii.

Comentarii