Noua teorie a centrului imaculat

joi, 11 septembrie 2008, 19:45
3 MIN
 Noua teorie a centrului imaculat

Prin 2003-2004, sufocat de scandalurile si acuzatiile de coruptie ce amenintau sa se transforme intr-un tavalug, capabil sa-l mature de la putere, regimul Nastase nascocise strategia „centrului imaculat". PSD isi propusese sa mute atentia opiniei publice de la nivelul guvernamental, unde se faceau marile jocuri, la nivel local. Asa au devenit mai celebri baronii locali decit „echipa" lui Adrian Nastase. Tinerelul procuror Victor Ponta era trimis in provincie sa faca din Mischie un tap ispasitor. Acestuia i se descopereau destule probleme; case facute prin firme care aveau contracte cu Consiliul Judetean, in general mici matrapazlicuri, pe masuri inteligentei unor baroni locali. Realitatea cruda era insa la Bucuresti neatinsa; la ministerele grele din Bucuresti se carau valize, se punea dijma pe functii si totul era obtinut in urma unor licitatii cu cine da mai multa spaga. Nici pina astazi justitia nu le-a putut lua firul, dar ajunsesera notorii de pe atunci la Comisia Europeana.

Noua teorie a centrului imaculat spune cam asa: inainte de alegeri, tineti-l departe pe Traian Basescu de toate compromisurile compromitatoare. Prin urmare, presedintele se da de ceasul mortii si pretinde ca habar nu avea de „mizilicurile" intelegerilor cu Vadim Tudor, fiindca, de felul lui, se ocupa de lucrurile importante din tara. Mai mult, spune ca s-a simtit „umilit" de partid si, in general, mimeaza o imagine de om superior, suparat pe traznaile facute de fostii sai colegi. Ca nu este asa ne-o arata dezvaluirile de presa. Cu vreo trei saptamini inainte de eveniment, avea loc o intilnire intre Elena Udrea, sotul ei Dorin Cocos, cu Vadim Tudor, acasa la liderul PRM, in biroul unde ani de zile s-a ticluit Romania Mare. Trimisi de cine? Avea familia Cocos mandat de la partid? Se pare ca nu. Dar nici nu discutau de capul lor cu omul care l-a batjocorit pe „Zeus", fara sa riste furia lui. Negocierile, indiferent de continutul si rezultatul lor, indicau scoaterea din joc a PD-L-ului. De fapt, umilit nu a fost Basescu, ci partidul, ocolit din nou luarea deciziilor si transformat in masa de manevra.

Distantarea lui Basescu de actiunile mai putin onorabile ale PD-L in ochii electoratului are un dublu scop. In primul rind, pentru a scoate PD-L din izolare si a-i creste sansele de combinatie la alcatuirea viitorului guvern. Dilema este clara: cu cine va guverna PD-L? Singur in nici un caz nu va fi in stare. De aceea, presedintele a lasat  la o parte discursul impotriva celor 322, pentru ca orice formula calculata – guvern impreuna cu PSD ori cu PNL -, ramine la fel de stinjenitoare pentru retorica oficiala prezidentiala. Debransarea lui Basescu de PD-L poate fi benefica pentru presedinte pe termen scurt, pentru ca-l scoate din sfera penibilului.

In al doilea rand, pe termen lung, un esec al PD-L in alegeri l-ar trage puternic in jos si pe Traian Basescu si i-ar diminua puternic sansele unui nou mandat prezidential. De aceea, e preferabil sa ramina singura resursa de credibilitate, centrul imaculat, sa-si pastreze capitalul de imagine necompromis de jocurile marunte ale partidului in lupta pentru putere. Detasarea lui Basescu de PD-L poate fi primul pas pentru salvarea campaniei prezidentiale din 2009, in cazul in care PD-L lasa o impresie proasta la alegerile uninominale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii