O alta regie si un alt sicriu

miercuri, 09 ianuarie 2013, 20:00
3 MIN
 O alta regie si un alt sicriu

In vreme ce opinia publica statea cu privirea atintita spre sicriul unui regizor cotroversat, la CSM se dadea startul batalii decisive pentru controlul politic asupra justitiei. Mai intai faptele. Vinerea trecuta, alegerile pentru presedintia Consiliului Superior al Magistraturii au consemnat o premiera. Procurorul Oana Schimdt Haineala a castigat sefia CSM, pozitie ocupata pana acum, cutumiar, nu legal, doar de judecatori. Scorul a fost la limita, zece la opt, in conditiile in care doi judecatori din noua generatie au optat sa voteze pentru procurorul Haineala, si nu pentru judecatorul Mircea Aron. Fireste, judecatorii cu "experienta" au strigat tradare. Votul pentru vicepresedinte a fost suspendat si suspendat a ramas pana astazi. Scopul? Tergiversarea alegerilor pana cand judecatorii cu "experienta", in frunte cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, vor reusi sa convinga instantele din tara sa ceara revocarea din CSM a celor doi "tradatori". Potrivit presei centrale, la majoritatea instantelor locale au inceput deja presiunile asupra magistratilor pentru ca acestia sa-si dea acordul pentru revocare si, in subsidiar, pentru reluarea votului. In jocul de persuasiune ar fi intrat si baronii locali ai USL, principalii interesati de respectarea cutumei si a traditiilor. Ca fapt divers, prima instanta care a cerut revocarea "tradatorului" Cristi Danilet a fost Judecatoria Ramnicu Valcea, condusa de un fiu al unui primar PNL.

Sa facem cunostinta cu beligerantii. Pe de o parte, procurorii, reprezentatii societatii civile si cei doi judecatori "tradatori", adica principalii critici din vara ai actiunilor impotriva atacului institutional demarat de USL dupa condamnarea lui Adrian Nastase, atac perceput ca atare de Comisia de la Venetia. In mare, tabara celor care au condus in ultimul an Consiliul, reusind in premiera ca CSM sa fie laudat de Comisia Europeana. De partea cealalta, sapte judecatori, in frunte cu Mircea Aron, cu un discurs mai nuantat in privinta implicarii politicului in justitie, dispusi la compromisuri pentru "binele general". Si, fireste, peste toti, ministrul propus in Guvern de Relu Fenechiu, doamna care s-a urcat in masina lui Nastase, prietena doamnei Viorica Costiniu, ieseanca nostra, Mona Pivniceru.

Care este principala miza a luptei din CSM, dincolo de orgoliile personale si, pana la un punct, de inteles, ale principalilor actori? Pozitionarea celor doua tabere vizavi de proiectul USL de modificare a Constitutiei, prin care procurorii ar urma sa-si piarda statutul de magistrati. Mai exact, "judecatorii cu experienta", din comoditate, nu din rea-intentie, par dispusi sa-si lase confratii sa devina simpli birocrati in subordinea unui ministru al Justitiei numit politic. Pana la momentul la care acest text a fost scris, nu a existat o reactie ferma din tabara judecatorilor la proiectul de subordonare politica a procurorilor. Cealalta tabara a fost mult mai vocala, Cristi Danilet folosind chiar o expresie sinistra: "sfarsitul independentei justitiei". De asemenea, nici unul dintre judecatorii cu "experienta" nu l-a condamnat public pe premierul Victor Ponta care si-a permis sa critice un judecator pentru o decizie luata in dosarul de coruptie al lui Dan Voiculescu. 

Sigur, razboiul din CSM suporta mai multe nuante. Iesirile publice sau trecutul beligerantilor sunt, momentan, singurii vectori in urma carora ne putem forma o impresie. Poate ca dracu nu-i chiar asa de negru si nici Zana cea buna nu-i asa de buna. Putem insa intrezari, dincolo de partizanatele din CSM, primele reactii la "reforma" in justitie gandita de USL. Sa nu uitam lozinca lui Dan Voiculescu, regizorul Uniunii: "Degeaba avem puterea daca nu avem justitia".

P.S. Aflu ca se pune problema eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase. Acusi vedem cat de negru e dracu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii