O „gusa” fermecatoare

luni, 16 iulie 2007, 19:25
3 MIN
 O „gusa” fermecatoare

Liderul PIN, Cozmin Gusa, a propus recent scoaterea la pensie a parlamentarilor care au implinit 65 de ani. "Mica lustratie", dupa cum a botezat-o insusi ex-democratul, se bazeaza pe unele argumente de bun simt. Iata citeva: odata cu avansarea in virsta, politicianul interactioneaza tot mai greu cu electoratul si se lasa pe tinjeala; multi "pensionari" din Parlament au avut legaturi foarte strinse cu defunctul si infamul PCR; apoi, de vreme ce omului simplu i se impune o virsta limita pentru a activa in cimpul muncii, de ce aceasta regula nu s-ar aplica si alesilor?
Ideea (neconstitutionala, dar simpatica) a lui Gusa a atras imediat reactia indignata a politicienilor. La unison, Lucian Bolcas (PRM), Cristian Diaconescu (PSD) si Dan Motreanu (PNL) – desi de virste si "culori" diferite – au taxat initiativa lui Gusa drept o mare prostie. Foarte multi democrati au, probabil, aceeasi parere. Totusi, nu ideea liderului PIN este importanta, ci mesajul implicit pe care il transmite electoratului. (De altfel, este greu de crezut ca Gusa nu a anticipat opozitia virulenta a colegilor sai de Parlament.) 
Oricum, propunerea lui Cozmin Gusa vine intr-un moment cit se poate potrivit. In aceasta vara,  romanii au aflat inca o data cit de scumpi (ne) sint parlamentarii. Intr-o luna, un senator sau un deputat ne costa cam 8.000 de euro. Intr-un an, indiferent de competentele sale, un ales poate face zeci de vizite in strainatate, in cele mai exotice locuri si la cele mai bizare reuniuni. Au existat avocati care au participat, cheltuind o groaza de bani, la conferinte despre dezvoltarea zborurilor cosmice, dar si ingineri care au facut act de prezenta la consfatuiri in care s-a discutat despre viata sexuala a licuricilor. In topul calatoriilor extraordinare se afla politicieni din toate partidele, fara nici un fel de discriminare.
In plus, o statistica interesanta ne arata ca, de 17 ani, romanii s-au procopsit, ca de o pecingine de care nu mai poti scapa, cu o "clientela" alcatuita din vreo 21 de parlamentari de meserie, care au imbatrinit pe bani frumosi in fotoliile de senatori si deputati. Printre ei, si senatorul de Iasi Ion Solcanu, caruia trebuie sa-i multumim "din inima" pentru ca am ajuns printre cele mai nesemnificative judete din tara.
Se stie de mult: Parlamentul Romaniei are o imagine catastrofala. Nu institutia in sine este vinovata – ea este si trebuie sa ramina un simbol al democratiei autentice. Responsabili de pata neagra de pe frontispiciul Parlamentului sint tocmai alesii (o parte dintre ei, evident, si nu neaparat in numar de 322), care au transformat Forul legislativ fie intr-un cimitir al elefantilor (in cel mai bun caz), fie intr-o zona a liberului schimb, in care se dezvolta lucrative afaceri personale. Recentul referendum anti-Basescu a dovedit inca o data ca interesele alesilor se suprapun arareori cu cele ale alegatorilor.
In acest context, este clar ca disputele privitoare la primenirea clasei politice vor ajunge cel mai usor la inima alegatorului. Introducerea votului uninominal, reducerea drastica a numarului de parlamentari, legea lustratiei etc., etc. sint doar citeva dintre temele care vor tine treaza, in viitorul apropiat, atentia electoratului. Orice propunere in acest sens poate atrage voturi importante. Cine se opune poate pierde.
Ca si Traian Basescu, Cozmin Gusa a vazut din ce parte bate vintul si s-a pozitionat ca atare. Fostul ziarist, fostul consilier al lui Nastase, fostul pesedist si fostul democrat a inteles un lucru important. Clasa politica romaneasca este condamnata. La schimbare.

Catalin Onofrei

Comentarii