O motiune cu schepsis

duminică, 03 iunie 2007, 20:30
4 MIN
 O motiune cu schepsis

Abia reintors la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a tinut sa traga o noua scatoalca Parlamentului, dar Legislativul nu s-a speriat prea tare. Dupa discursul imperativ si dur la adresa alesilor – in care seful statului a cerut, printre altele, demisia Guvernului si alegeri anticipate -, doar PD a impartasit viziunea sefului statului. Motiunea de cenzura anuntata de democrati s-a impiedicat, insa, de doua ori pina acum, dovedind ca formatiunea lui Basescu nu are prea multi amici in Parlamentul Romaniei.
Faptul ca majoritatea parlamentarilor s-au ferit sa semneze documentul ce ia la rost Cabinetul Tariceanu arata ca partidele din coalitia anti-Basescu continua sa nu agreeze ideea alegerilor anticipate. Chiar daca o motiune de cenzura votata in plen nu atrage dupa sine alegeri inainte de termen, PSD, PNL si PRM incearca sa nu scape de sub control situatia din Parlament, care le este inca favorabila. (In tabara opusa, PD si PLD vor sa profite la maximum de victoria de la referendum a lui Basescu, pentru a-si intari considerabil pozitiile pe scena politica. Acum, cele doua partide sint prea mici pentru marile proiecte anuntate de seful statului.)
Cotat, in acest moment, cu un scor aflat, cel mai probabil, mult sub 25%, partidul lui Geoana ar pierde enorm in cazul anticipatelor. Reducerea drastica a numarului de parlamentari si, pe cale de consecinta, a influentei politice, coroborata cu o posibila rupere a partidului din pricina bataliei interne pentru prinderea unor pozitii eligibile sint principalele motive care ii fac pe pesedisti sa excluda un scrutin inainte de termen. Mai degraba, PSD va cauta sa negocieze un eventual sprijin pentru Cabinetul Tariceanu – dar ce va zice Grupul de la Cluj? –  contra unei prezente sporite a fidelilor formatiunii lui Geoana in pozitii cheie din zona administratiei locale. Acest plasament s-ar putea dovedi util in organizarea alegerilor la termen, cind Mircea Geoana spera ca partidul va fi iesit din criza in care se afla.
In aceste conditii, insa, la viitoarele alegeri, marele perdant va fi, in mod evident, PNL. Incapabili sa guverneze singuri, dar prea lasi ori prea inlantuiti intr-o cabala politico-economica pentru a indeparta grupul lui Patriciu din partid, liberalii vor fi nevoiti sa conduca Romania cu sula PSD-ului in coaste. Iluzia ca pomenile electorale, ce vor fi probabil oferite in urmatoarele luni, ii vor scoate la liman nu are nici un temei. Aproape sigur, PNL va fi parasit de electoratul sau, care nu mai intelege cu cine si pentru ce lupta acest partid.
Cit priveste PRM, desi C.V. Tudor a solicitat mai mereu reintoarcerea la urne, spectrul votului uninominal, care ar putea deveni operational chiar din aceasta toamna, ii face pe peremisti sa dea inapoi. Dupa 15 ani in care a adus in Parlament tot felul de ciudati, "tribunul" intelege ca subordonatii sai nu au nici o sansa intr-o competitie individuala. Oare citi ieseni l-ar trimite, de pilda, pe Vladimir Farsirotu (ati auzit de el?) in Parlament, pentru a le reprezenta interesele? PRM va dori anticipate doar daca i se va garanta ca va ramine actual votul pe liste. 
Date fiind cele de mai sus, apare o intrebare importanta. Daca motiunea nu va fi depusa, sau daca este depusa dar nu va fi votata, ori daca este votata dar nu va conduce la alegeri anticipate, ce se va intimpla cu agenda politica propusa de presedintele Traian Basescu?
Este greu de crezut ca seful statului a considerat ca toti cei 322 de parlamentari cu care se afla in conflict deschis (ori macar o parte cit de cit importanta dintre ei) vor reactiona la modul pozitiv la discursul sau; adica vor izbucni in plins, isi vor face mea culpa, vor demisiona din Parlament si vor cere grabnic reforma clasei politice, dupa ce, evident, isi vor fi donat averile colosale saracilor.
Mai curind, anticipindu-le opozitia, Basescu le-a intins adversarilor politici o capcana. Prin anuntarea celui mai ambitios program politic din ultimii 17 ani, demn de o Romanie europeana, seful statului a oferit partidului sau munitie de cea mai buna calitate pentru viitoarele campanii electorale. Reforma clasei politice, introducerea votului uninominal, reducerea  numarului de parlamentari, modernizarea actului medical si a sistemului de invatamint etc. etc. sint teme pe placul romanilor.  PD si le-a insusit imediat si a trecut (ori a dat electoratului aceasta impresie) la fapte. Motiunea de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu (considerat foarte slab chiar si de catre PSD) este primul pas in directia trasata de Basescu. Acoperirea este perfecta: cine sprijina acest program politic ar trebui sa ceara demisia Guvernului. Invers, cine sprijina Cabinetul nu accepta agenda lui Basescu.
Peste citeva luni vor avea loc alegerile pentru Parlamentul Europei. Cum vor mai suna in gurile pesedistilor, peremistilor si liberalilor discursurile referitoare la reforma clasei politice ori la necesitatea introducerii votului uninominal? S-ar putea ca o multime de romani sa sustina ca suna groaznic de fals. 

 

Comentarii