Oprea – Nichita, o finala atipica

luni, 07 ianuarie 2008, 20:19
3 MIN
 Oprea – Nichita, o finala atipica

Mai sint aproape sase luni pina la alegerile pentru Primaria Iasi, dar marea finala poate fi intuita de pe acum. Daca nu se petrec cine stie ce lovituri de teatru pina atunci, in iunie, pentru fotoliul de primar, se vor infrunta Dumitru Oprea (PDL) si Gheorghe Nichita (PSD). Sansele la victorie ale celor doi par egale, poate cu un mic avantaj pentru actualul primar, care va avea de partea sa intreaga masinarie administrativa, adica bani, oameni si logistica.

Odata cu anuntata retragere a lui Dan Carlan din competitia pentru functia de primar, este de asteptat ca toate voturile democratului (ba si ceva pe deasupra) sa mearga spre Oprea. De asemenea, alegerile pentru Parlamentul European au aratat ca fostul lider al peledistilor ieseni poate mobiliza in nume propriu un numar semnificativ de alegatori. Totusi, astazi, cel putin, notorietatea lui Dumitru Oprea este sensibil mai mica decit cea a actualului primar. Privind insa doar partea plina a paharului, se poate spune ca, pe cale de consecinta, si rezerva de voturi a candidatului PDL este mai mare.

In mod normal, "primarul puternic" Gheorghe Nichita – ca detinator al functiei si ca lider al solidului PSD – n-ar fi trebuit sa aiba vreo emotie pentru obtinerea unui al doilea mandat de primar. Faptul ca Nichita nu va cistiga Primaria din primul tur de scrutin, ba chiar exista anumite semne cum ca ar putea fi invins in cel de-al doilea tur, arata clar ca pesedistul incepe sa aiba tot mai mari probleme de imagine. De altfel, la cum se prezinta Iasul, nici nu este de mirare. Trendul actualului primar este evident descrescator. E adevarat, gestionind insa inteligent – in acest an – atit fondurile substantiale ale Primariei cit si manifestarile dedicate celor 600 de ani de atestare documentara a cetatii, Nichita isi poate crea oarecare avantaje. Probabil, inca din primavara timpurie, vom asista la marea curatenie, la marea asfaltare ori la marea "inverzire" a orasului. Dar citi ieseni vor mai crede in bunele intentii ale primarului, de vreme ce harnicia il "paleste" doar din patru in patru ani, taman cind vin alegerile ?

In ceea ce-i priveste pe ceilalti aspiranti la fotoliul de primar, doar candidatul PNL mai poate juca un rol cit de cit important in economia votului. Spre cine va directiona liberalul cele (probabil) vreo 5, maximum 10 procente obtinute in primul tur? Tocmai aceasta rezerva de voturi ar putea rezolva, de o maniera favorabila PNL, ecuatia infruntarii pentru fotoliul de primar. Asadar, e rost de ceva negocieri, care pot acorda liberalilor lui Relu Fenechiu un rol decisiv. Iata cum – desi nu ar merita – PNL poate decide intr-o oarecare masura numele viitorului primar al Iasului.

De altfel, ceea ce va caracteriza aceasta finala, mai mult ca altadata, va fi tocmai faptul ca scorul infruntarii va depinde mai ales de strategiile electorale aplicate de PDL si PSD. De vreme ce cunoastem inca de pe acum finalistii (repet: pot aparea, insa, unele surprize), este clar ca simpla aparitie in public ori duelul direct al celor doi oponenti nu va avea nicidecum darul de a face jocurile. Greul competitiei va cadea pe umerii echipei, asupra modului in care asa-numitele staff-uri de campanie ale celor doua partide vor sti sa-si stabileasca prioritatile, sa-si negocieze parteneriatele cu celelalte formatiuni, sa-si capaciteze propriul electorat, sa-si atraga electoratul pasiv ori sa demonteze atuurile adversarului. Batalia se anunta strinsa, pentru ca, de-a lungul timpului, atit PD (acum PDL) cit si PSD au dovedit ca sint partide de campanie.

Asadar, in iunie 2008, nu va fi o competitie intre doi generali, ci mai ales intre doua armate. Cine va acoperi intregul cimp de batalie, spre a-si construi din timp avantaje strategice, va cistiga.

Comentarii