Pacostea liberalilor

miercuri, 06 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Pacostea liberalilor

Scandalul de coruptie de la D.A.D.J. a facut pina acum putine victime, dar a sifonat enorm imaginea PNL. Cel mai bine reprezentat partid la nivelul institutiilor de conducere din judet s-a dovedit extrem de pagubos pentru Iasi. Cu oameni acuzati de abuz in functie, neglijenta ori fals in acte publice, prestatia pe care o va avea o buna perioada de timp PNL va fi atinsa de neincredere si va reprezenta o excelenta tinta pentru atacurile partidelor din opozitie. Oamenii din PNL au reusit nu numai sa-si dovedeasca nepriceperea, care in genere se imputa puterii actuale, ci si sa egaleze, macar prin relevanta, hotia de care a fost acuzat pina acum PDSR.
Ceea ce ridica un serios semn de intrebare este mecanismul birocratic din partid care nu a permis distantarea mai timpurie de cei implicati in scandalul deconturilor. Timp de doua luni de zile de la declansarea scandalului, nimeni din organizatia municipala nu s-a incumetat sa-i ia la intrebari pe cei care s-au dovedit vinovati. Dar nici acestia nu s-au sinchisit prea mult de partidul pe care il reprezinta. In acest caz, putina intoarcere in timp nu strica.
In 1996, alegerile locale din Iasi consemnau un fapt curios. PAC, partidul din care provin principalii vinovati in scandalul de la DADJ, obtinea 42% din voturi, dar alegerile generale n-au permis intrarea acestui partid in parlament. Un an mai tirziu, cind s-a pus problema unificarii liberale la nivel national, la Iasi situatia s-a dovedit dintre cele mai complicate. Un PNL care avea doar citeva procente in administratia locala, a trebuit sa "inghita" un os imens, ce insemna aproape jumatate din consiliul local si judetean. Unii dintre noii intrati in PNL nu au recunoscut niciodata autoritatea noului partid. Ca si cum independenta si chiar sfidarea noilor intrati nu ar fi fost un semnal extrem de negativ pentru unitatea partidului, mina deputatului Mogos s-a dovedit sovaielnica. El a aminat pina in ultimul moment luarea unei masuri pentru a nu fi acuzat de la centru ca urmareste inlaturarea pachistilor din partid.
Iata ca, dupa ce a dus o intreaga campanie pentru participarea pe liste separate la viitoarele alegeri locale, pentru a-si testa forta in teritoriu, PNL este prins acum pe picior gresit. Inainte de a-si cunoaste cota, PNL se vede nevoit sa recurga la un fapt fara precedent: excluderea din partid a unor membri, in speranta ca imaginea publica va fi reabilitata. Pentru ca PNL sa-si recapete suflul la nivel local are nevoie de personalitati. Care ar fi acestea?
Criza de lideri liberali credibili si cunoscuti la nivel local este evidenta daca urmarim lista celor care doresc sa devina primari. In afara de Dan Carlan, care si el, la precedentele alegeri a obtinut doar 7 procente, ceilalti sint total necunoscuti in municipiu. In plus, personalitatile care, la un moment dat, si-au legat traiectoria politica de PNL s-au dovedit cel putin diletante in ale politicii. Exemplul lui Liviu Antonesei, fost presedinte al CJ, lider PAC si mai apoi al PNL, e poate cel mai frapant. Aventura lui politica s-a terminat in cel mai penibil mod.
Cu atitea rufe murdare in familie, Mogos ar putea fi luat serios la intrebari la nivel central. El ar putea fi acuzat, in primul rind, ca este artizanul esecului fuziunii PNL-PAC. Mogos va fi cu atit mai vulnerabil cu cit sustinerea pe care o are la centru este serios subrezita dupa plecarea lui Catarama din PNL. Insa, daca vizita lui Valeriu Stoica, care se prefigureaza la Iasi, in aceasta saptamina, va consfinti excluderea celor care au devenit paria in ochii opiniei publice, atunci liberalii ieseni pot spune ca au fost inspirati in masurile lor fara precedent. Dar numai cu vointa de reabilitare, liberalii ieseni nu au sanse sa-si revina. Ei vor mai avea nevoie, pentru o buna prestatie in alegerile viitoare, si de citeva rezultate pozitive in administratia pe care o gireaza in municipiu si in judet. Ar fi singurul argument cu care si-ar mai spala din pacatele adunate cu carul in ultimii trei ani.(Mihai CHIPER)

Comentarii