Prefectul romanesc

marți, 16 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Prefectul romanesc

Nu exista oameni prosti pur si simplu. Un handicapat mintal internat intr-o clinica de psihiatrie nu e un prost, ci doar un client. E un prost doar daca-l pui, spre exemplu, sa predea chimie. Prostia e, pina la urma, o chestiune de context, de plasament. Cu alte cuvinte, exista doar oameni prost plasati.
Florin Vitan e profesor universitar, deci nu e prost. El a fost doar prost plasat, pentru patru ani, in functia de prefect. "Nu regret, in nici un caz, demnitatea de prefect, pentru ca eu am fost si ramin, in primul rind, un dascal" scrie fostul prefect Florin Vitan, in introducerea la Raportul final al institutiei pe care a condus-o in ultimii patru ani. E o recunoastere tardiva, chiar daca sincera, a unei inadecvari. A unui prost plasament.
Judetul Iasi are acum un nou prefect. E vorba de Corneliu Rusu Banu, fost director de AGROMEC, patron de fost AGROMEC, fost consilier judetean, membru in diverse Consilii de Administratie si vechi activist PDSR. Altfel spus, nici el prost. Problema e cite parale va face ca prefect. Nu stim deocamdata. Observam doar ca functia de prefect e una destul de ciudata. Pentru ca reprezinta autoritatea centrala, respectiv guvernul, la nivelul judetului, prefectul pare a fi un personaj extrem de puternic. Cei, foarte multi, de altfel, care nu-i cunosc atributiile il considera un fel de prim-secretar. Omul care, ca pe vremuri, putea rezolva aproape orice si de care toti trebuiau sa se teama. Aceasta e inca imaginea dominanta asociata functiei de prefect. O imagine falsa. In realitate, prefectul e un biet functionar. Pe cit de important pare, pe atit de neputincios este. Dar ciudatenia vine din alta parte. Daca isi ia treaba in serios, trebuie sa munceasca de dimineata pina seara. Daca nu, nu-i nici o tragedie. Are de ales, fara prea mari riscuri, intre a-si bate capul cu de toate si a se mentine doar pe linia de plutire. Problema e sa nu deranjeze pe cine nu trebuie. Acest lucru face ca, dintre toate calitatile necesare unui prefect pentru a se descurca cit mai bine, cea mai importanta sa fie cea de supravietuitor. Un prefect trebuie sa stie ce sa faca pentru a nu-i deranja pe cei care i-ar putea lua functia. Iar acestia sint sefii pe linie de partid. De aceea, in Romania, regula e ca prefectul sa fie omul de incredere al sefului de partid la nivel judetean. Acestia sint "tarii" de care vorbea premierul Nastase, si nu prefectii. Acestia fac sau nu, de fapt, politica guvernului in teritoriu si pentru acestia isi face griji Adrian Nastase.
Corneliu Rusu Banu, noul prefect al Iasului, a fost dintodeauna, in PDSR, omul de casa, fidelul senatorului Ion Solcanu, mai marele PDSR pe judetul Iasi. Activitatea prefectului Rusu Banu va trebui judecata prin prisma politicii si intereselor senatorului Solcanu. Cu alte cuvinte, Corneliu Rusu Banu poate fi un prefect bun numai daca Ion Solcanu face politica guvernului Nastase. (Pavel LUCESCU)

Comentarii