Promovam. Ei, si ce?

vineri, 16 martie 2012, 19:02
3 MIN
 Promovam. Ei, si ce?

 

Ziua de astazi reprezinta al patrulea inceput de sezon al fotbalului iesean de la revenirea in liga secunda. A doua primavara a echipei iesite cu forcepsul autoritatilor locale pentru a inlocui defuncta Politehnica. Iubitorii ieseni de fotbal au uitat, in cea mai mare parte, de traditii si sustin echipa urbei, indiferent de denumire. Cuvintul "avorton", legat de fosta ACSMU si prezenta CSMS, se aude (vede) din ce in ce mai rar, suporterii din Copou realizind ca, in lipsa mult iubitei Poli, e mai bine cu CSMS decit fara fotbal in Iasi. Asa ca, in anul de gratie, bisect si electoral, 2012, tot ieseanul care se pricepe oleaca la fotbal doreste un singur lucru: PROMOVAREA. O promovare care pare un drept sacru pentru cei care considera sportul cu mingea rotunda in relatie directa cu populatia si prestigiul orasului, nu in legatura cu capacitatea manageriala si valoarea sportiva a celor direct implicati. Culmea este ca desi campania de transferuri a clubului a fost de tot risul, desi in meciurile de verificare bravii fotbaliatori ieseni s-au umplut de rusine, CSMS Iasi are reale sanse de promovare, ceea ce provoaca jubilatii hormonale din partea suporterilor. Seria I a ligii secunde este slaba, o stim cu totii. Viitorul Constanta, n-ai ce face, este aproape promovata, fiindca e echipa cu cel mai bun lot si cel mai bun manager: Gica Hagi. In rest, FC Snagov a ramas fara grosul trupei, luata angro de familia Reghecampf la Chiajna, iar Sageata Navodari nu s-a retras, dar nici nu a mai investit, preferind sa moara in lupta, nu cu miinile sus. Batalia va fi purtata cu Delta Tulcea si niste outsideri pe care lumea tinde sa-i neglijeze (si rau face!), precum Botosani si Braila.

Astfel incit sint destule sanse ca visul de aur al microbistilor ieseni sa se implineasca: CSMS sa promoveze in Liga I. O promovare cauzata nu de excesul de buget, de valoare si competenta, ci de lipsa concurentei. O "performanta" prea putin demna de al doilea oras al tarii, din moment ce a fost accesibila unor "metropole" ca Branesti, Otopeni sau Chiajna. Un oras surclasat net in materie de fotbal de megiesul de la miazazi. Vasluiul n-o fi avind cea mai veche universitate din tara, n-are centrul istoric al Iasului, in schimb are echipa de fotbal de nivel incomparabil cu al Iasului. Bineinteles, vor spune metropolitanii de pe Bahlui si Nicolina, meritul e al lui Porumboiu, un om plin de bani, dar care si-a exprimat nu o data dorinta de a investi la Iasi.

Toata aceasta tevatura privitoare la posibila promovare naste o noua intrebare: "Ei,  si ce daca promovam?" Facem cu adevarat saltul valoric spre Liga I? Sau gifiim un an sau cinci, n-are importanta citi, la fiecare sezon sa scapam de retrogradarea in Liga a II-a, cu bani de la buget, cu transferuri in pripa, cu jucatori liberi de contract adusi in ultimul moment? Cu manageri locali anonimi ori cu conducatori adusi din import, deloc legati de Iasi si de civilizatia sa? Pentru ce sacrificam restul sporturilor, pentru a reitera performantele oraselor Mioveni, Chiajna si Branesti?

Promovarea echipei din Copou in anul 2012, bisect si electoral, ar fi un eveniment extraordinar doar daca ar fi urmat de un nou mod de evaluare pentru fotbalul iesean. De un efort in atragerea (nu asteptarea!) unor investitori privati. Promovarea ar mai insemna sa nu se tavaleasca pe jos de ris jucatorii care vin in Copou la vederea "contractelor" care li se propun. Sau ar insemna reconsiderarea Centrului de Copii si Juniori, producator de talente pe gratis pentru echipa, sau gasirea unor surse de bani pentru achizitii. Ar insemna… dar cite lucruri posibile pentru alte localitati, dar morganatice pentru Iasi n-ar insemna? Din pacate, din 2004 pina acum nu s-a schimbat mare lucru in fotbalul iesean si o promovare in 2012 ar insemna ceva mai mult decit nimic. Iar acel "ceva" nu este un termen sportiv.

 

Comentarii