Relansare pe banii fraierilor

joi, 21 mai 2009, 19:34
3 MIN
 Relansare pe banii fraierilor

Cine spunea ca Guvernul Boc nu aplica nici un fel de masura impotriva crizei? Scos din mineca Guvernului pe neasteptate, programul "Prima casa" promite deblocarea creditarii si o sansa acordata citorva zeci de mii de tineri. Cum? Prin garantarea a 80% din valoarea creditului de catre stat, in limita a 60.000 de euro. Practic, bancile sint incurajate sa ofere credite fara nici un risc, pentru ca statul se ofera sa puna banii in cazul celor deveniti, eventual, insolvabili. Propagandistic, statul bifeaza astfel relansarea creditarii si a pietei imobiliare cu o suma totala de un miliard de euro. De fapt, nimeni nu vede banii decit in cazul in care cumparatorii vor ajunge faliti.

Paradoxal, aceasta masura este indreptata impotriva tinerilor invocati de Guvern. Vor avea o garantie oferita de stat, dar vor plati, in final, mult mai mult pe casa decit daca Guvernul nu ar interveni in jocul cererii si al ofertei. Iata de ce.

Sa ne gindim, mai intii, de ce tinerii, cu veniturile pe care le au acum, nu se pot inscrie in criteriile de eligibilitate solicitate de banci si nu mai pot cumpara apartamente. Principala vina o poarta tocmai explozia speculatiilor imobiliare, impulsionata de creditarea fara masura din ultimii ani. Bula din sectorul imobiliar, cu preturi pina la cer, a supraevaluat casele vechi si noi fara nici un fel de rationalitate economica. Incepind din 2001, preturile au crescut pina in vara anului trecut de aproximativ zece ori. Scaderea abrupta a preturilor caselor din ultimul an nu facea decit sa corecteze o aberatie, sa aduca valoarea metrului patrat construit mai aproape de veniturile reale ale romanilor. Deci, pe tinerii incapabili sa cumpere case i-ar fi ajutat situatia in care preturile ar fi scazut normal si natural, dupa legea pietei, a cererii si ofertei, pina la punctul in care ar fi devenit accesibile veniturilor pe care le au. Aceasta criza i-ar fi avantajat net.

Insa, ce efect are acum asupra pietei o asemenea lege? In mod normal, preturile vor creste, inclusiv preturile caselor la care se gindesc tinerii. Orice vinzator, persoana fizica sau juridica, mai ciupeste bani de la cumparatorii carora Guvernul le face oferta "marinimoasa" de a le garanta achizitia locuintelor. In fata aceastei ipocrizii monstruoase, bancile (blocate de pierderile pe care le au) isi vor freaca miinile de bucurie ca Guvernul le-a trimis la ghiseu clientii ideali: tineri, cu sperante, probabil inocenti, buni sa se injuge pentru zeci ani la un imprumut de pe urma carui doar bancherii au de cistigat in mod real.

Pe cine avantajeaza, insa, o asemenea lege? Numai si numai pe vinzatori. Cine sint ei? In cea mai mare parte, tocmai samsarii imobiliari (dezvoltatori), surprinsi de criza cu zeci de mii de apartamente la preturi monstruoase, pe care nu le mai doreste nimeni. O asemenea lege nu este exclus sa fie bagata pe gitul Guvernului de "retelele de lobby" ale firmelor de constructii. Cu un miliard de euro, vinzari garantate de stat, s-ar vedea salvate. In plus, sa nu uitam ca foarte multi politicieni au investitii serioase in imobiliare, iar caderea actuala a pietei ii determina sa faca presiuni pentru un asemenea tip de legi care sa opreasca reducerea preturilor. Acum s-ar putea sa fi gasit solutia: relansarea s-ar face pe banii fraierilor. Dar pentru asta e nevoie de o campanie publicitara atragatoare. Programul "Prima casa" este asa ceva.

Comentarii