Restauratia

joi, 01 martie 2007, 21:04
4 MIN
 Restauratia

Peisaj in timpul bataliei. Solidaritatile subterane sau fatise care blocheaza europenizarea, ori persoane care pina mai ieri puteai sa te juri ca nu au in cap decit decomunizarea si-au sincronizat tirul. Planul "lor" este relativ simplu. Atacul concertat impotriva sustinatorilor reformelor, personaje atit politice, cit si din societatea civila. Motiuni simple, mineriade legislative, ceata mediatica, agresiune verbala, hartuire, intimidare. Fluxul si intentiile reformatoare dinaintea integrarii sint acum coplesite de un reflux, o politica de obstructie si de revenire la vechea ordine.
Prima directie este protejarea, mentinerea practicilor si normelor de drept, legilor, regulamentelor, codurilor care lasa neatinsa coruptia. In Senat tocmai s-a votat restauratia Codului Penal produs de ex-ministrul Justitiei Rodica Stanoiu, turnatoare dovedita a Securitatii, din cauza careia puteam rata aderarea la UE. De facto, de ceva vreme, ministrul Justitiei nu mai este Monica Macovei. Rolul ei a fost luat de Rodica Stanoiu, care "sanctioneaza" legile, ajutata de coalitia PSD-PRM-PC sau PNL. Ea a propus ceea ce PSD urmarea inca de la inceputul mandatului Macovei, sa obtina numirea procurorilor la propunerea CSM, nu a ministrului Justitiei, cum este prevazut in legea de acum. In paralel, in Parlament se face tot posibilul pentru ciuntirea sau intirzirea legii ANI ori a legii finantarii partidelor.
O alta tinta a politicilor restauratoare este preintimpinarea masurilor de decomunizare in spiritul avansat de Comisia Tismaneanu. Tendinta este de a se recrea fostele privilegii. Dupa ce modificarile legii CNSAS reintrodusesera anul trecut pe prelati in categoria persoanelor cercetate de CNSAS, ei au obtinut recent de la parlamentari o derogare. Se revine la formula dinaninte de 2004: predarea dosarelor Securitatii sa se realizeze catre cultele religioase si nu catre Colegiul CNSAS, desi problema in BOR e foarte grava, in presa aparind nume de inalti prelati colaboratori ai Securitatii.
Ceea ce putea fi vazut, in anii trecuti, drept un efort lustrativ, un atac frontal la aparatul de partid comunist venit din partea liberalilor s-a transformat in exact contrariul. Adepti ai lustratiei, liberalii au inabusit in partid vocile anticomuniste si pledeaza pentru dezincriminarea celor care au facut parte din activul PCR. Anul trecut, comisia juridica a Senatului avusese puterea sa introduca pe fostii lideri PCR in categoria colaboratorilor fostei Securitati. Acum, PSD, alaturi de PRM si PC, cu ajutorul senatoarei liberale Norica Nicolai, a decis scoaterea din legea CNSAS a acestei prevederi. Astfel, cei care comandau Securitatea, inclusiv Ceausescu, sint absolviti de orice responsabilitate. Semnul este clar unul de bunavointa fata de liderul PSD Ion Iliescu.
Aici se adauga recompensa simbolica oferita lui Ion Iliescu de catre PNL. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti si-a retras o initiativa legislativa prin care desfiinta Institutul Revolutiei, fondat de Ion Iliescu, argumentind ca "nu vrea sa-l sicaneze" pe fostul presedinte. Gindit ca o forma de a legitima biografia revolutionara a unor fosti lideri ai partidului comunist, institutul nu a reusit decit sa toace zeci de miliarde pe o munca ce nu are de-a face cu standardale academice, ci doar cu optiunile ideologice ale lui Iliescu.
A treia componenta a restauratiei este una mediatica. Nu e vorba numai de faptul ca Vintu si Voiculescu, moguli care pina mai ieri se rafuiau in direct pentru a pune mina pe 8% din Petrom, au trecut acum la un tandem fratesc, ci si de persistenta denaturare a mesajelor corecte pentru societate. Lasata libera, de capul ei, intr-o independenta in care nu mai intervin contractele de publicitate cu statul sau telefoanele de amenintare, presa a revenit la tonul, tematica si mesajele din perioada 1996-2000, sub patronajul mogulilor de presa. Asa-zisi ziaristi Ion Cristoiu, Mircea Badea au redevenit virfurile de lance ale noului trend mediatic. Lideri ai societatii civile, cei care au indraznit sa-si afirme deschis optiunile, cum ar fi Gabriel Liiceanu, sint executati mediatic, "demascati" de o parte din trusturile care ii reprezinta pe oligarhii trecutului, dupa sistemul "Saptamina", "Romania Mare".
Ajungem astfel la ceea ce poate fi mai periculos in restauratie decit jocurile politice: intimidarea societatii civile, a schimbului liber de idei, a dreptului la opinie, de fapt a structurii cerebrale a democratiei. Credeti ca Grupul de Dialog Social este intimplator santajat de Senat cu pierderea sediului exact in ziua in care organizase mitingul in sprijinul Monicai Macovei?
Sa va ginditi ca, intr-o buna zi, prin legile cunoscute ale democratiei, se va face rocada la putere. Mai devreme sau mai tirziu, ori la termen, n-avem cum sa anticipa prin ce imprejurare, prin ce joc sinistru sau sau prin ce capriciu al electoratului, vom obosi cu totii, vom fi coplesiti. Ca alternativa de viitor nu avem decit ceea ce s-a configurat acum, o platforma de blocaj, de obstructie, care traverseaza pe verticala retelele de putere.

Comentarii