Revansa PDL

joi, 25 august 2011, 18:21
3 MIN
 Revansa PDL

Nu intimplator, la numai o zi dupa aflarea rezultatului alegerilor partiale din Neamt si Maramures, PDL discuta in Guvern despre comasarea alegerilor locale cu cele generale. Lectia servita de baronul Gheorghe Stefan pe terenul USL in Neamt i-a convins pe pedelisti ca aceasta poate fi o reteta pentru revansa spectaculoasa a partidului.

Rupt total de centru, prin refuzul de a se afisa cu liderii partidului, prin schimbarea culorii electorale din portocaliu in verde, Gheorghe Stefan a anuntat ce va fi campania PDL de anul viitor: conotatia politica a votului va fi ignorata pina la diluare totala. Puzderii de candidati, vopsiti in culori diverse, vor face abstractie de numele partidului de guvernamint, rebranduit, oricum, intr-o miscare politica de centru-dreapta, dupa cum anunta Sebastian Lazaroiu. Emil Boc si Elena Udrea vor sta ascunsi la Bucuresti, pentru a nu duce cu ei, in teritoriu, toata antipatia acumulata prin masurile de austeritate. In locul lor, pe tacute, in locul pensiilor si salariilor crescute, vor colinda oamenii partidului cu sacosele pline cu alimente.

Scopul este evitarea votului politic, a mesajelor generaliste specifice campaniilor electorale, care au marcat pina in 2008 scrutinele, prin spargerea si fragmentarea intr-o multitudine de problematici locale, imposibil de acoperit cu un val mediatic puternic, coerent al opozitiei la nivel national. Planul urmareste ca, la nivelul fiecarei comunitati, ratiunea votului uninominal, util (orice ar insemna asta: o sacosa cu alimente, promisiuni de asfaltari) sa bata pe cea a votului politic (contestatar la adresa puterii). Daca votul politic vine ca urmare a unui curent de opinie cit de cit structurat in jurul unor atitudini si idei, al unor teme generale, cel uninominal ramine tributar aranjamentului local, intra in logica unei anumite utilitati materiale, a agilitatii baronilor locali, a structurilor clientelare. Suprapunerea alegerilor locale cu cele generale, miscarea menita sa intareasca aceasta actiune, s-ar potrivi perfect unei asemenea logici. In fapt, si in 2008 alegerile generale au fost un fel de dublare a celor locale. Candidatii s-au vazut nevoiti sa vorbeasca despre asfaltari de drumuri, scoli si asistenta medicala locala, atributii ale primarilor, ignorind cu totii programele nationale.

Singurul tip de vot care ar avantaja USL in conjunctura actuala este cel pe liste. Numai acesta ar garanta ca agenda campaniei se va face la centru, pe citeva teme importante si mari, usor de prins de electorat si de folosit de opozitie. Este ceea ce a sesizat Ion Iliescu, care solicita revenirea la votul pe liste, impotriva uninominalului, avantajos „doar pentru cei cu parale, in defavoarea programelor, a platformelor si a ideologiilor". Dar lucrurile evolueaza intr-o directie contrara. Coalitia PDL-UNPR inclina, impulsionata de Traian Basescu, pentru un vot uninominal pur.

Uninominalul pur, fara nici un fel de compensatie, intr-un tur sau doua, va aduce la sfirsitul campaniilor pe teme nationale – saracie, criza, somaj -, asa cum incearca sa le promoveze USL. Prin citeva miscari strategice, PDL revine puternic in joc. Daca reuseste impunerea votului uninominal pur la legislative, asa cum a facut la primarii (act aprobat tacit de PSD si dezaprobat de putine voci din PNL), si comasarea alegerilor, rezultatele USL vor fi departe de ceea ce anticipeaza sondajele. USL se vede, deodata, inarmata cu munitie pe care nu are cum sa o foloseasca: mass-media mogulilor, vector esential in campaniile politice de pina acum. Mesajul Realitatii si Antenelor nu are succes in localitatile rurale, confruntate cu mult mai multe probleme decit pot acoperi aceste canale. Fiecare zona, fiecare localitate cu situatii specifice face dificila acoperirea mediatica. Acolo se va duce batalia prin intemediul comunicatorilor locali, prin retelele de influenta pe care candidatii le au la indemina. Acolo, partidul de guvernamint are un avantaj net, fiindca e la putere. Prinsa pe picior gresit, USL nu este pregatita nici macar pentru opozitie in momentul de fata.

Comentarii