Romania uninominalului

joi, 10 iulie 2008, 20:14
3 MIN
 Romania uninominalului

Cei care ati ratat sezonul de primavara-vara, atentie! Mai aveti o sansa, la toamna. Nu de la domnu’ primar, ci de la domnu’ deputat ori senator care se va nimeri sa va calce pe nervi sau prin batatura, dupa cum este cazul. Pachete, bautura, bani, tot ce va pica, o galeata, o sapca, un mic si o bere, nu ratati! Macar simbolic, daca nu la proportiile alegerilor funciare, ajunge la fiecare cite putin.

Am inteles in primavara ca, pentru o suta sau o mie de lei, pentru o sacosa cu mincare sau un kilogram de vin, un abonament gratuit pe transportul in comun, un telefon mobil sau miel de Paste, "electorii" romani l-ar alege si pe dracu’. "Catindatu’" poate sa aiba zeci de dosare la DNA, sa fi furat cu vagonul cind s-a mai aflat la putere, sa fi fost cel mai vrednic tortionar, sa-si fi falsificat diplomele, dar daca a "dat" ceva, e bun. Merita sa conduca.

De citeva luni, presa e bintuita de asteptari si discutii exagerate privind reforma clasei politice pornind de la votul uninominal. Cit de justificata e asteptarea? Sa nu uitam ceea ce s-a intimplat la locale. Votul uninominal de la alegerile locale a triat, a "responsabilizat", a "reformat" politicienii in functie de profilul alegatorilor. Si nu este vreo iluzie ca, asa cum a functionat uninominalul la alegerile locale, la fel va functiona si in toamna. Atunci nu se vor duce la vot elvetienii sau finlandezii pentru a alege conform maturitatii lor politice.

Prin urmare, opinia vehiculata in prezent, protrivit careia votul uninominal responsabilizeaza alesii in raport cu alegatorii, este doar o exagerare. Nu poti sa cresti responsabilitatea fata de un electorat, care, intr-o mare masura este, la rindul sau, iresponsabil. Electoratul este la fel de hot sau nu ca Nastase, smecher ca Mazare, demagog ca Iliescu. Nu exista "ei" si "noi", in acest joc politic. Vom fi doar "ai nostri", dintre "ai nostri". Reformare, responsabilizare nu se poate face decit cu ajutorul partidelor. Or, ele ramin in continuare structuri maligne, ineficiente, generatoare de coruptie, interese care nu au nici o legatura cu multe dintre necesitatile alegatorilor.

In toamna, aliantele de tipul celor "322" nu vor fi spulberate, asa cum mai spera o parte dintre romani, ci vor primi, in mod covirsitor, botezul acestei etape politice. De ce? Un asemenea scor politic este de anticipat intrucit batalia va fi decisa in mediul rural. Am avut o avanpremiera in primavara. La alegerile locale, desi statistic reprezinta 45% din electorat, satenii au decis politic, in realitate, in proportie de peste 60%, din cauza absenteismului orasenilor. S-au prezentat masiv la vot cei mai neinformati, manipulabili si dispusi sa primeasca ceva in schimbul votului. Dupa cum evolueaza situatia, nu avem motive sa credem ca trendul se va modifica. Orasele, singurele zone unde se poate spera la o campanie echitabila, vor fi lovite de un absenteism propice campaniilor cu trocuri de la tara. De aceea, acolo se ingramadesc baronii si toate fetele compromise ale politicii romanesti. Stiu ca e un teritoriu usor de manipulat si cumparat. Prin urmare, in judete, croitoresele de la PSD si PNL si-au suflecat minecile si, cu foarfeca in mina, s-au apucat sa decupeze, cum isi inchipuie ca e mai bine, in functie de primarii pe care ii au, bucatele de harta. Daca nu rezolva cu metodele traditionale, mai au o lista ascunsa, de rezerva, la partid, si vor cistiga prin redistribuiri, ca pina in prezent.

Cind ii vom revedea realesi pe Nastase, Miky Spaga, Paunescu si Vacaroiu, ne vom convinge ca responsabilitatea in aceasta tara nu apartine decit pe jumatate politicienilor. Restul este a "electoratului", care i-a ales pina acum pe liste si, pe viitor, in colegii uninominale. Si va rog, daca imaginatia va ajuta, sa va inchipuiti cum acesti oameni pot deveni mai responsabili validati prin votul uninominal. E probabil sa li se urce mai rau la cap.

Comentarii