Sacrificarea justitiei pe altarul crizei

miercuri, 03 decembrie 2008, 19:21
3 MIN
 Sacrificarea justitiei pe altarul crizei

Refrenul pe care-l auzim in aceste zile pe la toate partidele dornice sa faca parte din viitorul Guvern este alcatuit in combinatie cu termenul "criza". Tariceanu conditioneaza participarea la guvernare de aplicarea proiectului anti-criza liberal, despre care, desi nu ne spune ce contine precis, am aflat ca exista si inca se aplica. Democrat-liberalii deschid si ei negocieri cu celelalte doua partide pe ideea ca Romania trebuie sa treaca rapid peste interimatul puterii pentru a pune in aplicare masuri anti-criza. Mircea Geoana, la rindul sau, pare sa fi invatat termenul criza si il rosteste in toate contextele, nefericite sau nimerite: la negocieri, la "cistigarea" alegerilor la televizor sau la pierderea lor la impartirea mandatelor. In realitate, vremurile asa de grele, pe care le anticipeaza toti politicienii, sint numai un pretext pentru a inlesni negocierile si a vinde electoratului aliantele posibile.

In ochii electoratului, retorica crizei scuza o multime de aliante scandaloase, in numele interesului national. Nu-i este usor lui Traian Basescu sau lui Vasile Blaga sa explice lumii de ce discuta o guvernare comuna cu PSD, si nici lui Tariceanu una cu PSD sau PDL. Nu-i un prilej mai potrivit pentru electoratul fostei Aliantei D.A. sa transmiti ca razboiul intern al dreptei ia o pauza pentru depasirea crizei, cum nu este ceva mai nepotrivit pentru simpatizantii PSD sa auda pledoariile pentru o intelegere cu un partid de dreapta.

Daca de criza vom fi loviti fiecare in parte, fara deosebire, pentru ca asa sint timpurile, de justitie pot fi atinsi numai unii. Si ei se stiu. O parte din cei care negociaza formarea viitorului Guvern pot fi loviti, cu siguranta, mult mai napraznic de mina legii decit romanii de criza. Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase, Dan Voiculescu, chiar prin tabara liberala sau in spatele taberei liberale – Dinu Patriciu. Va intrebati, prin urmare, de ce PSD tine cu orice pret sa aiba Ministerul Justitiei (culmea, nu al Economiei, al Protectiei Sociale, ale Educatiei sau Sanatatii)? Bineinteles, nu pentru ca Ministerul Justitiei asigura protectia sociala, ci pentru ca de acolo se vor trage in urmatoarele luni sforile care pot sa stabileasca sau nu protectia multor politiceni.

Mandatul sefului DNA, Daniel Morar, este la a doua prelungire, gratie sprijinului extern, si expira la sfirsitul anului. Mai poate fi extins, insa pentru nimeni nu-i comod sa-si faca treaba cind activitatea ii poate fi oricind suspendata. Provizoratul intr-un domeniu atit de sensibil este, oriunde, un fapt extrem de periculos. Viitorul ministru al Justitiei trebuie sa redea DNA stabilitatea, prin acordarea unui nou mandat lui Morar, ceea ce ministrul liberal Predoiu nu a dorit-o, iar PSD nu are, bineinteles, de gind sa o faca. Intrebarea este, prin urmare, daca PDL va accepta sacrificarea portofoliului Justitiei. "Sacrificarea" in sensul neatribuirii conducerii ministerului Monicai Macovei, asa cum se lauda Emil Boc in campanie. Implicatiile sint mai profunde si duc la campania prezidentiala de anul viitor. Traian Basescu si viitorul premier nu au nici o explicatie daca nu o coopteaza pe Monica Macovei din nou in Guvern. Absenta ei, in conditiile in care PDL a cistigat alegerile, nu ar fi decit semnul unui compromis politic, care poate lovi letal la urmatoarele alegeri prezidentiale. In acest fel, Basescu ar renunta total la programul care l-a adus la putere. Criza economica este trecatoare, dar coruptia la nivel inalt ramine perena.

Comentarii