Santaj pe fata

vineri, 09 iunie 2006, 19:39
2 MIN
 Santaj pe fata

La Cotroceni s-a lasat tacerea in fata unei dileme cumplite. Sa faci pace cu „grupurile de interese nelegitime” de dragul UE? Sa inviti „solutia imorala” la virful puterii executive si sa-i dai libertate totala de miscare pentru a avea stabilitate politica si a nu destrama coalitia guvernamentala? Sa-l vezi pe unul dintre mostenitorii Securitatii, Dan Voiculescu, fost aliat al PSD, punind conditii pentru a nu sabota proiectul romanesc al europenizarii? E o mare obraznicie, indiferent de unde ai privi, de la Cotroceni sau dinspre societatea civila. Santajul se face pe fata, de catre un partid care nu reprezinta nimic pentru electorat, dar vrea totul de la putere.
In fond, asa cum priveste Voiculescu treburile, ar fi semnalul unei contrareforme in Romania. Il crede potrivit pentru un post in Guvern pe urmaritul penal Dinu Patriciu, dupa ce fiica sa a fost implicata in manipularea actiunilor Rompetrol la Bursa. Sustine fara sa ezite ca exemplul sau si al patronului de la Petromidia ar fi de bun augur pentru Romania, pentru ca, impreuna, ar fi reusit sa creeze „prosperitate”. Prosperitate in absenta justitiei si in favoarea unui cerc restrins de amici, am adauga. Asta ne spune un om care, din punctul de verere al onestitatii, nu este cu nimic mai presus de impostura lui Vadim Tudor. „Profesorul”, asa cum il alinta, in stilul politruc, colegii, pretinde ca are doctorat sustinut in SUA, cind, de fapt, universitatea respectiva nu organizeaza decit cursuri de masterat online.
Liderul PC se prezinta pe sine cu obstinatie ca unul dintre cei top 300 care „renunta la beneficii proprii si la familie si se angajeaza la un proces folositor societatii”, pentru a „salva tara”. El ar fi un om care nu mai are nevoie de nimic din punct de vedere material, dar are „nevoi spirituale”, ceea ce il framinta este bunastarea celorlalti. Atunci, de ce mai are nevoie de contractele pe sub masa cu Transelectrica? De ce cumpara ieftin energie de la stat si o vinde scump la Metrorex, de ce obtine prin trocuri politice subterane terenuri in Baneasa? De ce s-a batut pentru actiunile angajatilor Petrom? Si unde este acea capacitate de a produce prosperitate, in afara de potentialul de presiune al trustului media pe care il conduce si in urma caruia isi face cam toate jocurile politice si economice?
Prezenta oamenilor de afaceri cu un asemenea profil in Executiv determina un alt sir de probleme.
O tara saraca guvernata de ministri multimilionari zdruncina increderea societatii in posibilitatea constructiei unui stat de drept. S-a vazut acest lucru foarte bine in cazul celuilalt ministru conservator, George Copos, care nu a reusit sa faca separatia intre interesele sale private si cele publice. Prezenta lui Voiculescu in Guvern ar insemna inca un compromis dezamagitor in ochii celor care au votat Alianta PNL-PD in 2004 si care ar cintari greu in matematica trendurilor politice viitoare. La cota negativa de avarie pe care o are premierul Tariceanu in prezent s-ar putea adauga un personaj, daca nu detestat, cel putin ignorat de opinia publica.

Comentarii