Trei teste si o intrebare fara raspuns

luni, 23 februarie 2009, 20:50
3 MIN
 Trei teste si o intrebare fara raspuns

Anul 2009 este unul (si) al testelor politice. Mai norocosi ori doar mai ghinionisti decit altii, iesenii vor participa la trei dintre ele. Fiecare test ne va aduce inca o data alaturi de politicienii actuali; noua ne va fi verificata stabilitatea sentimentelor fata de clasa politica, dar si inteligenta sociala, iar lor – talentul de a turna gogosi cu maxima iresponsabilitate.

Intiiul test va avea loc la inceputul lui iunie. E vorba de alegerile pentru Parlamentul European, primele la termen pentru romani. Batalia electorala de peste doar trei luni este o incercare utila mai ales pentru PNL, care va vedea pentru prima oara dupa pierderea puterii daca si cit il regreta romanii. Vor obtine liberalii un scor mai mare decit la alegerile din noiembrie? Jucindu-si cit mai populist cartea, adica apelind la memoria pecuniara a electoratului, cu referire la majorarile importante de pensii si salarii din mandatul trecut (la un moment da, cele mai semnificative din Europa!), ori la nenumaratele locuri de munca binisor platite, PNL poate profita de nemultumirile populatiei.

Scrutinul din iunie va testa si coeziunea aliantei aflate la guvernare, dar va arata si daca PD-L a capatat deja un ascendent electoral asupra PSD. Daca da, acesta va fi primul semn de ingrijorare majora pentru formatiunea condusa de Mircea Geoana.

Al doilea test va fi reprezentat de repetarea alegerilor pentru colegiul senatorial nr. 5 din municipiul Iasi. Acest lucru se va intimpla in cazul foarte probabil in care Dumitru Oprea va renunta la fotoliul de parlamentar pentru acela de europarlamentar. Desi pare un scrutin de anvergura locala, faptul ca la aceste alegeri poate candida aproape oricine va transforma intrecerea electorala din vara (?) intr-o veritabila confruntare de orgolii. In primul rind, testul ar trebui sa-l intereseze in cel mai inalt grad pe primarul pesedist al Iasului. Dupa ce asocierea cu numele lui Gheorghe Nichita, la alegerile parlamentare, s-a dovedit catastrofala pentru toti candidatii PSD din municipiu (exceptia, Tudor Ciuhodaru, chiar intareste regula), ramine de vazut care va fi tactica PSD. Vor apela pesedistii ieseni la transferuri de calibru sau vor intra in lupta tot cu membri ai filialei locale? De retinut ca o noua infringere a PSD va insemna un nou esec usturator si pentru Gheorghe Nichita.

De asemenea, alegerile pentru colegiul senatorial vor demonstra si daca optiunea lui Dumitru Oprea se va fi dovedit benefica pentru PD-L. Ce pedelist i-ar putea lua locul? Dar daca PD-L pierde colegiul? Apoi, ce scor va obtine PNL?

Al treilea test – cel mai important – se va derula in noiembrie. Alegerile prezidentiale reprezinta un examen mai ales pentru PD-L. Il vor putea face pedelistii cistigator din primul tur pe Traian Basescu? La cum au inceput guvernarea, nu s-ar zice; iar un eventual tur al doilea s-ar putea sa-i aduca numeroase necazuri presedintelui jucator. Chiar daca celelalte partide nu au stabilit inca un competitor sigur (varianta Oprescu capata conotatii tot mai rizibile), Basescu e departe de a intra fara emotii in confruntarea electorala pentru un al doilea mandat de sef al statului. Si liberalii, si pesedistii, adica atit fostii cit si actualii parteneri de guvernare, nutresc ginduri de razbunare.

Cele trei teste au loc intr-o perioada de criza de toate felurile si pentru toate gusturile. Ultimele luni au scos la iveala o bizara galerie de personaje: politisti infractori, politicieni mafioti, magistrati corupti, criminali in libertate, dar si evenimente parca inspirate din filmele de groaza. Mizeria ascunsa atita vreme sub covor de catre toate guvernarile de dupa 1989 nu mai poate fi trecuta cu vederea. Miroase prea tare. Romania anului 2009 este la fel de bolnava ca Romania de acum 20 de ani. Poate si pentru ca politicienii au ramas in mare masura aceiasi ori au mostenit aceleasi gene mutante din apusa era a trogloditilor. In acest an vom alege de trei ori. Dar pe cine trebuie sa votez ca sa fie macar putin mai bine?

Comentarii