Amenajarea terenului in jurul casei

Subtitlu

miercuri, 17 ianuarie 2007, 17:41
3 MIN
 Amenajarea terenului  in jurul casei

Chiar daca ati vazut in curtea unora si altora o alee intortocheata si plina de bucle sau zig-zag-uri care v-a placut in mod deosebit, asta nu inseamna ce e si bine. Aleile se planifica urmind traseul natural pe care oamenii merg spre usa. Daca in curte exista iarba, sigur deja s-a batucit o carare, care reprezinta drumul cel mai comod si mai scurt intre doua zone. Nu aveti nici un motiv sa nu faceti pe acel traseu viitoarea alee.

Atit aleile pentru oameni, cit si cele pentru masini trebuie sa fie aratoase, dar si practice. Betonul nu este un material care arata prea bine, asa ca folositi-l doar pentru a margini aleea sau combinati-l cu diverse pavele.

Pentru inceput, faceti planuri

Nu incepeti treaba fara a avea un plan bine pus la punct. Ceea ce inseamna ca trebuie sa stiti ce vreti. In loc sa angajati un arhitect, puteti sa va plimbati prin oras si sa va uitati la ce-au facut si alti oameni. Folositi beton acolo unde este nevoie de un material rezistent. Daca vreti sa faceti o alee de beton destul de mare, s-ar putea sa fiti nevoiti sa realizati si un sistem de drenare in mijloc. Pentru caile de circulatie destinate oamenilor, folositi caramizi, pavele sau chiar pietris, care arata mult mai bine si costa cam la fel. Daca sint facute cu simt de raspundere, astfel de placaje pot tine la fel de mult ca si betonul.

Daca aveti de gind sa faceti si o terasa undeva, in curte sau gradina, aveti grija sa fie destul de departe de copacii mari, altfel radacinile lor o pot fisura. Pavajele aduna destul de multa apa, asa ca aveti grija sa dati o panta usoara, dar care sa nu fie in directia casei. Deoarece betonul nu se indoaie fara a crapa, e nevoie de armatura. Si nu uitati de rosturi, care sa permita materialului sa se extinda, fara a aparea fisuri.

Daca aveti masina, trebuie sa faceti o alee pentru aceasta, pina la garaj sau pina la locul de parcare. Daca este posibil, ar fi bine sa dati aleii o panta usoara spre strada si sa va asigurati ca, odata ajunsa acolo, apa are unde sa se scurga (canalizare, sant etc). Daca nu e posibil, construiti un sistem de drenaj in mijlocul carosabilului.

In fata garajului trebuie sa turnati o platforma suficient de mare incit sa permita manevrarea masinii, mai ales daca e vorba de doua masini. Ca sa nu va treziti ca trebuie sa scoateti apa cu canciocul din garaj, construiti platforma din fata cu 2-3 cm mai jos decit pardoseala garajului. Umpleti rostul dintre cele doua materiale cu un izolant elastic. De asemenea, cind turnati o platforma mai mare de beton, e indicat ca la aproximativ 5m sa lasati un astfel de rost, pentru ca materialul sa aiba loc sa „lucreze", evitind aparitia fisurilor. La alei si pardoseli de mici dimensiuni, rosturile pot fi facute la fiecare 1,5-1,8m.

Deocamdata ne oprim aici, dar promitem ca data viitoare sa va povestim si despre alte metode de finisare a aleilor dvs.

Comentarii