Amenajari minimaliste

miercuri, 14 februarie 2007, 17:11
3 MIN
 Amenajari minimaliste

Ce inseamna minimalism?

Designul mobilierului este curat, fara ornamente de prisos, obiectele sint alese pentru functionalitatea lor, iar atmosfera este eleganta, simpla si discreta. Cu alte cuvinte, totul este minimalizat. Intr-o lume aflata in continua miscare, in care totul se desfasoara in viteza, nevoia de ordine si claritate este evidenta, cu atit mai mult in domeniul amenajarilor interioare. Dezordinea si aglomerarea nu au ce sa caute intr-un interior minimalist. Piesele de mobilier sint putine, pentru ca se pastreaza doar strictul necesar: paturi, mese, scaune. La mare pret sint taburetele joase, in stil japonez, cu design geometric, pur, simplificat.

Tot ceea ce e de ascuns, se ascunde. Nici un obiect care ar putea crea senzatia de dezordine nu e lasat la vedere, iar pentru acest lucru dulapurile proiectate in linii riguroase, care de multe ori exclud pina si minerele, sint cele mai potrivite. Se renunta fara parere de rau si la covoare, tablouri, draperii sau perdele; daca sintetI o persoana foarte stricta si interiorul minimalist este ceea ce vi se potriveste, puteti renunta chiar si la canapele si fotolii. Se pot folosi covoare de mici dimensiuni, din fibre naturale, care amintesc de traditionalele tatami.

Jaluzelele iau locul draperiilor si se cauta tot mai mult panouri semitransparente din voal, organdi sau organza, care filtreaza discret lumina, asemeni celor din hirtie de orez.

Totusi sa nu credetI ca minimalism inseamna ascetic: nu trebuie sa traiti ca un calugar in chilie, ci trebuie sa adaptatI cerintele stilului propriilor dumneavoastra necesitati de confort.

Oricit de ciudat ar parea pentru unii, un interior minimalist poate fi si luxos, dar in nici un caz ostentativ; luxul se remarca mai ales in calitatea materialelor folosite. Lemnul, in special esentele exotice dure, este un material ideal pentru pardoseli si mobilier in mai toate incaperile unei locuinte, inclusiv in baie, unde pina si cada poate fi realizata din lemn stratificat, special tratat. Asa cum probabil ati observat deja, se pot crea combinatii dintre cele mai surprinzatoare, alaturind lemnului finisaje moderne: sticla, inox, tabla perforata, dar si beton aparent sau materiale reciclate, pentru o amprenta urbana mai evidenta.

Claritatea, lumina, spatiul sint ridicate la rang de cult si nu e de mirare folosirea abundenta a sticlei transparente sau mate, atit la piesele de mobilier, cit si la obiectivele decorative. Inoxul este al treilea material de baza in conceptia minimalista, datorita aspectului, functionalitatii, din motive de igiena, dar si pentru capacitatea de a genera forme scheletice, care ocupa putin loc. In ceea ce priveste culorile, daca preferintele dumneavoastra se indreapta spre contraste puternice, folositI mult alb in combinatie cu negru sau o culoare intensa, inchisa, cum este maro-ciocolatiul sau violetul sau visina putreda. Pentru o atmosfera relexanta puteti folosi pasteluri, tonuri incerte de orange, verde-crud, albastru lavanda.

Vesela respecta canoanele

In locul farfuriilor obisnuite, bolurile de ceramica aduc o nota de exotism, la fel si servetelele de in cu insertii din lemn, mici tavi din impletitura de pai de orez, cani si pahare perfect cilindrice, fara profile sau toarte.

Corpurile de iluminat au rolul lor si se prefera cele care reproduc forme geometrice clare: cilindri, sfere, cuburi, avind picior din inox sau lemn si abajur din sticla mata (alba sau colorata), pinza sau hirtie cerata.

Atmosfera unei locuinte trebuie creata si recreata permanent. Daca tendintele minimaliste vi se potrivesc, probabil aveti sau doriti sa aveti un stil de viata echilibrat, in care casa reprezinta un centru de relexare si de reincarcare a bateriilor. Luminari, uleiuri sau betIsoare parfumate, orice este menit sa va faca sa va simtiti bine nu poate lipsi din casa dumneavoastra.

Comentarii