Casa mai ieftina sau mai scumpa?

miercuri, 13 iunie 2007, 21:23
4 MIN
 Casa mai ieftina sau mai scumpa?

* Structura de rezistenta poate avea anumite costuri nu numai raportat la materialele folosite, ci chiar la geometria ei. Astfel, cele mai performante structuri sint cele care permit o scurgere fireasca a eforturilor in plan vertical si disiparea lor in sol. Peretii de rezistenta sa fie unul peste celalalt, numarul de console sa fie cit mai mic posibil, geometria axelor sa fie rectangulara, etc. Ca principiu, orice „fantezie" structurala creste costul locuintei. 

* Compozitional, finisajele trebuie sa reflecte calitatea si importanta fiecarui spatiu in parte. Poate cel mai bun exemplu sint casele vechi in care, fata de luxul uneori ostentativ al spatiilor reprezentative, cu picturi, profile acoperite cu foite de aur, coloane de marmura, lambriuri din esente scumpe, spatiile anexe erau tratate mai mult decit auster.

* Uneori un singur perete tratat deosebit decit restul casei poate aduce un aer de o extrema eleganta, numai prin proportii, culoare, textura, calitatea materialului. Un singur perete tratat cu o piatra frumoasa, costind de zeci de ori mai putin decit un singur finisaj scump folosit excesiv, poate face diferenta dintre un spatiu placut si unul costisitor si avind un impact uneori chiar invers.

* Anumite elemente de constructie sint si vor ramine totusi scumpe: suprafetele vitrate, de exemplu, sint printre cele mai scumpe. Desi dorinta noastra de lumina ne poate indemna uneori sa cerem „ferestre mari, lumina, cit mai multa lumina", o casa facuta numai din timplarie pvc este nu numai extrem de scumpa, dar si inconfortabila. Astfel, si aici este nevoie de ierarhizarea spatiilor vitrate: generoase la zonele de zi, cu orientari care sa lumineze spatiul, realizarea unor puncte suplimentare, a surselor secundare de lumina si pastrarea unui regim chiar zgircit a spatiilor in care nu este nevoie de aceeasi suprafata vitrata. 

* Pentru orice constructie este necesara asigurarea unui mod corect de realizare a elementelor de izolare termica si a hidroizolatiilor. Folosirea unor membrane scumpe nu inseamna ca nu vom avea infiltratii. Infiltratiile sint eliminate prin dispunerea corecta a hidroizolatiilor, prin realizarea corecta a pantelor acoperisului, etc. Izolatia termica, de asemenea, indiferent de materialul folosit, daca nu are darul de a elimina complet puntile termice, casa nu este ferita de igrasii. De asemenea, orientarea pieselor functionale fata de punctele cardinale, are un rol extrem de important. Chiar daca o incapere este bine incalzita, ea va fi neprimitoare daca soarele nu o va lumina corect. La fel, un sistem de conditionare a aerului, nu va putea evita senzatia neplacuta a soarelui care bate la ora prinzului prin largi suprafete vitrate, incingind pina la limita insuportabilului pielea canapelei, sau senzatia de frig atunci cind debitul de aer rece este orientat direct spre capetele noastre.

Pentru a concluziona, nu uitati sa luati in calcul, atunci cind doriti sa va faceti casa, urmatoarele:

* Sistem constructiv ieftin. Acesta nu inseamna materiale ieftine, ci un ansamblu materiale A solutie A manopera ieftin. Acest ansamblu poate fi diferit in timp, in functie de evolutia pietei.

* Evaluarea necesarului de spatiu. Stabilirea disfunctionalitatilor modului actual de locuire si a evolutiei in timp a necesitatilor familiei, stabilirea optiunilor de locuire si evaluarea acestora fata de efortul investitional.

* Finisarea spatiilor in functie de importanta lor.

* Simplitatea structurala si a executiei

* Corelarea elementelor de confort

* Contractarea executiei in functie de materialele si de manopera necesare si nu in functie de suprafete. Negocierea cu ofertantul pe preturile fiecarui material si ale manoperei necesare, si nu negocierea „la metru patrat", unde, oricit de buni negociatori am fi, nu avem cum sa obtinem un pret bun. In aceste conditii, un pret prea mic este dubios, ofertantul propunindu-si sa ceara majorari in timp, sub diferite pretexte.

O locuinta este un complex de factori care se influenteaza unul pe celalalt. Astfel, ceva tratat superficial presupune regasirea unui cost suplimentar in alta parte, daca nu neaparat in alta faza de executie, intr-o faza de exploatare sau de valorificare. De exemplu, un material ieftin poate impune o structura scumpa, casa poate avea o structura ieftina, dar care sa impuna finisaje scumpe, finisajele ieftine pot impune instalatii scumpe si costuri mari in exploatare, structura de rezistenta ieftina poate aduce imposibilitatea vinderii casei, forta de munca ieftina poate insemna punerea in opera cu defecte majore a unor tehnologii sau a unor detalii. Si lista poate continua.

Efortul este in primul rind al fiecaruia in parte: stabilirea nevoilor si dorintelor proprii, ale membrilor familiei, raportarea acestora la bugetul alocat. Acesta este momentul in care viitorul proprietar al casei practic isi reconsidera modul de trai, planurile pe termen scurt si lung, efortul financiar posibil, precum si realismul calcului.

E greu, adevarat, dar nu imposibil.

Comentarii