Combinarea stilurilor

miercuri, 21 februarie 2007, 16:33
3 MIN
 Combinarea stilurilor

Merita asadar sa incercati sa combinati stilurile, macar pentru a obtine un interior cu totul deosebit, daca nu pentru altceva. Va asiguram ca toata lumea va ramine (placut!) impresionata si va dori sa stie reteta: ce sa fac sa iasa la fel? Cuvintul cheie in toata aceasta treaba este echilibrul: vechiul si noul trebuie sa se intilneasca undeva la jumatatea drumului. Stilul rustic si cel minimalist pot fi folosite pentru obtinerea unui aspect care sa reflecte gusturile si mai ales stilul de viata.

Cind vorbim de combinare sa nu ne intelegeti gresit: intr-o casa de la tara, fie ea din lemn sau chirpici, nu se potriveste o bucatarie nichelata, ultramoderna, oricit va doriti acest lucru. La fel intr-un apartament ultramodern, finisat cu ultimele „racnete" in materie de materiale, un mobilier greu se potriveste ca nuca in perete.

Combinarea a doua sau mai multe stiluri este sau cel putin ar trebui sa fie un lucru placut. Un exemplu? Peretii albi si inalti ai unei mansarde moderne pot sa ofere fundalul perfect pentru una sau doua piese antice de mobilier sau pentru o colectie de ornamente rustice.

Daca sinteti curajosi, puteti incerca combinatii mai putin obisnuite dar care, realizate cu talent, dau unei incaperi unicitate: mobilier din cel mai obisnuit alaturat tablourilor moderne si covoarelor orientale; fundalul, adica peretii, trebuie sa fie obligatoriu albi, pentru a nu rezulta ghiveciul de care incercam sa ne tot ferim; daca incaperea respectiva are ceva grinzi la vedere, lasati-le asa, daca sint de lemn. Daca nu, imbracati-le dumneavoastra in lemn.

Intr-o camera inalta este nevoie de un element inalt sau doua care sa asigure proportionalitate. O alta varianta interesanta ar fi cea in care simplitatea este cheia succesului: intr-o incapere sumar mobilata, sa zicem un dormitor in care patul este, normal, piesa centrala, o piesa sau doua de mobilier, bine alese, pot oferi un aspect particular, foarte interesant.

Combinarea stilului modern cu cel rustic este binevenita intr-o incapere in care detaliile arhitecturale lipsesc. Intr-o camera modesta ca dimensiuni folositi elemente de sticla, cum sint masa sau rafturi sau chiar o biblioteca, care nu domina spatiul, ci-l lasa sa comunice.

Combinari de stiluri luate cite doua

Pentru a personaliza o incapere si a o face sa arate cit mai atragator ginditi-va la toate combinatiile posibile: mobilier vechi cu nou, suprafete stralucitoare cu cele mai aspre, rezistente la uzura, piese antice cu vestigii ale altor culturi si tot asa inainte.

* Aveti o bucatarie in care lemnul este la putere? Cumparati-va, pentru variatie, o chiuveta din inox sau alte obiecte din crom sau aluminiu.

* Aranjamentul neutru al unei camere de zi moderne contrasteaza cu elementele rustice, asa ca folositi citeva pernute colorate pentru inviorarea atmosferei. Acoperiti o canapea de moca veche cu bumbac sau velur.

* Pentru o atmosfera relaxanta in timp ce luati masa folositi scaune usoare, de aluminu, sau in combinatie de aluminiu cu lemn si o masa traditionala. Scaunele simple, de lemn, sau cele vopsite merg foarte bine cu o masa de sticla. Variatiile pot „afecta" si obiectele necesare nobilului exercitiu de luat masa: vesela de portelan poate fi asortata cu tacimuri rustice si asa mai departe.

* La baie aveti o cada si o chiuveta cit se poate de banale? Atasati-le garnituri moderne si capra… pardon baia dumneavoastra va fi mai frumoasa decit a vecinului.

* Intr-un dormitor modern scapati de banalitate folosind citeva piese de mobilier rustic; un scrin sculptat, un scaun vechi va pot da o mina de ajutor consistenta

Pina la urma nu trebuie sa faceti pas cu pas ce va povestim. Considerati sfaturile de mai sus drept linii de ghidare si tineti cont mai ales de propriile dumneavoastra nevoi, de aspectul pe care doriti sa-l creati, de confortul fara de care orice incapere, fie ea cit de frumoasa, nu face doi bani.

Desi e posibil sa fiti tentati sa copiati un model anume, vazut fie la cineva, fie in reviste, fie in filme, incercati mai degraba sa integrati elemente care va plac foarte mult. Faceti tot ce puteti pentru ca locuinta dumneavoastra sa nu fie ca din reviste, ci originala si calda, primitoare, sa fie acasa.

Comentarii