Costurile de reparatii in bloc ar trebui suportate de toti locatarii

miercuri, 27 februarie 2008, 19:41
4 MIN
 Costurile de reparatii in bloc ar trebui suportate de toti locatarii

Teoretic, proprietarii nu pot sa faca pe cont propriu reparatii la partile comune

"Tot ceea ce tine de partile comune trebuie rezolvat prin intermediul asociatiei. Aici intra atit terasele cit si fatadele, casa scarii, casa liftului, conductele", sustin reprezentantii Primariei. Acest lucru inseamna ca toti vecinii trebuie sa suporte cheltuielile cu privire la reparatiile si intretinerea spatiilor comune.

Cu toate acestea, cei care dispun de resurse financiare pot executa lucrarile la terasa blocului si fara acordul asociatiei de proprietari. „Nu este nevoie de un aviz special pentru executarea lucrarilor de hidroizolatie. In cazul in care proprietarii care vor sa scape de problemele cu terasa vor sa construiasca un pod, atunci este nevoie si de acordul celorlalti vecini", a specificat Ciprian Chirita, seful Directiei de Control din cadrul Primariei.

Conform legislatiei in vigoare, problemele legate de repararea terasei blocului sau orice alta problema care tine de cota parte indiviza se discuta in cadrul Adunarii Generale si se voteaza de catre fiecare proprietar in parte, astfel incit 50% plus 1 din voturi sa fie in favoarea acelei hotariri. In cazul in care proprietarii se adreseaza in scris presedintelui asociatiei de proprietari, acesta are obligatia de a raspunde intr-un interval de 10 zile. In cazul in care asociatia de proprietari nu intreprinde nimic pentru remedierea situatiei, proprietarii afectati se pot adresa serviciului pentru asociatiile de proprietari din cadrul Primariei sau Inspectoratului de Stat in Constructii.

Conform HG 400/2003 si HG 1386/2003, proprietarii au obligatia de a contribui la repararea sau, dupa caz, la consolidarea si la mentinerea in stare de siguranta a proprietatii comune indivize din cadrul condominiului si sa permita accesul persoanelor autorizate si insotite de administratorul cladirii pentru efectuarea reparatiilor la instalatiile comune. Administratorul poarta raspunderea in ceea ce priveste functionalitatea si integritatea elementelor proprietatii comune.

Cheltuielile pentru lucrarile de intretinere, servicii, de reparatii si, dupa caz, de consolidare la partile de constructii si instalatii aflate in proprietatea comuna indiviza (subsolul, conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica, podul, casa scarii, uscatorul) se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar. De mentionat ca in cazul in care asociatia nu isi indeplineste obligatiile, proprietarii nemultumiti se pot adresa instantei judecatoresti. Conform specialistilor, repararea terasei poate ajunge pina la 4.000 de euro.

Din cauza problemelor cu terasele, in blocurile vechi, apartamentele de la ultimul etaj sint mai ieftine

Agentii imobiliari sustin ca starea blocului si vecinii conteaza foarte mult in momentul in care este scos la vinzare un apartament. Daca pentru proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare problemele legate de starea blocului sint mai mici, cei care au apartamente la ultimul etaj pot pierde sume importante in cazul unei tranzactii, deoarece deficientele constatate la terasa blocului reprezinta un bun motiv pentru cumparator de a reduce din pret.

In vreme ce in alte tari si in blocurile noi apartamentele situate la ultimul etaj sint mai scumpe deoarece se plateste si privelistea, in cazul blocurilor construite inainte de 1989 situatia se prezinta diferit.

Apartamentele de la ultimul nivel sint mai ieftine si sint cautate doar de cei care nu au foarte multi bani, dar doresc neaparat o locuinta. „In general preturile sint mai mici cu 10%, dar difera de la caz la caz. De obicei, un apartament cu trei camere la ultimul nivel se vinde cu acelasi pret ca si unul cu doua camere la un etaj inferior in aceeasi zona", a precizat Ionut Albu, agent imobiliar.

Chiar daca pretul este mai mic, cumparatorii nu se inghesuie la apartamentele de la ultimul nivel. Agentii imobiliari au precizat ca principala retinere vine de la problemele cu terasele. „In cazul in care cumparatorul sesizeaza astfel de probleme, fie proprietarul lasa din pret, fie asteapta ca asociatia de proprietari sa remedieze problema", a mai declarat Ionut Albu.

Astfel, in cazul unui apartament cu o camera in zona Nicolina, preturile variaza intre 53.000 si 68.000 euro iar la un apartament cu doua camere intre 68.000 si 72.000 euro. Un apartament cu trei camere, tot in zona Nicolina si situat la ultimul nivel este evaluat intre 85.000 si 95.000 euro, in conditiile in care la un etaj inferior preturile urca si pina la 120.000 euro.

„Depinde foarte mult de zona, de imbunatatiri, daca sint sau nu la strada, vechimea instalatiei. Diferentele de pret intre doua apartamente similare, unul la ultimul etaj, iar altul la un etaj inferior variaza in jurul sumei de 10.000 euro, in zona Nicolina si 5.000 de euro in zona Alexandru cel Bun. In zona Oancea insa, unde blocurile sint noi, diferentele sint insesizabile", au explicat expertii imobiliari.

Asociatia ar trebui sa ia masuri atunci cind problema este la instalatia comuna

O alta problema cu care se confrunta locatarii de la ultimele etaje tine de slaba presiune a agentului termic. In cazul in care un locatar vede ca nu are caldura, ar trebui sa se adreseze in scris presedintelui asociatiei.

Teoretic, prima masura care ar trebui luata ar consta in scaderea suprafetei utile neincalzite. Desi constatarea defectiunii este facuta de catre reprezentantii furnizorului de apa calda si caldura, asociatia este cea care trebuie sa ia masuri atunci cind problema este la instalatia comuna.

Pentru lucrarile de reparatii este nevoie ca intreaga instalatie sa fie golita. „Golirea instalatiei va fi platita de catre asociatie. La fel ca si lucrarile la reteaua interna si partea de instalatie care este parte comuna. Daca insa problemele au aparut ca urmare a unui calorifer infundat, atunci este treaba proprietarului", au explicat specialistii termocentralei.

Comentarii