Creditul ipotecar de la CEC

Subtitlu

miercuri, 02 aprilie 2008, 17:59
4 MIN
 Creditul ipotecar de la CEC

Creditul imobiliar si creditul punte de la CEC

Serialul „Ce oferte au bancile comerciale pentru persoanele care isi cauta o locuinta" continua in editia de saptamina aceasta cu propunerea venita din partea bancii comerciale Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Dupa cum sustine conducerea institutiei de credit, persoanele care doresc sa contracteze de la CEC un imprumut pentru cumpararea unei case au la dispozitie mai multe variante.

Astfel, creditul ipotecar se poate acorda pentru o perioada de pina la 35 de ani, cu dobinda variabila, pe toata perioada de rambursare a imprumutului – 9,58% in prezent (luind in calcul dobinda BUBOR la 1 an plus 1,2 puncte procentuale) sau cu dobinda fixa pentru primele 12 luni, respectiv de 7,58% si apoi variabila pe parcursul urmatoarelor luni din cadrul duratei de creditare.

„Pentru un credit de investitii imobiliare, altele decit creditele ipotecare, perioada de rambursare este de 30 de ani, dobinda fiind variabila pe toata perioada de rambursare a creditului, adica de 9,50% pe an in prezent sau se poate opta pentru dobinda fixa in primul an de 7,50% si dobinda variabila pe urmatoarele luni din cadrul duratei de creditare, care este actualmente de 9,50% pe an", a declarat Georgeta Seuleanu, directorul sucursalei Iasi de la CEC.

Conform sursei citate anterior, aceste tipuri de imprumuturi pot fi destinate atit pentru cumpararea de locuinte, cit si pentru proprietarii unui imobil care solicita finantare temporara in scopul achizitionarii altei locuinte, procedind apoi la vinzarea celei detinute, cu sumele astfel obtinute rambursindu-se integral creditul (produse bancare cunoscute sub numele de credite punte). Banii pot fi folositi in acelasi timp si pentru construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea casei.

Imprumuturile pot fi acordate pe termen scurt, mediu si lung

In functie de categoria creditului, imprumuturile pot fi acordate pe termen scurt, mediu si lung, durata maxima de rambursare fiind de 35 de ani, in cazul creditelor ipotecare si de 30 de ani – investitii imobiliare, pentru cumpararea sau construirea de locuinte. Termenul se reduce la 20 de ani, in cazul creditelor pentru reabilitarea, consolidarea sau extinderea locuintelor si scade la 10 ani in cazul creditelor pentru modernizarea si repararea locuintelor. Perioada de rambursare impusa de banca la numai un an vizeaza doar creditele punte.

„Creditele ipotecare se garanteaza cu ipoteca asupra imobilului pentru care se acorda imprumutul. Pentru toate creditele mentionate, valoarea aportului propriu este de minim 15%. In cazul creditelor punte, nu este obligatorie constituirea aportului propriu, iar nivelul creditului nu va depasi valoarea locuintei care urmeaza a fi vinduta", a specificat Georgeta Seuleanu.

Pentru familiile care doresc sa refinanteze imprumuturile mai vechi, luate de la alte banci, CEC acorda si credite de refinantare imobiliara pentru o perioada de 30 de ani, acestea avind fie o dobinda variabila pe toata perioada de rambursare – de 9,50% pe an in prezent, fie o dobinda fixa pentru primele 12 luni de 7,50% si dobinda variabila de 9,50% anual in restul perioadei de creditare.

„Prin creditul acordat clientului pot fi refinantate, pe linga imprumuturile in derulare ale clientului, si credite aflate in derulare ale familiei acestuia. In aceasta categorie se incadreaza si creditele destinate atit refinantarii creditelor pentru investitii imobiliare cit si a creditelor de consum, cu conditia ca soldul creditelor pentru investitii imobiliare refinantate sa fie mai mare decit soldul creditelor de consum refinantate", a explicat Georgeta Seuleanu.

Exista si varianta creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca (Ideal Plus)

In cazul creditelor de nevoi personale garantate cu ipoteca (Ideal Plus), perioada maxima de returnare este de 25 de ani, iar dobinda este fixa de 8% pe an in primele 12 luni, DAE (n.r. – dobinda anuala efectiva care include toate costurile) ridicindu-se la 14,27% anual. Beneficiarul va plati in primul an o rata in valoare de 2.248 lei, urmind ca dupa aceasta perioada sa ramburseze lunar cite 2.459 lei. Veniturile obligatorii pentru a obtine acest credit se ridica la 4.200 lei pe luna pentru o familie cu doi salariati.

„Daca o familie opteaza pentru un credit de investitie imobiliara pe o perioada de 30 ani cu dobinda fixa de 7,50% pe an (DAE de 10,16%), rata lunara plus dobinda in primul an este de 1.538,28 lei si pentru restul perioadei de rambursare cu dobinda variabila de 9,50% va plati lunar, rata plus dobinda este de 1.842,55 lei, veniturile necesare fiind de 3.200 lei pentru o familie cu doi salariati", a detaliat Georgeta Seuleanu.

Pentru un credit ipotecar cu dobinda fixa de 7,58% ( DAE-10,24%) beneficiarul va achita lunar 1.496,55 lei si pentru restul perioadei de rambursare cu dobinda variabila de 9,58% va plati in fiacare luna rata plus dobinda de 1.814,89 lei. Veniturile solicitate se ridica la cel putin 3.000 lei pentru o familie cu doi membri.

Costurile necesare pentru obtinerea unui imprumut cuprind un comision de analiza de 0,15% la valoarea creditului solicitat pentru creditele ipotecare si 0,1% pentru celelalte tipuri de credite; un comision de gestiune a creditului de 1,75% pentru primul an si de 0,20% in intervalul 2-5 ani si de 0,1% pentru restul perioadei de rambursare; comisionul de rambursare anticipata este de 3,5% pentru primii 5 ani din cadrul duratei de rambursare, de 2% pentru urmatorii 5-10 ani si 0% pentru rambursarea anticipata efectuata in intervalul cuprins intre zece ani si finele duratei de creditare.

„Gradul maxim de indatorare suportat de o familie ce opteaza pentru un credit este de 70% din veniturile obtinute lunar, avantajos fiind faptul ca la veniturile luate in calcul pot participa si membrii din familie, cu tichete de masa, stimulente sau norma de hrana", a completat Georgeta Seuleanu.

Documentele necesare obtinerii unui credit de casa de la CEC includ adeverintele de salariu alaturi de o copie a cartii de munca (sau contract individual de munca) cu viza conducerii unitatii angajatoare, copii dupa cartile de identitate, o copie a unei facturi de plata – utilitati de la domiciliul actual al beneficiarului, copii dupa actele de proprietate si a documentatiei cadastrale a imobilului ce se cumpara cu credit si extras de carte funciara pentru autentificarea imobilului adus in garantie.

Comentarii