Curatenie se face si dupa sarbatori

miercuri, 03 ianuarie 2007, 16:24
3 MIN
 Curatenie se face si dupa sarbatori

Daca prin casa dumneavoastra, intens probabil vizitata in ultima luna, aveti ceva rafturi care nu stau ascunse dupa geamuri, e destul de sigur ca respectivele rafturi gem sub multimea de obiecte asezate pe ele. Dumneavoastra va e si frica sa va uitati in directia lor, ca va apuca ameteala: o multime de forme, culori si dimensiuni imbulzite unele in altele ar speria si pe cel mai curajos gospodar.

Spuneti „Doamne ajuta" si treceti la facut curat. Nu va ia mult, cam doua ore. Pentru inceput, dati jos tot. Luati toate obiectele de pe rafturi si asezati-le pe pardoseala. Dati la o parte obiectele care nu va mai plac sau nu va mai trebuie si puneti-le intr-o cutie de dus in garaj, la tara sau la cei care au nevoie de ele.

Grupati obiectele pe caprarii. Avind toate lucrurile sub ochi, asezati-le pe pardoseala pe echipe: obiecte de lut linga suratele lor, cartile intr-o parte, florile uscate la un loc etc.

Ocupati-va mai intii de obiectele mari. Cind incepeti sa rearanjati rafturile, asezati mai intii lucrurile mari (cosuri, cutii de palarii, oale sau carti mari), incercind sa creati o compozitie echilibrata de la stinga la dreapta si de sus in jos. De exemplu, daca aveti un obiect foarte mare pe raftul cel mai de jos in coltul sting, asezati unul de aceleasi dimensiuni sau un grup de obiecte medii pe cel mai de sus raft, in dreapta.

Analizati mereu. Dati-va citiva pasi in spate din cind in cind pentru a avea o vedere de perspectiva asupra a ceea ce faceti, ca trebuie sa va mai si placa pina la urma.

In a zoua faza, umpleti. In jurul obiectelor mari umpleti spatiile goale cu lucruri colorate, de dimensiuni mai mici si forme variate. Pentru un efect deosebit aranjati obiecte identice in grupuri neobisnuite (3 sau 5 cani de lut la un loc, in loc de clasicul 6 sau 4), folositi dimensiuni variabile si materiale amestecate. Nu strica sa inhatati cite un lucru si din alte camere, daca va ajuta.

Nu uitati de spatiu. Pentru ca rafturile sa nu para gaurite, folositi atit spatiul orizontal, cit si cel vertical. Asta nu inseamna sa inghesuiti obiectele unele in altele, ci sa lasati un pic de spatiu intre ele, ca sa poata fi vazute si apreciate si individual.

Amestecati si balansati. Daca obiectele pe care le aveti nu sint chiar asa de diferite cum v-ati dori, exista trucuri. Pentru a varia inaltime acestora, asezati-le pe carti.

La final, reginditi si refaceti. Priviti mereu de la distanta si faceti schimbari daca e cazul. Daca ceva pare plictisitor sau nelalocul lui, schimbati.

Rariti. Daca exista unele obiecte cam inghesuite sau care nu se vad prea bine, ceva trebuie sa plece de pe raft. De exemplu fotografiile ar putea fi mutate sau un vas mai mare, care poate fi asezat direct pe pardoseala.
Integrati si va bucurati. Zona din jurul rafturilor este si ea importanta. Agatati pe pereti lucrari de arta si fotografii. Asezati eventual alaturi un fotoliu si o lampa pentru citit si aveti un spatiu de lectura confortabil. Pina la urma cel mai important este sa va placa. Si ca lucrurile sa nu para aduse de apa.

Comentarii