Elemente de timplarie

miercuri, 17 iunie 2009, 18:58
4 MIN
 Elemente de timplarie

Prima clasificare importanta cu care putem opera este in functie de rostul timplariei: de izolare (termica si fonica) a casei de exterior sau de delimitare si separare a diverselor spatii interioare ale cladirii. Vorbim, in cel dintii caz, de timplaria exterioara, subdivizata, dupa cum deja anticipati, in usi de acces si ferestre. In cel de-al doilea caz, ne referim la usile aflate inlauntrul casei.

O a doua clasificare se poate face cu referire la materialul din care este confectionata tamplaria. In acest moment, materialele cele mai raspindite sint PVC-ul, lemnul si metalul (aluminiu sau otel). Vom analiza timplaria sub acest aspect, al materialului din care este confectionata.

Timplaria exterioara se poate fabrica din oricare dintre aceste materiale; indeosebi timplaria ferestrelor are o mare versatilitate in aceasta privinta. Din punctul de vedere al vinzarilor, s-ar parea ca timplaria din PVC este pe primul loc, urmata de cea din aluminiu si cea din lemn. Ceva mai rara este timplaria din otel; costurile ei sint nejustificat de mari in raport cu avantajele pe care le asigura. Prin urmare, e intilnita des in cazul constructiilor industriale, dar foarte rar utilizata pentru cele "casnice".

Timplaria din lemn este traditionala si, de departe, cea mai frumoasa dintre toate. Lemnul folosit este fie masiv, fie stratificat. Cel de-al doilea poate fi compus din trei sau mai multe "felii" de lemn de diverse esente. De cele mai multe ori e vorba despre rasinoase, in combinatie cu esente tropicale. In oricare dintre cazuri, el trebuie tratat cum se cuvine, cu substante (lacuri, vopsele, tratamente anticarii si antimucegai) anume concepute pentru a-i creste durabilitatea. Specialistii sustin ca in interiorul cladirilor inchise cu timplarie din lemn nu se formeaza condens, disparind "obligativitatea" de a aerisi periodic incaperile, numai pentru a evacua vaporii de apa. Explicatia? Se pare ca, in pofida tuturor substantelor cu care este "imbaiat", lemnul continua sa fie "viu", deci permite un oarecare schimb intre interior si exterior.

Avantajele timplariei din lemn

• Estetica inegalabila, "caldura" si "staif" neindoielnic. Se poate armoniza cu orice stil arhitectonic;

• Durabilitate mare (50 de ani);

• Daca ramele sint suficient de groase (70 mm), bariera termica este totala;

• Izolarea fonica este de asemenea excelenta;

• Lemnul stratificat nu se deformeaza in timp;

• Lemnul stratificat poate alcatui structuri complexe, fara a fi necesara folosirea unor insertii metalice suplimentare pentru ramforsare;

• Poate fi finisat in sute de culori (cel putin 200), atit natur, cit si de tip vopsea;

• Este cel mai ecologic material cu putinta, mai ales daca este finisat cu vopsele pe baza de apa.

Timplaria din PVC este foarte raspindita in acest moment datorita costului ei, relativ redus, si al usurintei cu care este pusa in opera. Piata abunda de furnizori si firme de montaj care ofera diverse marci de timplarie PVC, la calitati si preturi diferite. Daca optati pentru o astfel de solutie, trebuie sa tineti seama de citeva elemente. In primul rind, pentru a asigura o izolare corespunzatoare, aceasta timplarie trebuie sa aiba cel putin trei camere de izolare; chiar daca vi se pare ca faceti o mare "afacere", nu optati pentru o timplarie cu doua camere! Ar mai trebui sa stiti, de asemenea, cit timp este garantata aceasta timplarie. N-ar trebui sa va multumiti cu mai putin de 25 de ani, pentru PVC-ul alb, si 10, pentru cel colorat. Mai intrebati si de armatura folosita la rigidizare! Nu e in regula daca nu-i din otel zincat cu o grosime minima de 1,5 mm si o latime de 30 mm!

Atuurile timplariei din PVC

• buna izolare termica (cu 30% mai buna decit in cazul timplariei clasice din lemn);

• izolare fonica reusita (cu 40% mai buna decit cea simpla, din lemn);

• durabilitate multumitoare (in jur de 25 de ani, in functie de calitatea acesteia);

• nu necesita revopsiri;

• suprafetele sint netede, nu retin murdaria;

• se pune usor pe pozitie;

• se gaseste cu usurinta pe piata, la diverse calitati si preturi.

Timplaria din aluminiu, desi e mai scumpa decit cea din PVC, merita cu prisosinta banii, mai ales daca e vorba despre o lucrare facuta sa reziste multi ani. Trebuie sa stiti ca nu va va "trada" mai inainte de patru decenii, indiferent de umiditatea mediului, de salinitatea lui sau de cantitatea de radiatii UV la care este supusa! In tot acest timp, e de asteptat ca singurele lucrari de intretinere sa fie cele de curatare a profilelor cu apa si detergent. Vopseaua, de cele mai multe ori depusa electrostatic, este garantata pentru toata aceasta perioada! Un alt argument in favoarea acestei optiuni este izolarea fonica excelenta, de pina la 38 dB. Nu mai putin important este faptul ca aluminiul nu genereaza reactii alergice, asa cum se intimpla cu PVC-ul in cazul persoanelor predispuse. Din acest motiv, unii medici recomanda celor "vizati" inlocuirea timplariei din "plastic" cu timplarie din aluminiu.

Calitatile timplariei din aluminiu

• aluminiul are o rezistenta in timp impresionanta: de 23 de ori mai mare decit a PVC-ului si de 43 de ori mai mare decit a lemnului;

• nu-si schimba caracteristicile mecanice in functie de diferentele mari de temperatura. Chestiunea este valabila pentru un interval de temperaturi cuprins intre -200Ë? C si 200Ë? C!

• aluminiul are o greutate proprie redusa, deci timplaria nu solicita prea mult feroneria;

• nu are nevoie de ingrijiri speciale, pentru ca nu ingalbeneste, nu rugineste, este rezistent la agentii fizici si chimici;

• poate fi vopsit electrostatic, procedeu ce asigura o mare rezistenta in timp a peliculei protectoare si decorative;

• unele profile sint tratate antistatic, deci impiedica depunerea prafului;

• imbinarea la colturi nu este afectata de dilatari si contractari, deoarece sudura este termica.

 

 

Material preluat din revista

Comentarii