In spatele paravanelor

miercuri, 31 ianuarie 2007, 18:23
3 MIN
 In spatele paravanelor

Tapet pe post de paravan. Ca sa arate bine un astfel de paravan trebuie sa aiba o bordura cu model. Evident si culorile trebuie sa se asorteze. Daca nu gasiti decit borduri drepte, puteti sa faceti chiar dumneavoastra un model, taind forme valurite sau ascutite dintr-o bordura standard. Coordonati modelul cu dungile verticale ale tapetului. Din lemn sau panouri usoare de PAL taiati trei bucati de aceleasi dimensiuni (inaltimea lor sa fie de minim 1,70 m).

Cumparati rapid din bazar sau de la feronerie sase balamale ca pentru usile de dulap. Pentru inceput trebuie sa va ingrijiti de usi. Le curatati de praf, murdarie, le finisati cu glasspapier, le dati cu vopsea sau lac sau chiar bait si le lasati sa se usuce. Lipiti tapetul principal, care trebuie sa fie uni. Impaturiti marginile asa cum faceti cu un cadou si le lipiti-le la spatele panoului. Taiati o alta foaie de tapet de exact aceeasi dimensiune ca panoul si lipiti-o mascind marginile foii de pe partea cealalta. Montati cite trei balamale intre doua panouri pentru a fi siguri ca, avind trei puncte de prindere paravanul va ramine „in forma" mult si bine. La final aplicati bordura, lipind-o cu adeziv vinil-pe-vinil.

Ca obloanele. Pentru a avea un paravan ca obloanele ardelenilor (fie vorba intre noi, arata tare bine, mai ales daca sint facute din lemn si nu din imitatii ieftine) ascultati aici si procedati ca atare, mai ales ca o varianta micsorata a acestui tip de parav poate fi folosita pentru a ascunde un semineu, un cos de gunoi sau o cutie cu scule sau jucarii. Aveti nevoie de trei usi in stilul obloanelor ardelenesti, lac, sase balamale cu deschidere in ambele parti, pensula, glasspapier, sula, surubelnita. Curatati usile de toate mizeriile si prafurile si aplicati un strat sau doua de lac. Lasati sa se usuce.

Asezati panourile in picioare pe pardoseala, cu fata in aceeasi directie. Folositi ghivece mari, caramizi sau BCA-uri pentru a mentine panourile in pozitie verticala. Marcati locul balamalelor, apoi montati cite trei balamale la fiecare pereche de panouri.  Aveti grija in pemanenta ca usile sa fie perfect perpendiculare pe sol. Folositi o nivela pentru mai multa siguranta.

Usa in loc de paravan. Daca nu aveti ce face cu vreo usa veche, nu o aruncati pe foc, nici la cosul de gunoi ci reabilitati-o, dindu-i o noua functie. Daca paravanul vi se pare prea ingust, adaugati mai multe usi si lungiti-l. Pentru ca paravanul sa aiba stabilitate puteti folosi opritoare pentru usi, pe care le montati la partea inferioara. Aveti nevoie de trei-patru usi din panouri sau mai multe, depinde de cit de lung vreti sa fie paravanul, vopsea alba, vopsea rosie, noua balamale cu dubla deschidere, chit de lemn, cutit pentru chit, glasspapier, pensula, surubelnita.

Cred ca ati invatat deja lectia: pentru a va intra in mina, pregatiti usile; le lustruiti, le curatati, reparati eventualele gauri sau fisuri cu chit, finisati totul foarte bine, apoi vopsiti cu alb. Lasati sa se usuce, apoi finisati eventualele protuberante cu glasspapier, foarte usor. Vopsiti cu rosu. Cit timp vopseaua este inca umeda, tamponati cu o bucata de material astfel incit sa creati aspectul de vechi. Nu cumva sa va cuprinda entuziasmul si sa luati toata vopseaua. Asezati usile in picioare dupa ce vopseaua s-a uscat, cu fetele in aceeasi directie. Folositi greutati pentru a le „convinge" sa stea. Marcati locul balamalelor si montati cite trei bucati pentru fiecare pereche de usi.

Iata cum cu putina munca si materiale reciclate puteti avea niste paravane ochioase, numai bune sa distraga atentia si sa ascunda ce-aveti de ascuns in casa.

Comentarii