Mobilier din pal, marca Penitenciar

miercuri, 06 februarie 2008, 19:04
3 MIN
 Mobilier din pal, marca Penitenciar

De ce sa cauti mesteri sau firme care realizeaza mobilier din pal cind poti face o comanda chiar la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, de pe dealul Copoului. In acest loc, pe care putini dintre noi ar dori sa il viziteze de buna voie si nesiliti de nimeni, a fost demarat acum trei ani un proiect cu finantare Phare prin care detinutii sint calificati in meseria de timplari.

Si, daca tot baietii s-au aratat dornici sa invete, dind dovada de maiestrie in arta realizarii mobilierului din pal, conducerea unitatii a decis ca ei pot face si niste bani din asta. Asa a inceput totul. Primii beneficiari au fost chiar angajatii Penitenciarului.

"Primele comenzi au venit chiar din partea angajatilor Penitenciarului. Detinutii au realizat mobilier si usi din lemn atit pentru noi cit si pentru cei care au avut nevoie. Noi lucram numai pe comanda pentru ca nu ne putem permite sa realizam mobilier pe care sa nu il putem vinde", explica Marius Vulpe, directorul Penitenciarului.

In proiectul de calificare profesionala au putut intra doar detinutii care mai au maxim noua luni pina la eliberare. Deja 25 de detinuti au terminat primul modul al cursului. Urmeaza alti 20 de detinuti. Si ei, ca si celalalt grup vor fi invatati sa traiasca cinstit, din timplarie. De cursuri se ocupa un maistru timplar, angajat al Penitenciarului.

Mobilier de pal – 60 de lei pentru 8 ore de lucru

Asa ca oricine are nevoie de un mobilier pentru baie, bucatarie, sufragerie sau dormitor poate comanda un set complet la Penitenciar. In maxim doua zile, orice lucrare, indiferent de complexitate, este executata.

"Noi realizam orice fel de mobilier. Modelele sint fie luate din reviste, fie dupa modelul pe care il doreste clientul. In functie de complexitatea modelului realizam respective obiecte. Dar, in general, cam in doua zile maximum terminam lucrarea, indiferent de complexitate", explica maistru timplar.

A-ti comanda la ei mobilier din pal are citeva avantaje. In primul rind manopera si mina de lucru este ieftina. Pentru opt ore de lucru trebuie sa scoti din buzunar in jur de 60 de lei. La acest pret se dauga palul, daca doritorul nu vine direct cu el la "sub brat", suruburile si restul materialelor necesare realizarii unui mobilier de calitate.

"Avem timpul mai mic de munca si pentru ca avem utilaje noi, de buna calitate. Putem realiza si mobilier din lemn. Am facut chiar citeva usi care au iesit foarte frumos", spune maistrul.

In atelierul sau imens sint citeva masinarii de prima calitate. Au chiar si un uscator de mare forta. Mai mult decit atit, daca tot au sau vor avea comenzi in lemn, el spera sa formeze oameni si pentru decor.

Ce cistiga detinutii?

Pe linga faptul ca invata sa realizeze ceva, crescindu-le astfel sansele de a-si imbunatati viata dupa ce ies pe usa Penitenciarului, detinutii au si un mic salariu pe care il vor putea folosi in libertate.

"Din suma totala primita pentu o comanda, 30% revine detinutilor, restul banilor fiind investiti in imbunatatirea situatiei lor", spune Vulpe.

Comentarii