Organizarea bucatariei

miercuri, 03 ianuarie 2007, 16:26
3 MIN
 Organizarea bucatariei

Faceti inventarul

Treceti in revista locul fiecarui obiect in dulapuri, cind este folosit si cit de des. Ginditi-va la ce va place si ce nu in actualul aranjament si intrebati si celelalte persoane care folosesc bucataria ce parere au. Daca mergeti in vizita, trageti cu ochiul la cum sint aranjate lucrurile si la trafic.

Daca vedeti ca gazda foloseste un dulap in alt mod decit dumneavoastra, intrebati de ce si vedeti daca motivele dumneavoastra tin de eficienta sau de vechile obiceiuri. Dupa ce ati decis ce functioneaza bine, ce va scoate din papuci si de ce, incepeti sa visati la bucataria ideala.

Curatati si sortati

Puneti etichete pe trei cutii: „de pastrat", „de dat" si „mai vedem". Apoi goliti toate dulapurile si sertarele in ele. Nu pastrati decit ce aveti nevoie, va place foarte mult sau are valoare sentimentala. Obiectele care va trebuie sint cele pe care le folositi foarte des si care contribuie la sporirea eficientei in bucatarie. Ce se gaseste in cutia cu „mai vedem" se va verifica in cel mai scurt timp daca trebuie intr-adevar sau nu.

Ati putea de exemplu sa sigilati cutia si sa puneti in garaj sau la subsol, iar daca nu umblati la ea in urmatoarele 4 luni, e clar ce aveti de facut. In principiu e greu sa renunti la ceva, fie pentru ca l-ai primit de la o persoana draga, fie din cauza ca a costat destul de mult. E mult mai simplu daca, in loc sa aruncati, dati obiectele cuiva caruia ii sint de folos.

Masurati lungimea, latimea si adicimea celor mai folosite oale, tigai, boluri, ustensile. Desemnati un spatiu pentru fiecare obiect in parte. O data ce ati facut asa, e farte probabil sa puneti lucrurile inapoi la locul lor si sa evitati haosul ce ar urma.

Ginditi logic

Asezati la un loc obiectele de acelasi fel si nu mai irositi pasii umblind prin bucatarie. Asezati canile si paharele aproape de chiuveta sau frigider, oalele si tigaile linga aragaz, condimentele si uleiul linga blatul de lucru. Farfuriile de asaza de obicei in dulapurile aflate deasupra chiuvetei, dar daca aveti copii carora le place sa va ajute la pus masa, asezati-le intr-un dulap la indemina lor. Tacimurile si farfuriile folosite la ocazii speciale le puneti undeva in living sau in balcon, pentru a nu ocupa aiurea spatiul bucatariei. Aici trebuie sa stea numai obiecte de bucatarie, asa ca aruncati sau mutati tot ce nu se incadreaza in categorie.

Planuri de viitor

 

E clar ca veti mai cumpara lucruri pentru bucatarie in viitor. Daca doriti sa va cumparati cit de curind un obiect electrocasnic de mari dimensiuni, pregatiti spatiul. Se recomanda sa pastrati liber cam 15% din spatiul bucatariei, pentru a avea unde sa asezati noile achizitii. Dar daca acest lucru nu e posibil, mergeti pe principiul „un lucru nou in casa, unul vechi afara".

 

 

Jurati sa evitati harababura

Odata ce toate lucrurile sint la locul lor, trebuie sa aveti grija ca sistemul sa functioneze si sa se mentina. E bine sa aveti si un motiv care sa va impulsioneze sa pastrati ordinea: de exemplu, sentimentul placut pe care-l aveti cind totul e pus la loc. Periodic e bine sa verificati daca fiecare obiect e acolo unde trebuie sa fie. Dupa o vreme va deveni ceva normal ca totul sa fie in ordine.

Comentarii