Parchetul nu se demodeaza niciodata

miercuri, 14 ianuarie 2009, 17:39
3 MIN
 Parchetul nu se demodeaza niciodata

Exista posibilitatea de a alege intre trei tipuri de parchet: de lemn masiv, stratificat si laminat. Parchetul laminat face subiectul articolului de fata in care veti regasi sugestii despre cum poate fi montat un astfel de tip de pardoseala. Parchetul laminat este realizat din deseuri si rumegus, costul fiind redus, iar aspectul deosebit.

Inainte de a incepe montarea propriu-zisa a parchetului trebuie sa tineti seama de modul in care a fost depozitat parchetul, de preferat pe orizontala, in locuri ferite de umezeala, departe de peretii exteriori ai incaperii si nu direct pe ciment. In cazul in care doriti sa montati parchetul intr-o locuinta noua, asigurati-va ca au fost terminate toate lucrarile care implica umezeala, vopsitul ori varuitul. Temperatura optima pentru montare, recomanda specialistii, este intre 15 si 19 grade, iar temperatura parchetului, aceeasi cu temperatura camerei.

Parchetul trebuie montat pe o suprafata dreapta si curata, netratata si rigida, pe care s-a folosit un izolant recomandat pentru a proteja parchetul. Stratul de separatie are rol atit termoziolant, cit si fonoizolant, ca atunci cind pasiti sa nu se auda zgomot. Sint doua modalitati in care poate fi montat parchetul: exista parchet care necesita adeziv si parchet care doar se imbina (prin metoda clic-clic, sau clic-clac, cum este cunoscut in limbajul obisnuit). In cel de-al doilea caz, suprafata trebuie sa fie neaparat si aderenta pentru ca lamelele sa nu alunece.

Pentru naturalete, este recomandat ca parchetul sa fie montat asa cum este ambalat in cutii, luind lamelele la rind, fara cautarea unui model special, in functie de nuantele lemnului.

Montarea incepe de regula de la unul din pereti, se realizeaza primul rind si se pun distantoare intre placi si perete. Specialistii recomanda ca distantoarele sa aiba grosimea de cel putin 7 milimetri pentru a putea asigura dilatarea si contractarea peretelui.

Pentru parchetul care se monteaza folosind adeziv:

– adezivul se aplica cu o mistrie. Adezivul poliuretanic face fata mai bine umiditatii iar voi aveti ragaz cel mult 60 de minute pentru aplicarea parchetului. Poate fi folosit si adeziv din rasina polimerica care are drept timp maxim de actionare 90 de minute.

– adezivul se intinde folosind mistria. Dupa ce ati intins suficient adeziv, cit sa va puteti incadra in timpul inscris pe ambalajul produsului, incepseti montarea propriu-zisa a parchetului. Nu uitati sa inchideti adezivul, cit nu-l folositi, pentru a nu se intari sau ingrosa.

– cind incepeti sa montati placile, adezivul trebuie sa fie umed. Imobilizati placile deja montate pentru a nu se misca din loc. Cel mai simplu este sa va puneti genunchiul pe ele. Puteti sa folositi si scinduri care sa alinieze si sa asigure asezarea placilor. Atentie sa nu impingeti placile din parchet, pentru a nu le misca.

– lasati parchetul sa se usuce cel putin 36 de ore.

Parchetul care se monteaza fara adeziv se poate realiza prin presare sau prin batere.

Prin presare, placa se ridica in sus de la capatul opus, se aseaza cap la cap cu placa de jos si se lasa usor in jos imbinarea realizindu-se practic de la sine. La celelalte rinduri prima placa se aseaza pe lateral, apoi se repeta procedura de mai sus. La final se impinge cu putere in laterala pina cind canturile intra unul in altul.

Prin batere, la primul rind se aseaza placile cap la cap si cu o pana speciala sau cu o bucata de lemn de esenta moale, brad de exemplu, se bate usor pina la imbinarea perfecta a placilor. La celelalte rinduri placile se aseaza intii pe laterala si apoi se fixeaza prin batere pina la imbinarea perfecta.

Spatiul ramas intre parchet si perete se marcheaza cu ajutorul plintelor, iar la colturi se recomanda folosirea coltarelor.

Comentarii