Pilula ecologica

miercuri, 12 decembrie 2007, 16:10
2 MIN
 Pilula ecologica

Mirosul cetinii ne face sa retraim sentimentul renasterii, si, in acelasi timp, ne aduce aminte de legatura om-natura. Drumul parcurs de un singur brad de la saminta pina a ajunge in casele oamenilor dureaza 15-20 ani. Intii toamna se recolteaza saminta de la brazii care au cel putin 70 ani. Aceasta se trimite la dezaripat intr-un centru special. De aici saminta care are 2-3 mm se planteaza direct in pamint in pepiniera. Primavara urmatoare apar primele ace.

Principalii dusmani sint soarele, seceta (de care am avut din plin anul acesta), bolile specifice si rozatoarele cimpului. Se evita a se pune ingrasaminte pentru ca daca solul este imbogatit artificial la transplantarea in padure, bradul sufera un stres.

Dureaza cam 5 ani pina cind bradutii ajung la 5 cm diametru si pot fi mutati in plantatii. In acesti 5 ani sint udati si tratati pentru a nu se usca. Evolutia seamana cu cea a unui copil, nu credeti? Tratamentul la care brazii sint supusi anual in decembrie seamana cu un macel.

Credeti ca pentru placerea de citeva zile de a avea un brad natural in casa, merita sa ucidem un copac, care tot viata inseamna si caruia i-au trebuit mai multi ani pentru a ajunge la dimensiunile pe care le are in momentul in care ajunge in casele dumneavoastra? Aceasta cu atit mai mult cu cit taierea brazilor de Craciun a devenit o industrie si doar citiva dintre cei expusi ajung in casele oamenilor, restul fiind aruncati. Chiar si cei cumparati ajung la container dupa ce ne-au incintat privirea.

Solutia pentru salvarea lor consta in achizitionarea de brazi ecologici sau de cei naturali plantati in ghivece. Ce-a de a doua solutie este una foarte civilizata, conditionata fiind de existenta unor centre de colectare unde sa fie predati dupa perioada sarbatorilor. Pentru aceasta solutie e nevoie in primul rand de concursul Directiilor Silvice.

Comentarii