Sfaturi practice privind intretinerea pieselor de mobilier (II)

miercuri, 14 februarie 2007, 17:32
2 MIN
 Sfaturi practice privind intretinerea pieselor de mobilier (II)

Pasii de urmat pentru o intretinere cu efort minim:

1. Daca petele sint persistente, se poate folosi cu mare atentie o hirtie usor abrazva, miscarea corecta fiind pe directia fibrei lemnoase. Dupa aceasta actiune de inlaturare a petelor, in cazul in care aveti mobilier lacuit, este posibil sa fie nevoie de relacuirea acestuia. In situatia in care este vorba despre mobilier de lemn simplu, de esente tari precum tec, de exemplu, acestea se inchid usor, dupa citeva zile. Se obtine o culoare omogena, fara pete mai deschise.

2. Nu este suficient doar sa aspirati murdaria, aceasta trebuie inlaturata cu ajutorul unei cirpe imbibate intr-o solutie diluata, dar numai daca  finisajul mobilierului este intr-o conditie foarte buna. Trebuie sa determinati ce fel de solvent inlatura murdaria fara a ataca si finisajul mobilei. Aceste solutii pot fi de tipul substantelor minerale, diluante sau chiar diversi acizi. Solutia respectiva trebuie mai intii testata pe o portiune ascunsa. Daca solutia nu deterioreaza suprafata testata atunci o puteti folosi si in restul mobilierului.

3. Dupa ce ati curatat mobilierul puteti obtine o protectie ridicata siun efect estetic sporit, prin aplicarea unui strat de ceara speciala pentru mobila. Veti observa o stergere mai usoara a prafului, avind in vedere ca suprafata este mai neteda. Mai mult, praful nu se va mai "ascunde" in suprafata ceruita si nu va mai provoca zgirieturiri in finisaj. Nu folositi in exces ceruirea mbilierului deoarece puteti avea drept rezultat patarea unor portiuni ale acestuia.

4. Intretinerea accesoriilor de metal, precum minere, inele, butoni, reprezinta si ea o problema. Acestea se pot murdari sau deteriora la rindul lor. Ele trebuie sa fie indepartate inainte de curatare pentru a evita deteriorarea finisajului prin atingerea cu solutia de curatare.

5. Pentru a indeparta murdaria si uleiurile  de pe accesoriile mobilierului puteti folosi o perie moale inmuiata in solutie de alcool si acetona in proportie de 50%. Dupa uscare, suprafetele pot fi lustruite cu un material moale, imbibat intr-un abraziv usor, precum carbonatul de calciu sau o solutie de alcool sau agenti minerali. Trebuie sa aveti in vedere ca accesoriile de metal pot fi usor corodate cu solutiile care sint prea puternice.

Comentarii