De Sănătate

Punem punctul pe știi

Strabismul: operatie sau tratament?

marți, 03 ianuarie 2012, 22:34
4 MIN
 Strabismul: operatie sau tratament?

Prof. dr. Danut Costin, seful Clinicii a II-a Oftalomologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi: „Strabismul este o afectiune vizuala in care ochii nu pot fixa (focaliza) un obiect (imagine) in acelasi timp. Uneori strabismul este numit si „ochi-incrucisati", „privire crucisa". Boala este frecvent intilnita in copilarie. Strabismul apare atunci cind musculatura oculara nu coordoneaza corect miscarile globilor oculari. In acest caz, ochii nu mai sint centrati corect si creierul are difficultati in suprapunerea celor doua imagini ce provin de la fiecare glob ocular. De ce se initmpla acest lucru? Cauzele strabismului prezent in copilarie sint necunoscute. In general, cu cit este mai tinar copilul, la inceputul tratamentului pentru strabism, cu atit mai mari sint sansele ca aceasta afectiune sa fie corectata. Tratamentul strabismului poate include purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului, tratamentul medicamentos, exercitiile globilor oculari (tratamentul ortoptic) sau tratamentul chirurgical.

Purtarea ochelarilor

In cazul in care exista doar devierea globilor oculari, acestia nefiind centrati, purtarea ochelarilor poate corecta uneoristrabismul. Unii copii au nevoie de purtarea unor lentile speciale numite prisme. In timpul purtarii ochelarilor poate fi necesara folosirea picaturilor pentru o perioada de timp.

Ocluzarea (acoperirea) ochiului

Acesta este tratamentul de prima intentie pentru ambliopie (ochi lenes), care poate aparea ca urmare a strabismului sau poate fi o cauza ce determina strabismul. Ochiul mai puternic (cu vedere mai buna) este acoperit cu un ocluzor (bandaj) cu scopul de a forta copilul sa utilizeze ochiul mai slab. Este foarte important ca parintii sa respecte cu exactitate instructiunile medicului specialist oftalmolog si sa nu lase copilul sa poarte ocluzorul o perioada de timp mai mare decit cea recomandata de medic, pentru ca purtarea excesiva a ocluzorului poate determina aparitia ambliopiei la ochiul care initial era mai puternic.

Exercitiile oculare

Ocazional, se folosesc exercitiile oculare ca tratament aditional la alte metode de tratament, ca de exemplu in tratamentul chirurgical. Cu toate acestea, exercitiile oculare, fara alt tratament adjuvant nu sint eficiente in tratarea strabismului. Tratamentul  ortoptic (exercitiile) este indicat in tratamentul ambliopiei, educarea vederii binoculare si recuperarea fuziunii oculare. Acest tip de tratament este indicat numai de medicul oftalmolog si va fi efectuat periodic pina la recuperarea functiei. In cazul in care copilul este nevoit sa poarte lentile de contact speciale pentru tratarea ambliopiei („ochi lenes"), parintii vor fi nevoiti sa-l invete cum sa le utilizeze. Ei trebuie sa se asigure ca acesta utilizeaza picaturile de ochi intocmai dupa recomandarile medicului oftalmolog.

Utilizarea medicamentelor in tratamentul strabismului

Atropina si alte substante midriatice, influenteaza musculatura din interiorul globului ocular care controleaza pupila si permite focalizarea ochiului pentru a capta imaginea. Midriaticele se folosesc mai ales atunci cind strabismul este determinat de problemele focalizarii oculare. Atropina este folosita uneori ca o alternativa a ocluzarii globului ocular cu scopul de a trata vederea deficitara (ambliopia). Prin administrarea atropinei la ochiului sanatos, copilul isi va utiliza ochiul afectat de ambliopie.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este de multe ori singurul capabil sa alinieze globii oculari si sa imbunatatesca vederea ochilor cu strabism. In timpul interventiei chirurgicale, medicul va slabi sau intari musculatura din jurul globului ocular prin modificarea pozitiei sau lungimii acesteia. Uneori copilul cu strabism are nevoie de mai multe interventii chirurgicale pentru a realinia globii oculari si a imbunatati vederea; iar dupa interventia chirurgicala s-ar putea sa aiba nevoie de ochelari sau sa fie nevoit sa continue purtarea ochelarilor recomandati inaintea operatiei.

Cind este necesara operatia

Cind deviatia ochiului este mica si apare dupa virsta de 1 an se apeleaza la forma nonchirurgicala de tratament. Numai in cazul cind tratamentul medical este insuficient, se apeleaza la chirurgie. Daca deviatia este mare, permanenta si este prezenta inca de la nastere se opereaza. Deoarece tratamentul precoce este foarte important in corectarea strabismului, interventia chirurgicala se efectueaza frecvent la copiii cu virsta mai mica de 2 ani si uneori se poate realiza chiar si la copiii in virsta de 3 luni mai ales in cazurile severe de strabism si in mod special atunci cind strabismul a fost diagnosticat precoce. Cu toate acestea, eficienta interventiei chirurgicale la copii cu virsta mai mica de 6 luni este controversata pentru ca musculatura globului ocular nu este inca dezvoltata. Desi foarte rar, strabismul la copii cu virste foarte mici poate sa dispara de la sine o data cu dezvoltarea musculaturii oculare in timpul cresterii".

Tratament la domiciliu

In cazul in care tratamentul copilului pentru corectarea strabismului include purtarea ochelarilor sau a ocluzorului, parintii trebuie sa se asigure ca acestia vor purta ochelarii sau ocluzorul conform recomandarilor medicului oftalmolog. Este foarte important ca ocluzorul sa fie utilizat conform recomandarilor medicale, pentru ca purtarea ocluzorului pe o perioada mai scurta de timp decit cea recomandata, face tratamentul mai putin eficient, iar purtarea ocluzorului pe o perioada mai lunga de timp, poate cauza afectarea ochiului mai puternic.

Comentarii