De Sănătate

Punem punctul pe știi

Topul alimentelor care contin cele mai bune nutrimente

luni, 21 noiembrie 2011, 14:36
2 MIN
 Topul alimentelor care contin cele mai bune nutrimente

Acidul folic

Este o vitamina B deosebit de importanta. Femeile gravide ale caror diete nu includ un nivel suficient de acid folic sunt mai expuse riscului de a avea copii cu anumite tipuri de malformatii congenitale. Acesta are un rol important in crearea noilor celule, si mai ales de starea de sanatate a ADN-ului. Un alt efect pe care il are acidul folic este reducerea nivelului de homocisteina, un aminoacid care in anumite conditii poate provoca atac de cord, accident vascular cerebral sau dementa.

Femeile au nevoie de cel putin 400 de micrograme pe zi din acest nutriment. Acesta apare in mod natural in nuci, legume, spanac, gulii si alte legume cu frunze, de culoare verde inchis, dar si in painea imbogatita, paste si cereale, si in multivitamine.

Vitamina C
Este un antioxidant care ajuta la repararea celulelor si in producerea de colagen, vitala pentru mentinerea sanatatii gingiilor, dintilor, vaselor de sange, ligamentelor si oaselor. In plus, vitamina C este necesara pentru functionarea optima a creierului si a productiei de energie. Studii recente arata ca vitamina C poate reduce colesterolul si ajuta la prevenirea calculilor biliari, dar contribuie si la reducerea riscului bolilor de inima, a riscului de accident vascular cerebral, cataracta, raceli si cancer al gurii, faringelui, corzilor vocale, la esofag, stomac, plamani si de colon.

Calciul
Conform unor studii, pe langa beneficiile pe care le are pentru dinti si oase, calciul ajuta la prevenirea cancerului de san. De asemenea, aportul necesar de calciu in organism reduce simptomele sindromului premenstrual. Femeile tinere au nevoie de un gram de calciu pe zi, iar pentru postmenopauza, 1,2 grame pe zi. Aceasta doza previne osteoporoza asociata inaintarii in varsta. Doza de calciu de un gram ar trebui sa fie impartita in doua doze de 500 miligrame fiecare, luate la momente diferite, iar cea de 1.200 de miligrame ar trebui sa fie impartita in trei doze separate de cate 400 miligrame. Alimente bogate in calciu sunt: laptele, branza, inghetata, migdalele, broccoli si varza. (Mediafax)

Comentarii