De Sănătate

Punem punctul pe știi

Trei motive pentru care devii mai destept la batranete

sâmbătă, 28 mai 2011, 09:23
2 MIN
 Trei motive pentru care devii mai destept la batranete

Bazandu-se pe cele mai recente cercetari in domeniu, Barbara Strauch arata in "The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind" (Viata secreta a creierului matur: Talentele surprinzatoare ale mintii la varsta mijlocie) ca teza conform careia capacitatea creierului s-ar diminua la varsta mijlocie este un mit. Iata motivele pentru care, in aceasta perioada a vietii, activitatea cerebrala este imbunatatita si moduri prin care o puteti aduce la cel mai bun nivel, relateaza Yahoo Shine.

1. Creierul se extinde.

In ciuda popularei conceptii conform careia pierdem mii de celule din creier odata cu inaintarea in varsta, cercetarile arata ca acestea continua sa se dezvolte pe parcursul varstei mijlocii (40 – 68 de ani), in special la nivelul invelisului neuronilor, numit mielina, care ajuta la stabilirea unor conexiuni in vederea dezvoltarii simtului de orientare.

Pentru dezvoltarea neuronilor, sunt recomandate exercitiile fizice, in special cele aerobice. Sportul imbunatateste circulatia sangelui, inclusiv la nivelul creierului, ceea ce contribuie la regenerarea celulelor din girusul dintat – o importanta zona a creierului pentru procesele de memorare si invatare -, dar si a altor neuroni. Incercati sa faceti exercitii aerobice, inclusiv sa mergeti in ritm alert, timp de 30 de minute pe zi.

2. Este mai probabil ca acum sa folositi ambele jumatati ale creierului.

Intelepciunea varstei mijlocii nu se datoreaza numai experientei, ci si unor schimbari la nivelul creierului. Spre deosebire de tineri, care tind sa-si foloseasca doar partea dreapta sau stanga a creierului, cei aflati la varsta mijlocie tind sa le foloseasca pe ambele. Astfel, ei pot judeca mai bine asupra unei situatii si desprinde mai repede concluzii.

Cercetarile arata insa ca la aceasta varsta cresterea nivelului de glucoza din organism, asociata cu procesul normal de imbatranire, duce la inflamatie, care afecteaza anumite parti ale creierului, precum girusul dintat, incetinind procesul cognitiv. Ajutati-va mintea sa ramana agera reducand consumul de dulciuri si consumand alimente precum cartofii dulci si cerealele integrale, care combat cresterea glicemiei.

3. Este posibil sa ganditi mai creativ.

Se poate ca lobul frontal, responsabil cu concentrarea, sa se micsoreze odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru inseamna ca atentia va va fi distrasa mai usor si veti avea probleme cu amintirea unui nume. Pe de alta parte, mai putina concentrare poate fi benefica, permitandu-va sa gasiti solutii mai creative la probleme. Studiile au aratat ca o minte mai putin concentrata poate fi mai creativa, deoarece este mai probabil sa faca legaturi intre idei ce nu par sa aiba vreo legatura unele cu altele.

Incercati sa practicati activitati care va solicita mental cel putin o data pe saptamana pentru a va mentine neuronii activi. Studiile au aratat ca oamenii care au activitati de petrecere a timpului liber ce implica procesarea de informatii, precum lectiile de pian sau invatarea unei noi limbi straine, sunt de doua ori mai putin predispusi la Alzheimer decat cei care nu au astfel de preocupari. (Mediafax)

Comentarii