1493 de contestatii la bacalaureat

marți, 07 iulie 2009, 17:09
3 MIN
 1493 de contestatii la bacalaureat

1.493 de contestatii au fost depuse in urma examenului de bacalaureat. Dintre acestea, 671 sint la limba romana, iar in jur de 550, la matematica.

"Tinind cont de faptul ca au fost aproximativ 7.500 de candidati, din care mai toti au dat patru probe, rezulta ca au fost corectate in jur de 30.000 de teze. Dat fiind faptul ca sint doar 1.493 de contestatii, adica vreo 5% din total, consider ca e destul de bine", explica Seryl Talpalaru, inspector general. Astazi si miine toate aceste contestatii vor fi revazute, iar rezultatele finale vor fi afisate miine.

"Marea majoritate a celor care au contestat sint absolventii care nu au luat acest examen. Exista insa si citiva care sint nemultumiti de note. Parintii care considera ca elevii lor nu au fost suficient pregatiti la scoala pot depune o plingere, iar noi vom derula o ancheta", explica Talpalaru.

Un astfel de caz a fost semnalat de catre un parinte al carui copil a absolvit Liceul "Al.I. Cuza".

"Dintr-o clasa de 26 de elevi, la proba de matematica au promovat doar 13 si dintre acestia cei mai multi au obtinut doar note de 5 si 5,5. Ma intreb: toti elevii au fost slab pregatiti? Toti s-au pregatit in particular si costul pregatirilor a fost destul de mare, dar rezultatul a fost: mai incearca o data in toamna. Oare ce a facut profesorul de matematica din liceu pentru reusita elevilor? De ce subiectele nu s-au facut de asa maniera incit un elev mediu la invatatura sa poata obtine nota 5?", se intreaba parintele, care acuza si faptul ca subiectele la matematica au fost peste nivelul elevilor.

Directorul liceului, Alexandru Guta, stie ca au fost probleme la aceasta disciplina in mai multe licee. "Am vorbit cu profesorii de matematica si mi-au spus ca subiectele au fost destul de dificile, nu erau pentru nivel mediu. Aici avem o problema cu cei care le-au redactat, care ar trebui sa revina cu picioarele pe pamint, pentru ca nu toti elevii sint olimpici. In ceea ce priveste acuzatia ca ar fi fost elevi slab pregatiti de profesorii de la noi, ii spun parintelui ca ar fi trebui sa fie suparat din clasa a IX-a pina in a XII-a, nu dupa ce copilul a dat bacul. Din pacate, dezinteresul elevilor fata de scoala este alimentat si de cel parintilor", adauga Alexandru Guta.

Cei 1.981 de absolventi care nu au trecut acest examen, dar si cei 13 care au fost prinsi copiind isi pot incerca sansele si la a doua sesiune, care va incepe pe 17 august. Cei care doresc sa sustina examenul se pot inscrie la secretariatele scolilor unde au absolvit in perioada 13-17 iulie.

Pe 17 august va avea loc proba orala la limba si literatura romana, iar pe 19 august, proba orala la limba moderna. Probele scrise incep pe 20 august, cu limba romana. Pe 24 august are loc proba obligatorie a profilului, iar pe 25 o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. A doua zi este programata ultima proba, tot la alegere, din celelalte arii curriculare.

Rezultatele vor fi afisate pe 28 august, pina in ora 16.00, iar contestatiile, in aceeasi zi pina la ora 20.00. Pina pe 30 august se vor rezolva contestatiile, iar pe 3 septembrie vor fi afisate rezultatele.

Comentarii