Amintiri dinainte de razboi despre Liceul „Eminescu”, povestite de o fosta eleva in virsta de 95 de ani

miercuri, 05 noiembrie 2008, 17:28
2 MIN
 Amintiri dinainte de razboi despre Liceul „Eminescu”, povestite de o fosta eleva in virsta de 95 de ani

Doamna Rozalia Tepes, fosta Trandaf, are 95 de ani si probabil este singura persoana in viata care a cunoscut-o pe directoarea scolii "Oltea Doamna", Tereza Stratilescu, cea care a dat aceasta denumire unitatii de invatamint, acum 100 de ani.

Doamna Rozalia a fost eleva scolii 7 ani, intre 1925 si 1932. "In doamna Tereza o vedeam pe mama mea. Avea trasaturi morale deosebite, care impuneau respect", marturiseste venerabila fosta eleva, ajunsa peste ani medic si casatorita la Brasov. Celelalte patru surori ale ei se pot mindri ca au terminat tot Scoala "Oltea Doamna".

"Am iesit la pensie in 1968. Surorile mele au fost tot medici si farmaciste", a completat doamna Rozalia. "Acolo era spalatoria si sala pentru orele de menaj", mi-a aratat batrina catre iesirea scolii dinspre strada Mihail Kogalniceanu, iar "cladirile acelea nici nu erau", vorbind despre cladirea cu laboratoare chiar de linga sediul vechi al scolii.

Asa si este. Noile imobile ale scolii aveau sa fie construite mult mai tirziu. Doamna Rozalia aminteste cu mult respect despre colectivul de profesori pe care i-a avut. La matematica i-a fost profesoara chiar Silvia Creanga, prima femeie din Romania care a obtinut titlul de doctor in stiinte matematice. "Era simpatica si placuta in pofida dificultatilor disciplinei. Mi-a dat intr-o zi 7 plus, ceea ce era o nota foarte mare. La lectia urmatoare, am luat 8 plus", vorbeste de parca totul s-ar fi intimplat ieri, doamna Rozalia, care si acum pastreaza lucruri de mina cu broderie realizate in scoala.

Marti, la Colegiul "Mihai Eminescu" s-au adunat si au depanat amintiri peste 30 de fosti absolventi si profesori. Unii dintre ei nu se mai vazusera zeci de ani.

"Denumirea de Oltea Doamna a fost data in 1908, cu aprobarea ministrului instructiunii si cultelor, Spiru Haret. Doamna Oltea a devenit un personaj simbol dupa opera lui Dimitrie Bolintineanu, Mama lui Stefan cel Mare, o intruchipare a femeii devotate ca mama si mai ales devotata pentru patrie. A fost model pentru generatiile de eleve si a inspirat putere, tarie si vrednicie. Piatra funerara a Doamnei Oltea se gaseste la Probota", a explicat profesoara Doina Doroftei.

Primul orar al fetelor din 1865, atunci cind au fost puse prima data bazele scolii care urma sa devina Oltea Doamna si apoi Colegiul "Mihai Eminescu", cuprindea "religiunea", gramatica, matematica, istoria, cosmografia cereasca, franceza, desenul, caligrafia si lucrul de mina.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii