Asistentii medicali vor sti abia in toamna daca pot sa isi echivaleze studiile la UMF

miercuri, 09 iulie 2008, 14:49
2 MIN
 Asistentii medicali vor sti abia in toamna daca pot sa isi echivaleze studiile la UMF

Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" ar putea scoate din toamna la concurs 75 de locuri pentru acei asistenti medicali care doresc echivalarea studiilor absolvite la scoala postliceala cu cele universitare. Acest lucru s-a discutat in sedint a Senat de acum trei zile, iar decizia organizarii de cursuri ii priveste pe asistentii cu cinci ani vechime.

"Se poate echivala doar practica din timpul facultatii, pentru ca au deja 5 ani vechime, si acele discipline cuprinse in tematica scolii postliceale pe care au finalizat-o. Maximul echivalarii la care se poate ajunge este cam 20% din cei patru ani de facultate, la care se adauga practica", a declarat rectorul universitatii, prof.dr. Vasile Astarastoae.

Cererea a fost trimisa marti Ministerului Sanatatii, spre aprobarea acestei linii de studii. "In cazul in care cererea va fi aprobata vom organiza admitere din toamna, daca nu, nu. Nu putem sa scadem standardul de calitate, acesta este maximul de echivalare pe care il putem oferi", a mai precizat rectorul Astarastoae.

Echivalarea studiilor pentru cadrele medicale cu studii medii este permisa prin Legea 307/2004. In urma cu doua luni, discutiile privind echivalarea studiilor pentru asistentii cu studii medii au stirnit un val de nemultumiri in rindul celor care au absolvit studii superioare complete in cadrul institutiei, in cadrul colegiului de Asistenti medicali de la

Facultatea de Medicina. Acestia din urma invocau atunci faptul ca echivalarea ar fi nedreapta intrucit nu se pot compara standardele unei scoli postliceale cu cele academice.

De cealalta parte, asistentii cu studii medii cauta noi posibilitati de echivalare, cit mai comode pentru ei, intrucit o diploma universitara le-ar aduce citeva milioane de lei vechi in plus la salariu.

O astfel de sansa o ofera Universitatea "Lucian Blaga", din Sibiu, care ii inmatriculeaza direct in anul II si chiar III. "Practic, se vor compara curriculele de pregatire din Scoala postliceala ale Facultatii de Asistenta Medicala, iar in functie de rezultate candidatii vor fi admisi in anul doi sau trei de studii", este prevazut pe pagina de internet a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR).

Contactata telefonic, presedinta OAMMR, Liliana Iordache, a declarat ca sustine aceasta posibilitate: "Mi se pare o posibilitate extraordinara. Asistentii medicali sint foarte interesati de aceasta varianta. Avantajele ar fi obtinerea competentelor superioare, mai exact exercitarea profesiei in mod autonom si diferenta de salarizare, de 4 milioane".

Comentarii