Bani putini pentru profesorii care au muncit la tezele cu subiect unic

vineri, 13 februarie 2009, 16:33
2 MIN
 Bani putini pentru profesorii care au muncit la tezele cu subiect unic

Profesorii sint recompensati derizoriu pentru participarea la tezele cu subiect unic. Mai mult, presedintii de comisii, de la toate nivelurile, nu vor primi bani deloc. "Probabil s-a considerat ca intra in atributia directorilor sa organizeze tezele. Nu sintem de acord cu acest ordin pentru ca nu este ceea ce s-a negociat cu sindicatele. Nu ne deranjeaza neaparat ca sumele au fost trase mult in jos, ci ca nu respecta ca principiu munca unor oameni", a precizat vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Violeta Amariei.

Potrivit ordinului de ministru, membrii comisiilor din centrele de testare cu cel putin trei clase vor primi cite 80 de lei, fata de 96 de lei negociati initial, in timp ce asistentii, cite 40 de lei, cu 8 lei mai putin decit se asteptau sindicatele in urma negocierii avute cu Ministerul.

Profesorii evaluatori vor fi platiti pentru fiecare lucrare corectata cite 3,25 lei, fata de 4 lei, stabiliti initial, in timp ce in cadrul comisiilor judetene membrii si presedintele nu vor fi deloc recompensati. Doar informaticienii comisiei judetene vor primi 125 lei pentru munca lor. Sindicatele au propus 150 de lei.

Tot in aceasta perioada, au inceput tezele cu subiect unic pentru elevii care nu au participat la prima sesiune a acestor evaluari semestriale. Prima teza a avut loc joi, la istorie si geografie, si a fost sustinuta exclusiv de elevii de clasa a opta. Astfel, la testarea care a fost sustinuta in 22 de centre, numarul elevilor neprezentati a fost mai mare decit al celor prezenti.

Potrivit datelor ISJ, la geografie au sustinut teza 48 de elevi, in timp ce la istorie, 20. 81 de elevi – 16 de la istorie si 65 de la geografie – nu s-au prezentat nici la aceasta sesiune a testarilor. Nici un elev nu a fost eliminat din examen. Inspectorii de specialitate spun ca elevii pot lua note bune, daca sint atenti.

"Gradul de dificultate mai ridicat se pastreaza la subiectul VI, cel in care elevii au avut de explicat anumite fenomene geografice si conditiile cadrului natural in care acestea se produc, de exemplu existenta reliefului glaciar la inaltimi de peste 2000 metri in Carpatii Meridionali", a precizat inspectorul de geografie, Mihaela Lesenciuc.

Urmatoarea teza cu subiect unic, cea la limba si literatura romana, va avea loc pe 17 februarie, urmind ca doua zile mai tirziu, pe19 februarie, elevii sa fie evaluati la matematica.

Comentarii