Batalie istorica la UMF

miercuri, 06 februarie 2008, 21:41
9 MIN
 Batalie istorica la UMF

Protagonistii sint prof.dr. Vasile Astarastoaie, prof.dr. Adrian Covic, prof.dr. Luminita Iancu, prof.dr. Mihai Nechifor, prof.dr. Marcel Costuleanu si candidatul surpriza, fostul rector Vasile Burlui. Dupa cum reiese din programele manageriale, candidatii au identificat in linii mari aceleasi probleme si aproximativ aceleasi solutii: refacerea renumelui institutiei printr-o promovare nationala si internationala mai accentuata, o mai buna comunicare in interiorul comunitatii academice, o mai buna informatizare a serviciilor studentesti, mai multe proiecte de cercetare si salarii mai mari. In aceste conditii, lupta pentru scaunul rectorului nu se va baza atit pe programele manageriale, cit pe faima, poupularitatea si prestigiul candidatilor. Doi sint candidatii care se detaseaza net din aceste puncte de vedere:  prof.dr. Vasile Astarastoaie si prof.dr. Adrian Covic. Vasile Astarastoaie, care este presedinte al Colegiului Medicilor din Romania are in spate un excelent dosar academic (32 de volume tiparite si aproape 200 de lucrari stiintifice publicate in tara si strainatate) si o solida experienta manageriala, in pozitiile de director al Institutului de Medicina Legala si de fost director  al Directiei Sanitare Iasi. In plus, el mizeaza si pe popularitatea sa in rindul cadrelor didactice de la UMF. Cel de-al doilea  mizeaza in principal pe prestigiul stiintific acumulat prin numeroase studii publicate in reviste importante din strainatate si pe notorietatea cistigata ca manager al Spitalului "Parhon".

 

Alegeri dupa doi ani

La numai doi ani de la ultimele alegeri academice, Universitatea de Medicina si Farmacie va trece din nou la schimbarea sefiei. Alegerile vor avea loc pe 8 martie. Desi rectorul se schimba la un interval de 4 ani de la alegerea sa, cel votat de Senat in ultima sesiune de alegeri, din 2004, Vasile Burlui, a inregistrat o premiera la nivel national, fiind revocat din functie.

O parte din membrii senatului academic l-au acuzat la sfirsitul anului 2005 pe Vasile Burlui de un comportament dictatorial, intentia de a ruina prestigioasa institutie de medicina, dar si pentru imaginea atribuita universitatii datorita implicarii sale in Scandalul diplomelor false (descoperirea faptului ca 63 de italieni fusesera facuti doctori in Stomatologie la Iasi, la facultatea condusa de Vasile Burlui, fara sa fi avut macar diplome de bacalaureat).

In ianuarie 2006 a fost ales de catre Senat actualul rector al institutiei, prof.dr. Cristian Dragomir. Vasile Burlui a contestat in instanta revocarea si a cistigat, insa Senatul academic, in numele autonomiei universitare, nu l-a repus in functia, iar acum se organizeaza din nou alegeri.

Conform noului sistem electoral, adoptat de rectorul Dragomir dupa modelul englez de alegere a presedintelui Colegiului Regal de Chirurgie, la vot va participa intreaga comunitate academica. Fiecare alegator va vota astfel pentru fiecare dintre cei sase candidati, in ordinea preferintelor, pe pozitii (pozitia 1 – pentru candidatul favorit si pozitia 6 – pentru cel mai putin agreat). Apoi, membrii Senatului vor alege rectorul nu dupa optiunea personala – cum se intimpla in celelalte universitati – ci respectind votul facultatii pe care o reprezinta.

Dragomir crede ca programul didactic este urgenta numarul unu a viitorului rector

Actualul rector, Cristian Dragomir crede ca principalul obiectiv pe care ar trebui sa il aiba in vedere viitorul rector este ameliorarea procesului didactic – prin eliminarea repetitiilor si a suprapunerilor diverselor discipline si racordarea la programele de studii europene. "Pe viitor cred ca ar trebui sa se urmareasca in primul rind reorganizarea catedrelor unice", a mai adaugat rectorul Dragomir.

In scurtul rezumat al scurtei sale activitati, rectorul a mentionat la capitolul realizari: triplarea contractelor de cercetare obtinute prin competitie, diminuarea salariala din 2006 cauzata datoriilor imense de aproximativ 100 de miliarde lasate mostenire de vechea conducere, cresterea numarului de studenti straini sau ameliorarea bazei materiale a universitatii.

Alte proiecte in curs de desfasurare care vor trebui insa preluate de urmatoarea conducere ar fi construirea unui camin hotelier similar cu centrul Gaudeamus, o baza cu cladire pentru Stomatologie si o baza sportiva in zona Tg.Cucu.

Cit priveste cererile de cazare "avem o acoperire de 95% singura problema fiind cazarea rezidentilor. Sintem in tratative cu Ministerul, dar nu avem inca teren pentru construirea unui camin", mai spune rectorul Dragomir. 

Astarastoaie: Democratul

Principalul atu al prof.dr. Vasile Astarastoaie pare sa fie simpatia in rindul colegilor, atitudinea colegiala cultivata de-a lungul anilor cu multi dintre colegii sai. Astarastoaie este, de altfel, candidatul sustinut in cea mai mare masura si de actualul rector, Cristian Dragomir, ceea ce arata ca alegerea sa ca rector ar fi o pledoarie pentru continuitate. Vasile Astarastoaie este presedintele "Colegiului medicilor din Romania", presedintele aceleiasi organizatii la nivel local cit si directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi care, ca urmare a unui extins program investitional pe care l-a coordonat personal, este considerat astazi cel mai modern institut de profil din tara. A fost prodecan al Facultatii de Medicina in anii 1990-1996 iar in perioada 1997 – 1998 a condus Directiei Sanitare Iasi al carei buget a reusit sa-l echilibreze dupa ce il preluase cu un deficit de peste 45 miliarde de lei vechi. Este expert UNESCO si al Comisiei Europene, presedinte al comisiei de Bioetica a Ministerului Sanatatii. De altfel, el este cel care a impus ca disciplina Bioetica in Romania si a consolidat legaturi academice pe aceasta directie cu universitati de prestigiu din Statele Unite si Europa. "Sint o persoana care a ajuns la un anumit statut atit la nivel national cit si international. Nu ma inscriam in competitie daca nu stiam ca am sanse mari sa cistig", afirma prof.dr. Vasile Astarastoaie. Cuvintul de ordine al programului sau managerial este "comunicare". "Ceea ce pot aduce eu in plus este un climat de lucru in care potentialul fiecaruia se poate manifesta", spune el. Prin urmare, Astarastoaie atinge unul din punctele nevralgice care au macinat institutia si au facut-o o insula de intrigi, scandaluri, grupuri de interese: lipsa de transparenta si de comunicare in luarea deciziilor. El pune accent tocmai pe consultarea intregii comunitati academice la deciziile importante, folosind termenul de "democratie participativa". Astarastoaie mai promite sa se preocupe de actualizarea cursurilor, sa infiinteze laboratoare cu fonduri obtinute din granturi de cercetare, la care vor avea acces toti universitarii, prin informarea lor asupra oportunitatilor de finantare. Cresterea salariilor prin plata la grila maxima a profesorilor este promisiunea pe care o face si Astarastoaie, ca, de altfel, toti candidatii la rector. Pentru a atrage venituri extrabugetare, el avanseaza propunerea infiintarii unei policlinici cu plata in cadrul UMF, fireste, impreuna cu atragerea studentilor straini. In conditiile actualului sistem de vot, Astarastoaie crede ca are sanse mari de a fi ales. "Este mai usor sa faci jocuri de culise cu 45 de oameni si mai greu cu 1.000", motiveaza el.

Adrian Covic: Modernistul

Prof.dr. Adrian Covic, poate nu atit de popular ca Astarastoaie, mizeaza pe prestigiul stiintific si pe cel dobindit ca manager al Spitalului „Parhon", nu doar dotat ultramodern, dar care a dobindit si rangul de institut de excelenta in cercetarea bolilor renale. „Ce am facut la «Parhon» pot face si la UMF", spune Adrian Covic.

Presedinte al Societatii Romane de Nefrologie, secretar al Asociatiei Europene de Boli renale, Adrian Covic are drept cuvint de ordine al proiectului sau managerial „excelenta in educatie si cercetare", principiu pe care il sustine din pozitia de autor al 132 de articole indexate PubMed si 87 articole ISI (sistemul international de evaluare stiintifica). „In afara cercetarii nu putem exista", spune Covic, candidatul la rector cu cele mai multe articole stiintifice publicate in reviste de impact international.

Cu toate acestea, el spune ca nu militeaza pentru schimbari bruste, ci pentru continuitate, principiu pe care l-a invatat din relatia medic-pacient: „Cine vine nou trebuie sa schimbe ce e rau. In momentul in care preiei un pacient nu-i schimbi medicatia direct, ci mai intii trebuie s-o evaluezi. La patul pacientului am invatat ca orgoliile nu-si au rostul. Sintem singura universitate din tara care si-a respins un rector. Mesajul meu este unul pozitiv: sa mergem mai departe", spune prof.dr. Adrian Covic.

Adrian Covic spune ca schimbarea in bine a UMF nu se poate face decit cu o echipa competenta. Adrian Covic propune si solutii pentru realizarea excelentei in educatie si cercetare si pentru cresterea contactelor externe ale institutiei: contactele directe cu universitati din Occident, relatiile cu societati stiintifice de prestigiu. I

ntr-o universitate faimoasa pentru normele si cursurile infiintate doar pentru interesele profesorilor, pentru examene luate prin spaga, Covic propune „invatamintul centrat pe student", cu examene oneste si corecte, linii de predare in limbi straine la toate facultatile, o mai mare atentie pregatirii rezidentilor, infiintarea unor cursuri de educatie medicala continua, care ar atrage si venituri extrabugetare prin taxe.

De asemenea, el sustine dezvoltarea unor domenii de virf, ca medicina de urgenta, transplant renal, hepatic, cardiac, medular, de cornee si infiintarea unor institute nationale – de boli infectioase, biologie moleculara, oncologie, chirurgie. Sperind sprijin de la toate facultatile, el promite sa sustina si Facultatatea de Bioinginerie medicala, singura de profil din tara, ai carei studenti pot deveni „manageri de aparatura" in spitalele din tara si infiintarea unui centru de Telemedicina.

Burlui vrea sa "salveze" UMF-ul

Candidatura lui Vasile Burlui este vazuta mai degraba ca o gluma. „M-a surprins foarte mult candidatura profesorului Burlui pentru conducerea universitatii, unde a dat diplome false si apoi a fost revocat din functie. Conducerea era gata sa ii refuze candidatura, dar pina la urma i s-a permis", a spus rectorul Cristian Dragomir.

Insa prof.dr. Vasile Burlui este increzator in sansele sale de reusita: „Era dreptul meu sa ma inscriu, a trebuit sa arat ca nu sint las si ca trebuie sa-mi apar demnitatea", spune Burlui adaugind, spre amuzamentul unora, ca daca va fi ales va indrepta situatia actuala din universitate.

„Unor angajati li s-a micsorat norma didactica numai pentru ca au lucrat cu Burlui. Vreau sa asigur protectia intregii comunitati academice – inclusiv a cadrelor didactice de toate virstele", a adaugat Burlui, care in vara lui 2005 a trimis adrese de concediere tuturor pensionabililor, fara nici o consultare prealabila a senatului si incalcind legile specifice invatamintului.

Luminita Iancu mizeaza pe votul femeilor

Prof.dr. Luminita Iancu, profesor al disciplinei de Microbiologie si sefa Institutului de Sanatate Publica (ISP) din 1999, mizeaza pe sprijinul femeilor din Universitate, dar nu numai. „Lumea m-a felicitat pentru intentia mea si sper totodata ca procentul reprezentativ, de 70-80% femei, sa ma sustina".

Ca si contracandidatii sai, Luminita Iancu vrea sa refaca imaginea UMF, sa informatizeze serviciile din universitate, sa coreleze planurile de invatamint cu cererile de pe piata muncii.

Ea spune ca o recomanda pentru aceasta functie „includerea, din anul 2005, a ISP Iati in Reteaua Europeana de Promovare a Sanatatii, programele Phare la care a participat ti dotarea laboratoarelor cu echipamente performante".

Mihai Nechifor promite calendarul congreselor

Prof.dr. Mihai Nechifor , seful disciplinei de Farmacologie de la Medicina dentara, militeaza pentru cresterea prestigiului universitatii si oprirea declinului, pe care spera sa le realizeze insa printr-un calendar al congreselor medicale si prin relatii cu alte universitati, fara a preciza insa solutii concrete.

„Universitatea a fost fondata cind au luat nastere primele comunitati de profesori si studenti: vreau sa readuc institutia la acea perioada. Totodata vreau ca UMF-ul sa intre in topul primelor 500 de universitati ale lumii prin dezvoltarea unei puternice cercetari stiintifice", afirma Mihai Nechifor, presedinte al Societatii Romane de Studiu al Chimioterapicelor din 1999.

Alte teluri ar mai fi excluderea nepotismului, promovarea tinerilor prin aducerea unor personalitati de virf la universitate si salarizare dupa munca depusa.

Marcel Costuleanu vrea sa faca un site adevarat al UMF

Prof.dr. Marcel Costuleanu este seful catedrei de Preclinice din cadrul Facultatii de Medicina Dentara. Renumele sau este de dat de promovarea spectaculoasa la nivel de titluri academice, ascensiune pusa in seama apropierii de Vasile Burlui.

Marcel Costuleanu se considera a fi „un om nou pentru timpuri noi", motto-ul programului sau managerial. El isi propune cresterea calitatii invatamintului la UMF, reformarea programelor de studii, realizarea unui „adevarat" site web al universitatii, sistem intranet cu accesul direct atit al studentilor cit si al cadrelor didactice privind activitatea didactica si de management a activitatii, obiective regasite dealtfel si in proiectele manageriale ale altor candidati.

Comentarii