Bilantul admiterii la facultate

joi, 31 iulie 2008, 20:43
8 MIN
 Bilantul admiterii la facultate

Aflata la final, admiterea in facultate a urmat in general predictiile si situatia din anii trecuti in ce priveste orientarea candidatilor. Surprizele au constat in medii de admitere mai mari, care nu inseamna neaparat si candidati mai buni. Acest lucru e indicat si de situatia de la Automatizari si Calculatoare, singura unde a fost concurs de admitere, dar unde s-a intrat cu medii dintre cele mai mici. Listele de la AC pot fi un barometru despre nivelul pregatirii absolventilor de liceu in general, atunci cind sint supusi unui examen desfasurat dupa regulile rigorii, nu ale protocoalelor la bac si ale indulgentelor.

 

Relatiile internationale au intrecut Stiintele comunicarii

Candidatii care s-au prezentat in acest an pentru inscrierea la Universitatea  "Al.I.Cuza" , studii de licenta, au tintit din nou spre specializarile cu profil socio-uman, alaturi de Drept sau profilurile economice. Cea mai mare concurenta a fost inregistrata si in acest an la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social – Politice, unde s-a constatat o rocada a preferintelor pe specializari, fara insa o explicatie perfect logica sau corelata cu cerintele de pe piata muncii, cred unii profesori. Astfel, daca anul trecut topul celor mai cautate specializari urma ierarhia Stiinte ale Comunicarii – Asistenta Sociala – Relatii Internationale si Studii Europene, in acest an trendul este Relatii internationale – Stiinte ale Comunicarii – Asistenta Sociala.

"E posibil sa fi fost intimplator. E foarte obisnuit sa alegi o specializare la moda. Aceasta preferinta a candidatilor pentru specializarea Relatii Internationale si Studii Europene, dar  si pentru Stiinte ale comunicarii se inregistreaza insa la nivel national", a declarat asist.drd. Mihaela Radoi, asistent al comisiei de inscrieri din acest an la Facultatea de Filosofie. La aceste trei specializari s-a inregistrat atit concurenta cea mai mare la nivelul institutiei dar si medii foarte mari la admitere, ca si in anii trecuti.

Decanul facultatii, prof.dr. Nicu Gavriluta eplica aceasta tendinta a candidatilor de a se orienta spre specializarile la moda, dar nu si cu cel mai mare grad de absorbtie pe piata muncii, ca o dorinta a lor de a lucra in domeniile respective: "Este vorba de dorinta candidatilor de a obtine un loc de munca in domenii foarte atractive", a declarat prof.dr. Nicu Gavriluta.

Pentru a atrage candidatii in anii viitori spre Filosofie si Stiinte Social-Politice sau Studiile Culturale, mai putin curtate, profesorii isi propun sa mediatizeze mai bine aceste specializari. "Ne propunem sa invitam chiar elevii la diverse simpozionae, conferinte sau sa colaboram impreuna pentru anumite proiecte", a mai spus prof.dr. Nicu Gavriluta.

Daca anul trecut Dreptul era pe acelasi nivel de concurenta cu FEAA, anul acesta a depasit profilul economic cu trei candidati/loc, fiind urmatoarea facultate in topul concurentei pe universitate. "Desi se promoveaza ideea de inflatie de juristi, nu cred ca este adevarat. Societatea are nevoie de juristi bine pregatiti pe toate palierele activitatii sociale, la nivel juridic public sau privat. Explicatiile pentru care studentii se indreapta spre Drept pot tine de mobilitatea profesiei, in ocuparea diferitelor functii, dar si pentru ca juristii bine pregatiti sunt si bine recompensati", a declarat prof.dr. Tudorel Toader, decanul facultatii.

Absolventii fug de facultatile unde e mult de invatat

Facultatile de stiinte au numarat si in acest an concurenta cea mai mica la admitere. Biologia a avut cei mai multi candidati, in timp ce la Facultatea de Fizica, nu s-au ocupat decit aproximativ 60% din totalul locurilor finantate la buget. Aceasta deoarece necesita mult studiu, spune decanul facultatii, prof.dr. Mihai Toma, iar elevii prefera facultatile mai usoare, unde sint si mai multe locuri subventionate la buget, fara insa o corelare cu piata muncii.

"Avem citiva ani la rind de cind nu ocupam toate locurile. Aceasta pentru ca noi avem specializari care cer foarte multa pregatire si pentru ca cei mai buni absolventi de liceu, cu rezultate foarte bune la fizica nu ramin in tara. Trebuie gindit un pic asupra alocarii locurilor la buget pe domenii. La noi nu prea sint absolventi cu diploma fara servici", a declarat prof.dr. Mihai Toma.

"La noi este o practica biologica foarte tentanta pe teren, pe care absolventii facultatii o promoveaza la rindul lor iar apoi exista o gama mai larga de locuri de munca comparativ cu matematica sau fizica", a declarat conf.dr. Luminita Bejenaru, prodecan la Biologie.

Facultatea de calculatoristi se da batuta in lupta cu mediocritatea dosariadei

La nivelul Universitatii Tehnice "Gh.Asachi" candidatii s-au orientat indeosebi spre Facultatea de Constructii si Instalatii si spre Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Protectia Mediului.

"Regina" UTI, Facultatea de Automatica si Calculatoare a inregistrat atit o scadere a concurentei, cit si a mediilor de admitere, iar o explicatie deloc de neglijat este mentinerea concursului de admitere. "Poate ca unii nu se simt pregatiti sa faca fata unui concurs unde nu se poate trisa, iar pe de alta parte, desi sint pregatiti nu vin aici tocmai pentru ca se da examen de admitere. Sint candidati care dupa examenul de bacalaureat se simt foarte obositi si prefera varianta mai simpla a concursului de dosare", a declarat conf.dr. Mihai Postolache, prodecanul facultatii.

De la anul, reprezentantii facultatii se gindesc sa renunte astfel complet la examenul de admitere, dar intra in calcul si o varianta mixta, care presupune in prima faza un examen de admitere iar apoi, pe locurile neocupate sa se organizeze concurs de dosare. "Din pacate, modul in care se realizeaza finantarea invatamintului ne impinge catre aceasta varianta, desi exista o cerere mult prea mare pe piata, pe care nu o putem acoperi", a mai declarat prodecanul Mihai Postolache.

Cerere la Constructii, in acord cu dezvoltarea domeniului

Cel mai prost a stat insa si anul acesta Facultatea de Textile-Pielarie si Management Industrial, unde nu s-au ocupat nici jumatate din locurile fara taxa.

"In acest an a crescut concurenta la Facultatea de Constructii si Instalatii, ca urmare a cresterii ritmului constructiilor la nivel national, dar si la Hidrotehnica, Geodezie si Protectia Mediului, datorita celor doua directii foarte cautate: Geodezia si Protectia Mediului. A crescut in acest an si concurenta la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, datorita noii specializari, Inginerie Alimentara", a declarat prof.dr. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al institutiei, adaugind ca institutia se gindeste la o "resuscitare" a domeniului Textile.

De la anul, candidatii ar putea gasi la Facultatea de Textile specializarea de design vestimentar. "La Facultatea de Textile numarul celor care vin sa se inscrie este in scadere, ca urmare a falimentarii celor mai multe intreprinderi de profil din zona", a mai spus Salceanu.

La celelalte facultati  nu s-au remarcat modificari esentiale in ce priveste concurenta, comparativ cu anii trecuti. "Ca valoare globala a mediilor pe universitate – aceasta a crescut, s-a ridicat nivelul ultimelor medii pe locurile fara taxa. Tendinta din punct de vedere cantitativ se mentine aproximativ la fel ca si in anii trecuti, dar calitativ este in crestere", a spus prof.dr. Alexandru Salceanu.

Abia dupa prima sesiune de examene se va sti insa daca mediile mai mari inseamna cu adevarat o crestere calitativa, sau o cosmetizare a unui nivel slab de pregatire.

12 absolventi din UE au dat examen la UMF

Candidatii care s-au prezentat la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" au preferat si in acest an Facultatea de Farmacie si cea de Medicina Dentara, dar s-a inregistrat o oarecare crestere a concurentei si la Facultatea de Medicina, aflata in cadere in anii 2001-2006.

Rectorul institutiei, prof.dr. Vasile Astarastoae este de parere ca optiunile candidatilor se regasesc in tendintele de pe piata muncii. "La Farmacie se mentine in continuare aceeasi cocurenta pentru ca absolventii si gasesc imediat dupa terminarea studiilor un loc de munca, la fel si la Medicina Dentara", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Institutia nu promoveaza insa ideea cresterii numarului de studenti, ci a mentinerii lor, in conditiile presiunii exercitate de specializarile Drept si Economie in rindul candidatilor. "In continuare este concurenta mare la Marketing si Drept desi piata nu mai poate absorbi. Noi trebuie sa pastram locurile la presiunea pe care o avem", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Facultatile medicale au mai inregistrat si o crestere a solicitarilor venite din partea studentilor straini, mai spune rectorul universitatii. "12 cetateni ai Uniunii Europene, de exemplu, au dat chiar si examen de admitere, pentru locurile fara taxa", a exemplificat Astarastoae.

"Poate trebuia sa avem chiar mai multi candidati"

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara preferintele ccandidatilor pastreaza tendintele din ultimii ani, orientate spre Ingineria produselor alimentare si spre Medicina Veterinara.

"Piata muncii pentru prelucrarea produselor agricole este foarte dezvoltata in Romania, dar este si un domeniu relativ nou, doar citeva centre universitare pregatesc aceasta specializare. Poate trebuia sa avem chiar mai multi candidati, avind in vedere ca oferim specializari de care Romania nu se poate lipsi si comparativ cu nevoia de specialisti in domeniul agricol", a declarat prof.dr. Vasile Vintu, prorector cu activitatea didactica.

"Din spusele cadrelor didactice s-a realizat un progres in pregatirea elevilor care vin la noi, dar ne-am fi asteptat la o pregatire mai solida a cunostintelor in rindul stiintelor, la chimie sau la biologie", a declarat prof.dr. Vasile Vintu. 

 

Bilant al veniturilor din taxele de inscriere

UTI a adunat 5,4 miliarde lei vechi, de cinci ori mai putin decit "Cuza"

Universitatea Tehnica "Gh.Asachi" a incasat in acest an din taxele de inscriere la facultate 542.500 de RON, aproximativ 5 miliarde si jumatate de lei vechi.

Concret, din plata taxei de inscriere de 100 Ron s-au strins 524.600 RON de la cei 5.604 de candidati, care s-au inscris la zece facultati. La a 11-a, Facultatea de Industrie Chimica si Protectia Mediului, taxa de inscriere a fost 50 de RON. Suma totala obtinuta poate suferi mici modificari daca se iau in considerare cei scutiti de aceasta taxa prin lege.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", cei 972 de candidati au adus in vistierie 145.800 RON, aproximativ un miliard si jumatate de lei vechi ca urmare a achitarii taxei de inscriere de 150 de RON la toate facultatile.

Fireste, cele mai mari venituri sau realizat la Universitatea "Cuza". Dupa cum am aratat la finalul inscrierilor, aici s-au strins din taxele de inscriere 28 de miliarde lei vechi. La Universitatea de Medicina si Farmacie, candidatii au imbogatit institutia cu 3 miliarde lei vechi.

Comentarii